Hype sau Stiinta? Recomandari Bazate pe Dovezi pentru Infiltratiile cu Plasma Imbogatita

Hype sau Stiinta? Recomandari Bazate pe Dovezi pentru Infiltratiile cu Plasma Imbogatita

Plasma îmbogățită cu trombocite a câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani, reprezentând o metodă revoluționară, nechirurgicală și economică de a trata tendinitele, durerile musculare și ligamentare, folosită în special de sportivi. Deși a avut succes de-a lungul timpului, dovezile științifice care să susțină eficacitatea acestei metode erau slabe. În acest sens, cercetătorii au realizat prima comparație clinică între tratamentul cu plasmă îmbogățită cu trombocite(PRP) și un grup de control, pentru a determina eficacitatea acestuia în gestionarea durerii.

Ce este plasma îmbogățită cu trombocite?

Deși sângele este format în special din plasmă, acesta conține și un număr mare de componente solide, precum celule roșii, albe și trombocite. Pe lângă rolul în coagularea sângelui al trombocitelor, acestea conțin anumite proteine denumite factori de creștere, care sunt esențiali în procesul de vindecare în urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, mușchilor și articulațiilor.

PRP este o metodă care presupune ca sângele pacientului să fie modificat prin centrifugare, cu scopul de a produce o concentrație de până la 5-10 ori mai mare de trombocite, având ca scop îmbogățirea sângelui cu factori de creștere.

Pentru ce este utilizată terapia PRP?

Oamenii de știință au utilizat aceste infiltrații pentru o serie de afecțiuni precum:

 • Căderea părului: Medicii au injectat PRP în scalp pentru a favoriza creșterea părului și pentru a preveni căderea acestuia. Potrivit cercetărilor din ultimii ani, injecțiile cu PRP sunt eficiente în tratarea alopeciei androgenice, cunoscută și sub denumirea de chelie masculină.
 • Leziuni ale tendoanelor: Tendoanele sunt benzi dure și groase de țesut, care leagă mușschiul de os. De obicei, se vindecă lent după o accidentare. Medicii au folosit injecțiile PRP pentru a trata problemele cronice ale tendoanelor, cum ar fi cotul tenismenului, tendinita achiliană sau dureri ale tendonului rotulian al genunchiului.
 • Leziuni acute: Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite au fost utilizate cu succes pentru a trata anumite traumatisme acute, cum ar fi leziuni ale bicepsului femural sau entorse ale genunchiului.
 • Vindecare postchirurgicală: Această metodă a fost folosită după anumite intervenții chirugicale pentru a stimula vindecarea unui tendon rupt( cum ar fi tendoanele de la nivelul capsulei articulare a umărului) sau ligamente(cum ar fi ligamentul încrucișat anterior).
 • Osteoartită: Un studiu din 2015 a constatat că infiltrațiile cu PRP au fost mai eficiente decât injecțiile cu acid hialuronic(o terapie tradițională) pentru tratarea osteoartritei. Cu toate acestea, studiul a fost realizat pe un grup mic, de 160 de persoane, deci este necesară realizarea unor studii mai ample.

Studiul recent realizat de Thomas Jefferson University, a analizat 230 de pacienți cu dureri cronice de cot:

 • Toți participanții au avut cel puțin 3 luni de simptome și au eșuat cu terapia convențională, durerea devenind progresiv mai puternică.
 • 116 dintre aceștia au primit tratament cu PRP administrat în tendonul extensor
 • 114 au reprezentat grupul de control și li s-a administrat 0,25% soluție anestezică de bupivacaină cu epinefrină
 • Participanții au fost analizați înaintea studiului și nu au existat diferențe între cele două grupuri, diagnosticul fiind similar.

Rezultatele au fost uimitoare, ținând cont de faptul că cercetătorii au administrat grupului de control anestezic local, administrat în mod normal doar în durerile severe și având o utilizare limitată de timp:

 • La 12 săptămâni, pacienții cu PRP au raportat o îmbunătățire cu 55% a durerii, comparativ cu 47% a grupului de control.
 • La 24 de săptămâni, procentul a urcat la 71% îmbunătățire pentru grupul PRP, comparativ cu 56% pentru grupul de control.

Studiul a demonstrat eficacitatea și importanța rezultatelor care pot fi obținute atunci când se utilizează PRP, ca parte a unui plan de tratament. Rezultatele infiltrațiilor cu plasmă îmbogățită cu trombocite sunt sigure și au avut ca efect ameliorarea durerii și a sensibilității locale, atunci când au fost comparate cu un grup de control, căruia i-a fost administrat anestezic local în mod constant.

Deoarece injecțiile cu PRP sunt destinate să favorizeze vindecarea datorită factorilor de creștere, este posibil să nu observați o diferență imediată după administrarea infiltrațiilor. Cu toate acestea, în câteva săptămâni sau luni puteți observa o vindecare mai accelerată a zonei și diminuarea considerabilă a durerii, spre deosebire de situația în care acest tratament nu ar fi fost realizat.