Hormonii Fericirii si Modul in care ne Influenteaza Deciziile

Hormonii Fericirii si Modul in care ne Influenteaza Deciziile

Dopamina și serotonina sunt mesageri chimici sau neurotransmițători, care ajută la reglarea numeroaselor funcții ale organismului. Influențează calitatea somnului, memoria, precum și metabolismul sau starea emoțională. Asociate de mult timp cu recompensa și plăcerea, dopamina și serotonina pot fi, de asemenea, implicate în procesul cognitiv, modelând modul în care oamenii percep lumea, acționând în funcție de aceste percepții, conform unui nou studiu.

Ce este dopamina?

Dopamina joacă un rol esențial în sistemul de recompensă, un grup de procese cerebrale care controlează motivația, dorința și pofta.

Dopamina mai influențează, de asemenea, următoarele funcții ale corpului:

  • Starea de spirit
  • Somnul
  • Procesul de învățare
  • Mișcarea
  • Vigilența
  • Circulația sanguină

Ce este serotonina?

Serotonina este un alt neurotransmițător prezent în creier. Aceasta are rol de mediator, asigurând comunicarea între celulele neuronale și transmiterea impulsurilor nervoase către organism.

Numită și hormonul fericirii, aceasta contribuie la menținerea unei stări generale pozitive.

Interesant este faptul că femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, aceasta fiind explicația psihologilor în ceea ce privește ușurința cu care femeile își manifestă sentimentele și entuziasmul.

În schimb, proteina care asigură transportul serotoninei în organism funcționează mai lent în cazul femeilor decât al bărbaților, acesta fiind și motivul pentru care incidența depresiei este mai mare la femei.

Deși serotonina este un neurotransmițător important din creier, aproximativ 80-90% din cantitatea totală este produsă la nivelul tractului gastrointestinal, iar restul este sintetizat și eliberat în creier, de către glanda pineală.

Altfel spus, acesta este motivul pentru care emoțiile puternice precum fericirea sau frica sunt resimțite și la nivelul stomacului.

Pe lângă facilitarea digestiei, serotonina este implicată în reglarea:

  • Ciclul somn-veghe
  • Starea de spirit și emoțiile
  • Metabolism și apetit
  • Procesul cognitiv și concentrarea
  • Activitatea hormonală
  • Temperatura corpului
  • Coagularea sângelui

Deși atât dopamina, cât și serotonina transmit mesaje între neuroni și influențează starea de spirit și concentrarea, cele două substanțe au funcții distincte.

Dopamina, de exemplu, influențează centrul de plăcere și recompensă al creierului și dirijează numeroase comportamente. Consumul anumitor alimente, al drogurilor sau implicarea în anumite acțiuni, precum jocurile de noroc, declanșează creșterea nivelului de dopamină din creier.

Nivelurile ridicate de dopamină pot duce la apariția sentimentelor de euforie, fericire, motivație și concentrare sporită. Prin urmare, expunerea la anumite substanțe și realizarea unor activități care cresc nivelurile de dopamină determină apariția dependenței.

Neurotransmițătorii nu acționează independent. Aceștia interacționează și se influențează reciproc, pentru a menține un echilibru chimic în organism.

În unele cazuri, serotonina poate inhiba producția de dopamină, ceea ce înseamnă că nivelurile scăzute de serotonină pot duce la un exces de dopamină. Acest lucru poate duce la un comportament impulsiv, din cauza rolului pe care dopamina îl joacă în comportamentul de căutare a recompensei.

Serotonina inhibă comportamentul impulsiv, în timp ce dopamina sporește impulsivitatea. Dopamina și serotonina au efecte opuse asupra poftei de mâncare: serotonina suprimă senzația de foame, în timp ce nivelurile scăzute de dopamină o pot stimula.

Factorii care stimulează producția serotoninei:

  • Expunerea la soare: Există numeroase cercetări care susțin faptul că lumina soarelui activează producția de vitamina D, cu rol în stimularea serotoninei.
  • Exercițiul fizic: Mișcarea este una dintre cele mai bune tehnici de stimulare a producției de serotonină
  • Alimentația: Pentru că serotonina este sintetizată din triptofan, un aminoacid produs la rândul lui din alimentele pe care le consumăm în fiecare zi, dieta joacă, de asemenea, un rol important în echilibrarea acestui compus. Triptofanul se găsește preponderent în alimentele bogate în proteine, cum ar fi lactatele, carnea, semințele și chiar anumite fructe.
  • Masajul: Cercetările efectuate pentru a studia modul în care masajul influențează compoziția chimică a corpului arată că nivelul de serotonină crește deseori după o ședință de masaj, cel mai probabil datorită scăderii cortizolului cu până la 30%. Când acest hormon al stresului crește, creierul este împiedicat să producă o cantitate adecvată de serotonină.
  • Gândește pozitiv: Stimularea serotoninei din creier nu depinde doar de factori externi, precum mediul și alimentația. Studii psihologice arată faptul că și modificarea atitudinii și a viziunii față de viață poate influența pozitiv producția de serotonină.

Gândește-te la activitățile care te ajută să te simți bine și fă-le cât mai des!