Google Home si Amazon Echo Pot Preveni Infarctul?

Google Home si Amazon Echo Pot Preveni Infarctul?

În cadrul unei noi cercetări, difuzoarele inteligente precum Amazon Echo și Google Home, s-au dovedit a fi capabile să monitorizeze anumite probleme de sănătate la domiciliu. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Washington au arătat că aceste dispozitive pot detecta un infarct miocardic, pot monitoriza respirația bebelușilor și pot sesiza schimbările bruște în ceea ce privește starea de sănătate a unei persoane.

Pentru prima dată, oamenii de știință au dezvoltat o nouă funcție pentru difuzoarele inteligente, care constă în monitorizarea bătăilor inimii, atât a celor regulate, cât și a celor neregulate, fără a fi necesar contactul fizic.

Sistemul emite sunete inaudibile prin difuzor către toată încăperea și pe baza modului în care sunetele sunt trimise înapoi către difuzor, acesta poate identifica și monitoriza bătăile inimii.

Deoarece bătăile inimii reprezintă o mișcare atât de mică pe suprafața pieptului, oamenii de știință au apelat la învățarea automată, pentru a ajuta difuzorul inteligent să localizeze semnalele inimii, atât pe cele obișnuite, cât și pe cele neregulate.

În timp ce numeroși oameni sunt familiarizați cu conceptul de puls, medicii sunt mai interesați de evaluarea ritmului cardiac. Acestea pot prezenta variații importante în prezența emoțiilor sau a efortului fizic.

De exemplu, dacă o persoană are un puls de 60 de bătăi/minut, ar putea avea un ritm cardiac regulat, adică 1 bătaie/secundă, sau un ritm neregulat, atunci când pe durata unui minut bătăile se desfășoară cu neregularitate, însă media se va situa tot in jurul valorii de 60 bătăi/minut.

În cazul acestui sistem, căutarea bătăilor inimii începe atunci când o persoană se află în fața difuzorului inteligent, la o distanță cuprinsă între 1-2m.

 Apoi, sistemul redă un sunet inaudibil continuu, care odată ajuns la persoana respectivă ricoșează înapoi către difuzor. Pe baza modului în care s-a schimbat sunetul returnat, sistemul poate izola mișcările persoanei, inclusiv creșterea și coborârea pieptului în timpul mișcărilor respiratorii.

Echipa a proiectat ceea ce se numește un algoritm de învățare automat, din mers. Acesta combină semnalele de la toate microfoanele difuzorului pentru a identifica semnalul evaziv al bătăilor inimii.

Acest lucru este similar cu modul în care Siri sau Alexa ne pot identifica întotdeauna vocea, chiar dacă redăm un videoclip sau dacă există mai multe persoane care vorbesc în cameră.

Bătăile inimii înregistrate inițial de dispozitivul inteligent nu au arătat ca vârfurile tipice afișate pe monitoarele care se ocupă în mod obișnuit de aceste înregistrări. Prin urmare, oamenii de știință au folosit un al doilea algoritm pentru a segmenta semnalul în bătăi individuale, astfel încât sistemul să poată extrage ceea ce este cunoscut drept intervalul de timp dintre 2 bătăi ale inimii.

Prin această metodă, dispozitivul nu primește semnalul electric al inimii care se contractă. În schimb, înregistrează vibrațiile de la nivelul tegumentului atunci când inima bate.

În prezent, acest sistem este configurat pentru verificări la fața locului. Însă, echipa de cercetare speră ca versiunile următoare să poată monitoriza continuu bătăile inimii în timp ce oamenii dorm, ceea ce ar putea fi de folos pentru medici, spre exemplu, la diagnosticarea sindromului de apnee în somn.