Grasimea Viscerala - Un Adevarat Motiv De Ingrijorare

Grasimea Viscerala - Un Adevarat Motiv De Ingrijorare

     Grăsimea viscerală se referă la acea grăsime ascunsă, stocată la nivel abdomenului sau în jurul organelor, inclusiv a ficatului și a intestinelor. În medie, aceasta reprezintă aproximativ 10% din toată grăsimea depozitată în organism.

      Majoritatea țesutului adipos este depozitat sub piele și poartă numele de grăsime subcutanată, pe scurt, acea grăsime ușor de observat, pe care o simți când strângi o anumită porțiune de piele. În general, grăsimea acumulată la nivelul inferior al corpului (pe coapse) este subcutanată, în timp ce grăsimea acumulată la nivelul abdomenului este viscerală.


      O persoană poate fi slabă și în același timp să aibă o cantitate ridicată de grăsime viscerală, ceea ce implică o serie de riscuri pentru sănătate. Aceasta deoarece grăsimea viscerală produce mai multe substanțe toxice decât grăsimea subcutanată, deci este mai periculoasă.



      Unul dintre motivele pentru care grăsimea viscerală în exces este dăunătoare ar putea fi localizarea sa lângă vena portă, cea care transportă sângele din zona intestinală la ficat. Substanțele eliberate de grăsimea viscerală, inclusiv acizii grași liberi, pătrund în vena portă și călătoresc către ficat, unde pot influența producția de lipide.

      Prea multă grăsime viscerală pe mușchii abdominali reprezintă un teren propice pentru sindromul metabolic, ce reunește afecțiuni ca: hipertensiune arterială, obezitate, colesterol crescut și rezistență la insulină. Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. De asemenea, grăsimea viscerală în exces poate determina apariția unor boli ale ficatului, probleme de fertilitate, cancer, osteoartrită, Alzheimer etc.

      Grăsimea viscerală este mai frecventă la bărbați decât la femei. La femei, înaintarea în vârstă și menopauza influențează stocarea grăsimii, astfel că grăsimea viscerală se poate localiza la nivelul abdomenului, deși nu există o creștere în greutate.


       Nefiind vizibilă, grăsimea viscerală este mai greu detectabilă decât cea subcutanată. Poți să afli exact câtă grăsime viscerală ai doar prin teste imagistice de tipul tomografiei computerizate sau rezonanţei magnetice. Totuși, de obicei nu este nevoie să apelezi la aceste tipuri de teste, ci poți să evaluezi cantitatea de grăsime viscerală și potențialele riscuri pentru sănătate cu ajutorul altor parametri mai la îndemână cum ar fi:

  • Forma corpului. Adesea, privind în oglindă, poți vedea zona din corpul tău unde se stochează mai multă grăsime. În general, un corp cu abdomenul mărit și șolduri mai înguste înseamnă mai multă grăsime viscerală, iar bărbații tind să aibă mai des această formă. Depozitarea grăsimii într-o parte sau alta a corpului este influențată de mai mulți factori, printre care ereditatea și hormonii.

 

  • Circumferința taliei. Se consideră că există un risc mare de a avea probleme de sănătate cauzate de grăsimea viscerală pentru femeile cu o circumferință a taliei de peste 80-89 cm și pentru bărbații cu circumferința de peste 95-100 cm.

 

  • Indicele de masă corporală (IMC) poate fi de folos pentru a determina dacă există un exces ponderal major, raportând greutatea la înălțime. Un IMC peste 30 indică obezitate și, deci, o posibilitate crescută ca persoana respectivă să aibă o cantitate prea mare de grăsime viscerală.

 

     

     Chiar dacă nu ai cum să schimbi moștenirea genetică, vârsta sau anumite dezechilibre hormonale, poți să iei măsuri pentru a reduce grăsimea viscerală și riscul diferitelor boli.

      O alimentația echilibrată și stilul de viață activ vor contribui la scăderea depozitelor de grăsime viscerală. Ai grijă la mărimea porțiilor și alege carbohidrați complecși  precum fructe, legume și cereale integrale și surse de proteine slabe precum carne de pui și pește, ouă, fasole, lactate. Unele studii sugerează că suplimentarea cu vitamina D și calciu poate reduce grăsimea viscerală.

       Evită grăsimile trans, care se găsesc de obicei în alimente prăjite sau foarte procesate, inclusiv sub denumirea de uleiuri hidrogenate sau uleiuri parțial hidrogenate.

       În concluzie, exercitiile fizice sunt esențiale pentru combaterea grăsimii din zona abdomenului. Specialiștii recomandă atât antrenamente de tip aerobic, cât și antrenamentele de forță.

       Poți consulta, de asemenea, un medic și cere-i sfatul cu privire la grăsimea viscerală și modul în care poți scapă de această. Un nutriționist îți poate fi de ajutor cu un plan alimentar personalizat, care te va ajută să slăbești fără, însă, să te înfometezi ori să te expui riscului de carențe alimentare. Un antrenor de fitness îți poate fi, de asemenea, de mare ajutor, acesta personalizând un set de exerciții care să te ajute să elimini grăsimea din zonele nedorite – în cazul acesta, din zona abdominală.