Legatura dintre Alcool si Pierderea Memoriei

Legatura dintre Alcool si Pierderea Memoriei

Fie că este vorba de o noapte sau de câțiva ani, consumul intens de alcool poate duce la pierderi de memorie. Aceasta poate include dificultăți în amintirea evenimentelor recente sau chiar a unei nopți întregi. De asemenea, poate duce la pierderea permanentă a memoriei, descrisă ca demență.

Medicii au identificat mai multe moduri în care alcoolul afectează creierul și memoria. Persoanele care consumă excesiv sau au tulburări legate de consum de alcool pot prezenta pierderi de memorie pe termen scurt și lung. Un studiu din 2013, a constatat că aproximativ 78% dintre persoanele diagnosticate cu aceste tulburări experimentează modificări la nivelul creierului. Medicii au identificat mai multe moduri în care consumul de alcool poate afecta memoria unei persoane. Acestea includ următoarele:

Memorie de scurtă durată

Unii oameni experimentează ceea ce medicii numesc blackout când consumă prea mult alcool și nu își amintesc detaliile cheie.

Aceste situații pot varia de la mici, cum ar fi locul în care o persoană și-a pus cheile, la mari, cum ar fi uitarea a ceea ce s-a întâmplat cu o noapte în urmă. Potrivit Universității Duke, incapacitatea de a-și aminti ceva dintr-o noapte de obicei apare după ce o persoană a băut cinci sau mai multe băuturi.

Alcoolul afectează memoria pe termen scurt, încetinind modul în care nervii comunică între ei într-o parte a creierului numită hipocampus. Hipocampul joacă un rol semnificativ în a ajuta oamenii să-și formeze și să-și mențină amintirile. Când activitatea nervoasă normală încetinește, poate apărea pierderea memoriei pe termen scurt.

Pierderea memoriei pe termen lung 

Consumul intens de alcool nu numai că încetinește hipocampul, ci îl poate deteriora. Alcoolul poate distruge celulele nervoase. Acest lucru afectează memoria unei persoane pe termen scurt și lung. În plus, persoanele care consumă prea mult alcool sunt deseori deficitare în vitamina B1 sau tiamină. Această vitamină este vitală pentru a furniza energie creierului și celulelor nervoase. Consumul de alcool afectează cât de bine consumă organismul tiamina. De asemenea, poate afecta tiamina în următoarele moduri:

  • Este posibil ca persoanele care consumă mult să nu mănânce o dietă sănătoasă și să rateze substanțele nutritive cheie.   
  • Consumul prea mult de alcool poate irita mucoasa stomacului, ceea ce afectează modul în care stomacul absoarbe nutrienții.   
  • Consumul intens de alcool poate provoca vărsături, care împiedică stomacul și intestinele să absoarbă nutrienții. 

Deficitul de tiamină poate provoca demență, care este o pierdere progresivă și permanentă a memoriei. Sindromul Wernicke-Korsakoff (WKS) este un tip de demență legat de consumul intens de alcool. Această condiție creează lacune în memoria unei persoane. Este posibil ca o persoană să prevină agravarea acestui sindrom, dar de obicei trebuie să înceteze să bea și să-și sporească aportul de nutrienți. 

De obicei, efectele pierderii de memorie pe termen lung sunt legate de consumul a 21 sau mai multe băuturi pe săptămână timp de 4 ani sau mai mult, potrivit Massachusetts General Hospital.

Persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la efectele pe termen scurt și lung ale consumului de alcool asupra creierului lor. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, creierul său devine mai sensibil la alcool. De asemenea, metabolismul lor încetinește, astfel încât alcoolul rămâne în sistemul lor mai mult timp. În plus, mulți oameni în vârstă experimentează, de asemenea, o degenerare lentă a celulelor din hipocampus. De obicei, nu este suficient de severă pentru a provoca simptome de demență. Dar când adăugați efectele consumului intens de alcool, pierderea memoriei poate fi foarte gravă. 

Pe lângă aceste considerații, persoanele în vârstă tind să ia și mai multe medicamente decât persoanele mai tinere. Aceste medicamente pot interacționa cu alcoolul, ceea ce poate agrava simptomele. Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai vulnerabile la rănile cauzate de căderi datorate modificărilor vederii, recunoașterii spațiale și sănătății osoase. Consumul de alcool poate crește riscurile lor de cădere, deoarece poate afecta judecata și percepția. O cădere îi poate răni și le poate afecta memoria.

Tratament

Dacă întâmpinați dificultăți în amintirea unui eveniment din noaptea precedentă, nu puteți face mult pentru a vă aminti. Uneori, un miros, o vorbă sau o imagine pot să-ți revină în minte, dar nu poți forța o memorie să revină.

Cu toate acestea, există tratamente pentru persoanele a căror consum de alcool le afectează memoria și funcționarea generală. Acestea includ:

  • Suplimentarea tiaminei sau tiamina intravenoasă (IV). Potrivit cercetării din 2013, suplimentarea cu tiamină poate ajuta la ameliorarea simptomelor WKS, care este cauzată de un deficit de tiamină.
  • Renunțarea la alcool poate provoca simptome care variază de la ușoare, cum ar fi greață și vărsături, până la severe și care pun viața în pericol, cum ar fi inima în cursă, delirul și temperatura corpului foarte ridicată. Cu cât vă retrageți mai mult de alcool, cu atât sunteți mai expus riscului de consecințe care pun viața în pericol. Este posibil să aveți nevoie de tratament la un spital pentru a vă retrage în siguranță.

Este important de reținut că majoritatea cercetătorilor și furnizorilor de servicii medicale au constatat că alcoolul consumat cu moderare - una până la două băuturi pentru bărbați și una pentru femei - nu afectează de obicei memoria.

Un studiu pe scară largă care a urmărit participanții timp de 27 de ani a constatat că consumul moderat de alcool - definit ca una sau două băuturi câteva zile pe săptămână - nu a avut un risc crescut de demență. Pentru persoanele care beau zilnic și abundent, nu există întotdeauna o cantitate sigură sau moderată de alcool consumată.