Legatura dintre Astm si Alergiile Alimentare

Legatura dintre Astm si Alergiile Alimentare

Astmul și alergiile alimentare ar putea avea legături mult mai strânse decât se considera anterior. Dincolo de faptul că persoanele cu alergii alimentare prezintă un risc mai mare de a dezvolta astm bronșic, există dovezi care confirmă faptul că existența astmului crește riscul unui eveniment alergic sever, cunoscut sub numele de șoc anafilactic.

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează faptul că astmul și alergiile alimentare fac parte dintr-un grup mai mare de tulburări, în care o afecțiune o declanșează pe cealaltă. Acest lucru nu numai că modifică modul în care astmul și alergiile alimentare sunt tratate, dar oferă și un mijloc prin care ambele afecțiuni pot fi prevenite încă de la începutul vieții.

Aceste tulburări, dintre care astmul și alergia alimentară reprezintă doar 2, sunt afecțiunile în care o persoană prezintă o predispoziție genetică în ceea ce privește reacțiile alergice. Deși alergiile alimentare cresc șansele unei persoane de a dezvolta astm, se consideră că cele două condiții fac parte dintr-un lanț mai lung de afecțiuni.

Acest efect de domino începe, în general, în timpul copilăriei, într-un model clasic. În majoritatea cazurilor, dermatita atopică (eczema) este afecțiunea care declanșează cercul vicios. Tinde să apară foarte devreme în viață, de obicei înainte de vârsta de 3 ani, la copiii care vor dezvolta ulterior alergii.

Studiile au demonstrat că 81% dintre copiii care dezvoltă dermatită atopică la începutul vieții vor avea alergii alimentare. Dermatita atopică severă tinde să se asocieze cu mai multe alergii alimentare.

La rândul său, hipersensibilitatea la alergenii alimentari provoacă modificări ale răspunsului imun, care pot crește sensibilitatea unei persoane la alergenii inhalați, ducând la apariția rinitei alergice sau astm.

Acestea fiind spuse, trebuie remarcat faptul că nu toate persoanele cu astm sunt afectate în aceeași măsură de alergiile alimentare.

Tipurile de astm non-alergic au mecanisme biologice diferite care provoacă atacul de astm. Ca atare, unele persoane care se confruntă cu astmul non-alergic pot prezenta o mâncărime ușoară în timpul unei reacții alergice, fără niciun simptom respirator.

Spre deosebire de astmul alergic, astmul non-alergic este declanșat mai mult de stres, exerciții fizice mult prea intense, frig, umiditate, fum, infecții respiratorii și mai puțin de alimente sau alergeni alimentari.

Dacă aveți astm și alergii la anumite alimente, trebuie să faceți anumite eforturi pentru a gestiona ambele afecțiuni. Prin urmare, obiectivele planului de tratament sunt duble:

  • Ținând astmul sub control cu ajutorul medicamentelor, hipersensibilitatea căilor respiratorii poate fi diminuată.
  • Prin identificarea factorilor declanșatori ai alergiilor alimentare, puteți învăța să îi evitați și să aveți la îndemână medicamente pentru a preveni o reacție severă, în cazul unei expuneri accidentale.

Există dovezi care arată faptul că introducerea unor alimente precum arahidele și ouăle în dieta unui bebeluș, încă de la vârsta de 4-6 luni, poate reduce semnificativ riscul acestuia de a dezvolta alergii alimentare.

Similar, utilizarea unei creme hidratante în cazul copiilor poate ajuta la menținerea funcției de barieră cutanată și la diminuarea riscului de apariție a dermatitei atopice. Acest lucru poate preveni dezvoltarea acestor afecțiuni.

Prin urmare, prin împiedicarea apariției eczemelor sau a alergiilor alimentare, un copil va avea mai puține șanse să dezvolte rinită alergică sau astm. Cu toate acestea, aceasta nu reprezintă o garanție.

Nici astmul, nici alergiile alimentare nu sunt condiții fixe. Ambele pot progresa în timp și pot necesita modificări și ajutări ale tratamentelor, pentru a menține sub control simptomele provocate de acestea. În același timp, anumite alergii alimentare se pot rezolva spontan, fără să mai prezinte un risc pentru sănătate.