Functioneaza Sarea de Baie pentru Recuperare?

Functioneaza Sarea de Baie pentru Recuperare?

Există trei componente de bază ale unui plan de antrenament de succes: alimentația, antrenamentul și recuperarea. Însă, de la acestea pot să apară anumite aspecte neclare: care sunt alimentele ideale pe care le putem consuma înaintea antrenamentului? Cum îți alegi exercițiile fizice? Și bineînțeles, cea mai importantă întrebare, cum putem optimiza recuperarea?

Ei bine, când vine vorba de recuperarea optimă, majoritatea sportivilor de elită folosesc terapia băilor cu diverse săruri, despre care se consideră că diminuează durerea musculară, inflamația și accelerează procesul de vindecare. Însă, putem beneficia cu adevărat de băile cu sare sau acestea sunt doar un alt mit din lumea sportului?

Pentru a înțelege rațiunea din spatele beneficiilor sării Epsom, trebuie să înțelegem faptul că aceasta este fabricată din magneziu și sulfat. Este un lucru cunoscut faptul că magneziul favorizează starea de relaxare, reduce inflamația și ajută la buna funcționare a mușchilor și a nervilor. Sulfatul din sarea Epsom se consideră că ajută la recuperare și detoxifiere.

Prin urmare, sărurile Epsom nu sunt de fapt ‘’sare‘’. Sunt cristale de sulfat de magneziu și sunt utilizate ca remediu homeopat de sute de ani.

Numeroși oameni susțin că terapia sării Epsom este mai utiliă și mai eficientă decât o simplă baie fierbinte. Cu toate acestea, efectele sunt subiective și nu le putem dovedi sau măsura cantitativ pe cont propriu. Mai mult, nu este dificil să găsești sceptici care cred că orice îmbunătățire se datorează efectului placebo.

Deficitul de magneziu este asociat cu dureri musculare și crampe. Prin terapia băilor cu sare, oamenii speră să crească nivelul magneziului din organism și să reducă durerea musculară.

Însă, cuvântul cheie aici este speranța. Chiar dacă sulfatul de magneziu a fost utilizat intravenos pentru tratarea spasmelor musculare și a tetanosului (o afecțiune care provoacă contracții musculare), cea mai importantă întrebare este dacă ingredientele active din sarea de baie pot pătrunde în piele pentru a ajuta la recuperarea musculară.

Un studiu a arătat că foliculii de păr pot ajuta magneziul să pătrundă în piele, iar un alt studiu a constatat o creștere ușoară a nivelurilor de magneziu atunci când oamenii au aplicat topic o cremă cu acest compus activ.

Însă acestea au fost studii mici, neconcludente, iar atunci când experții au evaluat studii relevante pe această temă, au ajuns la concluzia că dovezile pur și simplu nu există încă.

Acestea fiind spuse, potențialele beneficii și faptul că nu există practic niciun risc al acestei terapii, pot face ca băile cu sare să merite încercarea. Însă, cel mai important este faptul că orice lucru care ne ajută să ne relaxăm poate fi considerat un câștig în ceea ce privește recuperarea. Prin urmare, o baie (cu sau fără sare) ne poate ajuta în urma unui antrenament intens, prin accelerarea recuperării, scăderea nivelului de cortizol și promovarea stării de bine, care sprijină refacerea organismului.