Creatina este printre cele mai intens cercetate și eficiente suplimente. Poate ajuta la performanța fizică, producând rapid energie în timpul activităților intense și noi studii sugerează faptul că ar avea și beneficii cognitive. De asemenea, este posibil să fi citit sau să fi auzit că utilizarea creatinei poate avea ca efect pierderea părului. Dar este acest lucru adevărat?
Ce anume provoacă pierderea părului?
Căderea părului poate fi localizată doar la nivelul scalpului sau poate afecta întregul corp și poate fi temporară sau permanentă. Cel mai frecvent este vorba despre o afecțiune ereditară sau poate fi rezultatul modificărilor hormonale, afecțiunilor medicale sau o etapă normală a procesului de îmbătrânire. Aceasta poate afecta ambele sexe, dar este mai frecvent întâlnită la bărbați.
La sexul masculin, fenomenul căderii părului este relativ bine înțeles. Prin interacțiunea cu foliculii de păr, DHT(dihidrotestosteronul) poate determina pierderea acestuia. Probabilitatea căderii părului depinde cel mai mult de localizare și de moștenirea genetică.

DHT este un metabolit al altui androgen, testosteronul. DHT se poate lega de receptorii de pe foliculii de păr ai scalpului(în cazul bărbaților aceasta fiind zona cea mai afectată), determinând micșorarea lor și încetarea producției de păr de-a lungul timpului.
Care este rolul creatinei în pierderea părului?
Dacă ați auzit vreodată de asocierea creatinei cu pierderea părului, există un studiu de cercetare care oferă baza acestei presupuse legături. Un studiu din 2009 a investigat efectele unei perioade de încărcare a creatinei timp de o săptămână, urmată de două săptămâni de suplimentare de întreținere, asupra nivelului de androgeni din sânge la jucătorii de rugby în vârstă de 18 - 19 ani.
Câteva studii anterioare au evaluat efectele creatinei asupra nivelului de testosteron, majoritatea neavând efecte semnificative. Deși acest studiu, de asemenea nu a găsit niciun efect asupra testosteronului, a fost observată o creștere semnificativă a DHT-ului. Acest lucru este notabil, deoarece acest hormonjoacă un rol direct în căderea părului la sexul masculin.
Acest studiu a fost realizat la 20 de tineri, jucători de rugby, sănătoși și de sex masculin, randomizați în două grupuri: unui grup i-a fost administrată glucoză(placebo), în timp ce celălalt a suplimentat cu creatină monohidrat, luând o doză de încărcare (25g/zi) timp de 7 zile, urmată de o doză de întreținere (5g/zi) timp de 14 zile.
Modificările nivelului de testosteron nu au fost diferite în mod semnificativ între cele două grupuri, dar DHT a crescut semnificativ în ziua 7 (cu 0,44 ng/ml peste valoarea inițială, deci cu 56,1%) și ziua 21 (cu 0,12 ng/ml peste valoarea inițială, deci cu 40,8%) pentru grupul care suplimenta cu creatină.
De asemenea, este de remarcat faptul că exercițiul fizic crește nivelul DHT-ului masculin. În teorie, o creștere modestă a DHT ar putea fi atribuită unei intensificări a antrenamentului, indusă de creatină.

Înainte de a concluziona, trebuie menționate anumite notificări.
În primul rând, studiul a documentat o creștere, dar nivelul DHT a rămas apoi în limitele normale. Mai mult, există numeroși factori care leagă nivelul de DHT din sânge de căderea părului.
În primul rând, pentru a provoca pierderea părului, DHT trebuie să se lege efectiv de receptorii foliculilor de păr și să determine micșorarea acestora și astfel, deși creatina crește DHT, totuși poate să nu provoace o pierdere mai mare de păr decât s-ar produce în mod normal. În al doilea rând și cel mai important, efectul suplimentării cu creatină asupra căderii părului nu a fost studiat în mod direct, astfel încât discuția se învârte in jurul unor ipoteze.
În concluzie, cercetările nu au demonstrat că suplimentarea cu creatină determină în mod direct căderea părului, fiind nevoie de mai multe investigații privind acest subiect. Conform dovezilor actuale disponibile, creatina este un supliment ce poate fi utilizat în siguranță de către majoritatea adulților. Cu toate acestea, deoarece poate duce la creșterea nivelului DHT, este posibil să doriți să evitați consumul de creatină sau să doriți să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o utiliza, dacă sunteți predispuși la căderea părului.