Grasimile Sanatoase din Pestele Gras Reduc Migrenele

Grasimile Sanatoase din Pestele Gras Reduc Migrenele

Stresul, hormonii, lumina puternică, oboseala și, bineînțeles, dieta, pot fi declanșatori ai migrenei recurente. Peste 10% din populația lumii suferă de această afecțiune, femeile fiind de 3 ori mai susceptibile la migrene. Un studiu recent a constatat că o dietă bogată în pește gras a ajutat pacienții cu migrenă frecventă să reducă numărul lunar de episoade migrenoase și intensitatea durerii, comparativ cu pacienții care obțineau majoritatea grăsimilor din uleiuri vegetale.

Acest studiu realizat pe 182 de adulți cu migrene frecvente, a fost desfășurat pe baza descoperirilor precedente ale experților, privind impactul acidului linoleic asupra durerii cronice.

Acidul linoleic este un acid gras polinesaturat, întâlnit frecvent în dietele moderne în alimentele derivate din porumb, soia și alte uleiuri similare, precum și în unele nuci și semințe

Studiile anterioare au cercetat ipoteza conform căreia acidul linoleic inflamează țesuturile și zonele inervate de nervul trigemen, cel mai mare și mai complex dintre cei 12 nervi cranieni ai corpului. Experții au descoperit că o dietă mai scăzută în acid linoleic (cea mai comună formă de Omega-6) și cu mai multe alimente bogate în acizi grași omega-3 diminuează această inflamație.

Este important să menționăm faptul că migrena este diferită de nevralgia de trigemen. Cea din urmă apare în momentul în care nervul trigemen este afectat. Acest nerv predominant senzitiv (preia stimulii dintr-o parte a corpului și îi transmite sistemului nervos central) este responsabil de transmiterea impulsurilor senzitive din zona feței la creier. În cazul nevralgiei de trigemen, orice stimulare a feței, precum bărbieritul, machiajul sau simpla atingere ușoară declanșează o durere pe care pacienții o descriu ca un ‘’șoc electric‘’.

În cazul acestui studiu de 16 săptămâni, participanții au fost repartizați aleatoriu în unul dintre cele 3 planuri dietetice:

  • Toți participanții au primit kituri zilnice de alimente pentru a obține cele mai concludente informații
  • Un grup a primit mese care să furnizeze grăsimi sănătoase din pește gras, cu cât mai puțin acid linoleic provenit din uleiuri vegetale
  • Un al doilea grup a primit atât pește gras, cât și alimente cu acid linoleic
  • Și al treilea grup a primit mese bogate în acid linoleic și cantități reduse de pește gras.

Când a început studiul, participanții au avut în medie peste 16 zile de cefalee pe lună, peste 5 ore de durere migrenoasă zilnică, cu o afectare severă a calității vieții, în ciuda utilizării mai multor medicamente pentru cefalee.

Dieta mai scăzută în uleiuri vegetale și cu cantități mai mari de pește gras a produs o diminuare cuprinsă între 30 și 40% a numărului total de dureri de cap zilnice, severitatea acestora diminuându-se semnificativ în comparație cu grupurile de control. De asemenea, probele de sânge de la acest grup de participanți au arătat niveluri mai scăzute de lipide asociate durerii cronice.

Migrena se situează printre cele mai frecvente cauze ale durerii cronice și a scăderii calității vieții. Peste 4 milioane de persoane din întreaga lume suferă de migrenă cronică (cel puțin 15 zile pe lună) și peste 90% dintre cei afectați nu pot lucra sau funcționa normal în timpul unui atac migrenos, care poate dura de la 4 ore până la 3 zile.

Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani sunt cele mai predispuse la migrene și se estimează că în jur de 18% din toate femeile sunt afectate de această problemă.

Această cercetare a găsit dovezi interesante, care confirmă faptul că abordarea dietetică are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu această afecțiune cronică, fără dezavantajele asociate medicamentelor prescrise deseori.