Influenta Probioticelor asupra Acneei

Influenta Probioticelor asupra Acneei

Sănătatea digestivă și cea a pielii au fost asociate încă de la începutul secolului al XX-lea. Pe baza mai multor studii clinice, cercetătorii au descoperit că probioticele sunt o modalitate surprinzător de eficientă pentru îmbunătățirea aspectului pielii și pentru a lupta împotriva acneei din interior.

Acneea poate fi influențată de mulți factori, printre care se numără stresul, toxinele din mediul înconjurător, inflamația, geneticul, hormonii, produsele de curățare cu duritate crescută sau produsele de îngrijire a pielii. Din fericire, știința a descoperit o metodă de a combate unele dintre efectele acestor factori, prin îmbunătățirea sănătății digestive.

Cum poate afecta sănătatea digestivă aspectul pielii?

Hipocrate, părintele medicinei din toate timpurile, spunea încă de acum 2400 de ani, că „toate bolile încep din intestin“. Sănătatea intestinală este influențată într-o mare măsură de colecția microbiană care trăiește în intestin, cunoscută sub numele de "microbiomul intestinal". Avem mai multe bacterii în intestin decât celule în corpul nostru și din acest considerent au apărut în ultimul timp o serie de noi științe, care nu studiază doar microbii patogeni izolați, ci iau în considerare întregul ecosistem microbian și implicațiile acestuia asupra sănătății. Microbiomul intestinal este implicat într-o serie de funcții ale organismului, precum digestia, detoxifierea, susținerea sistemului imunitar, sinteza vitaminelor cheie etc. Sistemul digestiv influențează sănătatea pielii, prin ceea ce se numește axa creier-intestin-piele.

Beneficiile probioticelor pentru o piele sănătoasă

Probioticele sunt bacterii benefice, care se găsesc în cantități mici în unele alimente fermentate, precum iaurtul, murăturile, varza și băutura kombucha. Aceste bacterii populează intestinul, oferind diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sistemul imunitar, deoarece favorizează multiplicarea bacteriilor bune. O altă opțiune este administrarea unui supliment probiotic, sub formă de pulbere sau capsule, care conține, de obicei, o concentrație mai mare a acestor bacterii bune.

Pe baza mai multor studii clinice, oamenii de știință au descoperit efectele pozitive ale probioticelor asupra sănătății pielii

Medicul Robert H. Siver a realizat primul studiu clinic din lume, evaluând efectele probioticelor asupra acneei în anii '60. El a studiat efectele unui probiotic oral, disponibil comercial(Lactinex), la 300 de pacienți. Deși regimul pe care l-a prescris a fost neconvențional și consta în administrarea probioticelor orale timp de 8 zile, urmat de o pauză de 2 săptămâni, iar apoi repetat, el a observat că 80% dintre pacienți au prezentat îmbunătățiri, acestea fiind observate în primul rând în cazul leziunilor inflamatorii. Cu toate acestea, o limitare semnificativă a studiului său a fost cauzată de lipsa controalelor în ceea ce privește efectul placebo. Recent, în două studii randomizate, care au inclus grupuri de control placebo, s-au observat efectele preparatelor topice din probiotice asupra acneei. În primul studiu, cercetătorii au aplicat o loțiune pe fețele participanților, care conținea un probiotic numit ''Enterococcus faecalis'' și au observat evoluția timp de 8 săptămâni. La finalul studiului, s-a observat o reducere cu 50% a leziunilor inflamatorii la nivelul feței, în comparație cu grupul căruia i s-a administrat placebo. Un alt studiu clinic, care a utilizat o soluție topică cu extract de 5% de ''Lactobacillus plantarum'', a avut ca efect ameliorarea acneei și a eritemului asociat acneei rozacee. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că această îmbunătățire nu a fost obținută cu extractul de 1%, ceea ce sugerează că efectele pot fi dependente de concentrația administrată. Un alt studiu randomizat și controlat din Coreea, a împărțit pacienții cu acnee în două grupuri: unul care primea doar lapte fermentat, și un al doilea grup, care primea lapte fermentat cu 200 mg de lactoferină zilnic, timp de 12 săptămâni. Lactoferina este o glicoproteină, componentă a sistemului imunitar, cu proprietăți bactericide și fungicide. Numărul total și gradul leziunilor, precum și conținutul de sebum, au fost evaluate lunar. Grupul care a primit lapte fermentat îmbogățit cu lactoferină a prezentat o scădere mai mare a numărului total de leziuni, comparativ cu grupul care a primit doar lapte fermentat (56% față de 32,2%), susținând teoria conform căreia probioticele influențează sănătatea pielii.

Concluzia:

Flora intestinală trebuie menținută într-o stare de echilibru. Un microbiom perturbat, în care nu există armonie între bacteriile bune si cele rele, poate determina numeroase probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni ale pielii.  Așa cum cercetările au demonstrat faptul că alimentația influențează semnificativ compoziția microbiomului, studiile au dovedit faptul că probioticele au un efect pozitiv asupra sănătății pielii.