Lactate Integrale sau Degresate? Care Varianta Este mai Sanatoasa?

Lactate Integrale sau Degresate? Care Varianta Este mai Sanatoasa?

Pentru o mai bună sănătate a inimii se recomandă, de obicei, consumul de produse lactate cu conținut redus sau fără grăsimi. Aceste sugestii aveau la bază faptul că lactatele, prin conținutul lor lipidic au și grăsimi saturate (care sunt asociate cu creșterea colesterolului rău), despre care se consideră că pot favoriza apariția bolilor cardiovasculare. Însă, noile cercetări din rândul celor mai mari consumatori de lactate din lume au arătat că persoanele care consumă lactate integrale prezintă un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care preferă lactatele degresate.

Cercetătorii au analizat 4.150 de bărbați și femei din Suedia, cu vârstă medie de 60 de ani, o grupă de vârstă considerată a avea un risc crescut atunci când vorbim despre sănătatea inimii.

  • Studiul s-a desfășurat în Suedia, deoarece acolo consumul de lactate este deosebit de ridicat în comparație cu alte părți ale lumii.
  • Studiul s-a desfășurat pe durata a 16 ani, timp în care s-au analizat toți markerii asociați problemelor cardiovasculare: accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, hipertensiune arterială, etc.

Pentru o mai bună acuratețe a rezultatelor, oamenii de știință au măsurat nivelurile de acizi grași din sânge, spre deosebire de alte ‘’studii’’ ale căror rezultate se bazează pe ceea ce comunică participanții că au mâncat în acea perioadă.

Experții au descoperit faptul că spre deosebire de recomandările de până acum, cei care aveau un aport mare de grăsimi din lactate, aveau, de asemenea, cel mai scăzut risc de boli cardiovasculare. Totuși, oamenii de știință au atras atenția asupra faptului că nu toate produsele lactate bogate în grăsimi ar trebui considerate la fel de sănătoase.

Experții au recomandat să se aleagă variantele integrale ale lactatelor fermentate, cum ar fi iaurtul sau chefirul, deoarece acestea pot susține sănătatea digestivă, care a fost asociată în studii anterioare cu o sănătate mai bună a inimii.

De exemplu, un studiu din American Journal of Hypertension, a constatat că bărbații hipertensivi care mănâncă cel puțin 2 porții de iaurt integral pe săptămână au un risc cu 21% mai mic (iar femeile un risc cu 17% mai mic) de a dezvolta boli cardiovasculare.

Studiul recent pune la îndoială teoria conform căreia toate grăsimile saturate sunt la fel și propune o abordare diferită a acestora, în funcție de proveniența grăsimilor.

Potrivit cercetărilor publicate în International Journal of Cardiology, nu toate grăsimile saturate sunt la fel. S-au analizat date de la aproximativ 75.000 de persoane din UK și Danemarca și s-au constatat următoarele aspecte:

  • Au descoperit că riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare apare atunci când se consumă grăsimi saturate cu lanț lung de acizi, de obicei întâlnite în carnea grasă
  • Grăsimile saturate din produsele lactate, au de obicei un lanț scurt de acizi, care nu produc același efect dăunător asupra organismului.

Cele mai consumate grăsimi saturate și totodată cele mai problematice sunt acizii palmitic și stearic.

Numeroși oameni consumă lactate cu conținut redus de grăsimi deoarece mass-media ne-a făcut să credem că produsele degresate nu au același efect dăunător asupra inimii. Este acest lucru adevărat? Este laptele degresat mai bun decât cel integral?

  • Deoarece este ieftin, adaugă textură și contribuie la gustul alimentelor procesate, acidul palmitic și sarea sa de sodiu sunt utilizate pe scară largă în alimentele degresate, fiind mai periculoase decât grăsimile întâlnite în mod natural (din cauza procesării chimice) în variantele integrale.
  • Știați că palmitatul de vitamina A ( o variantă a acidului palmitic) este adăugat laptelui cu conținut redus sau fără grăsimi, pentru a înlocui conținutul acestei vitamine care se pierde prin degresarea laptelui?

Recomandarea de a evita lactatele integrale a fost o idee susținută puternic în trecut, dar știința nu o validează. Pot exista unele circumstanțe în care laptele degresat este cea mai bună alegere, însă, pentru majoritatea oamenilor, laptele integral oferă avantaje nutriționale clare față de cel degresat. În plus, este important să ne amintim că orice proces chimic suplimentar adăugat unui aliment îngreunează absorpția lui de către organism și poate determina apariția unui sindrom metabolic.