HIIT vs LISS - Care e cel mai Eficient Antrenament pentru Slabit?

HIIT vs LISS - Care e cel mai Eficient Antrenament pentru Slabit?

Dacă ați auzit multe despre HIIT sau despre antrenamentele de intensitate mare, în ultima vreme, cu siguranță nu sunteți singur. HIIT a preluat lumea fitnessului în ultimul deceniu, mai mulți oameni descoperind-o ca un mijloc eficient de a obține un antrenament intens. LISS este o metodă de exerciții cardiovasculare în care efectuați o activitate aerobă la o intensitate scăzută până la moderată pentru o perioadă continuă și adesea extinsă. „LISS” este un termen mai nou folosit pentru a descrie un stil de antrenament de intensitate redusă, dar această formă de exercițiu există de zeci de ani. Dar care este cel mai eficient antrenament pentru slabit?

Ce este HIIT?

HIIT este un tip de exercițiu cardiovascular, dar se face la niveluri de intensitate foarte mare, care sunt intercalate cu perioade de odihnă sau intervale, care permit corpului să obțină o frecvență cardiacă mai mare pentru perioade scurte de timp. Unele antrenamente HIIT de intensitate foarte ridicată vă vor duce până la 90% din ritmul cardiac maxim pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru a calcula ritmul cardiac maxim, scadeți vârsta din 220. 

Adesea, perioadele de odihnă în antrenamentele HIIT încorporează odihnă activă, un tip de activitate ușoară, cum ar fi mersul pe jos sau jogging, care durează mai mult decât timpul petrecut pe elementul de exercițiu intens. 

Majoritatea antrenamentelor HIIT sunt finalizate în 10 până la 30 de minute, ceea ce este adesea mai puțin timp decât aveți nevoie pentru o sesiune completă de condiționare cardio sau de antrenament de forță. Un antrenament HIIT constă din intervale de explozii intense de energie, de o perioadă scurta de odihnă. 

Avantajele antrenamentelor HIIT 

Există beneficii reale pentru abordarea HIIT, este o modalitate excelentă de a pierde în greutate în mai puțin timp. Majoritatea oamenilor pot arde același număr de calorii într-un antrenament HIIT de 20 de minute decât pot efectua un antrenament cardio sau de forță constant timp de 45 de minute. HIIT crește, de asemenea, capacitatea pulmonară și sângele curge în interiorul corpului. 

Creșterea frecvenței cardiace oferă o serie de beneficii aerobe și folosești mai mulți mușchi. Deci, obții o ardere metabolică mai mare într-un timp mai scurt. HIIT vă poate, de asemenea, crește rata metabolică de odihnă și veți continua să ardeți calorii până la 24 de ore după exercițiu. Poate ajuta la arderea mai multor grăsimi decât a mușchilor, care pot apărea cu starea de echilibru cardio. 

Ce este antrenamentul LISS? 

Pe de altă parte, ceea ce se consideră a fi un exercițiu cardiovascular tradițional a fost, de asemenea, o activitate de lungă durată pentru persoanele care încearcă să slăbească. Exercițiile cardio LISS includ:    

  • Alergare sau jogging;
  • Ciclism;
  • Înot;
  • Banda de alergat;
  • Canotaj;

Un antrenament cardio durează de obicei minimum 20 până la 30 de minute cu 60% până la 70% din ritmul cardiac maxim. Acest lucru poate fi plictisitor pentru mulți oameni. Antrenamentul cardio tradițional tinde să dureze mai mult și nu are la fel de multe vârfuri de activitate super intense în acea perioadă ca antrenamentele HIIT.


Dar este bun pentru rezistență și poate fi o componentă importantă a utilizării exercițiilor fizice pentru a susține eforturile de slăbire, deoarece vă poate ajuta să ardeți calorii și grăsimi. Cardio ajută corpul să ardă suficiente calorii pentru a ajunge la ceea ce se numește deficit de calorii. 

Pe lângă faptul că ajută la susținerea pierderii în greutate, cardio, așa cum sugerează și numele, este foarte bun și pentru sistemul cardiovascular sau pentru inimă și plămâni. Ajută la întărirea inimii și la îmbunătățirea rezistenței, care sunt componente cheie pentru sănătatea generală, bunăstarea și longevitatea. Antrenamentul cardio este excelent pentru sistemul cardiovascular și arderea totală a grăsimilor. În plus, eliberează endorfine, substanțele chimice ale creierului responsabile de crearea senzației de bine.  

Care este mai bun pentru slăbit? 

Pentru persoanele ocupate care încearcă să găsească timp pentru a se potrivi în exerciții, există cu siguranță un apel eficient la antrenamentele HIIT. Și dacă încercați să slăbiți, vă poate ajuta. Dar, spune Freeman, coordonatoarea studului "întotdeauna ezit să spun că unul este mai bun decât celălalt, deoarece există detalii care intră în discuție.  

Dacă sunteți foarte supraponderal sau încercați să începeți de la zero pentru este recomandat să începeți cu antrenamente de intensitate mai mică și să le modificați pentru ceea ce puteți face, mai degrabă decât să încercați să treceți direct la antrenamentele HIIT. Deasemenea riscul de accidentare scade în acest caz. Antrenamentele HIIT sunt dure pentru corp și ar trebui să fie alternate între antrenamente mai puțin intense, cum ar fi mersul pe jos sau yoga pentru a evita rănirea".

Pe scurt, corpul tău are nevoie de timp pentru a-și reveni între antrenamente. Dacă vă simțiți obosiți cu picioarele grele sau cu dificultăți în efectuarea rutinei zilnice, ar putea fi un semn că exagerați cu exercițiul HIIT. 

Într-adevăr, supra-antrenamentul se poate întâmpla destul de repede dacă efectuați prea multe antrenamente HIIT într-o săptămână. „Nu doriți să faceți HIIT în fiecare zi, deoarece veți fi supraîntrenat și veți fi epuizat și nu veți obține toate rezultatele din antrenament. O idee bună ce poate fi pusa repede în practica este să efectuați 2-3 de intensitate ridicată pe săptămână, iar apoi adăugați în antrenament de forță și cardio în celelalte zile.