Legatura dintre Carbohidrati si Insomnie

Legatura dintre Carbohidrati si Insomnie

În unele nopți se întâmplă să adormim aproape instantaneu, în timp ce în altele ne petrecem toată noaptea încercând să ne odihnim. Insomnia poate fi cauzată de o varietate de factori și este incontestabil o afecțiune obișnuită în zilele noastre. De fapt, aproximativ 30% dintre adulți suferă în mod regulat de insomnie. Dacă în ultima vreme ați avut probleme cu somnul, un nou studiu afirmă că răspunsul ar putea fi regăsit în obiceiurile alimentare. Cercetările efectuate la Universitatea Columbia au descoperit că femeile care urmau o dietă bogată în carbohidrați rafinați, în special zaharuri adăugate, prezintă un risc crescut de a dezvolta insomnie.

Până la 40% din populația lumii suferă de insomnie, astfel încât soluțiile eficiente pentru problemele legate de somn sunt la mare căutare. Există numeroase tratamente posibile, cum ar fi terapii specializate și chiar medicamente, însă acestea ajută doar un procent mic dintre cei care se confruntă cu tulburări de somn. Potrivit acestui nou studiu, diminuarea consumului de carbohidrați poate ajuta persoanele care se confruntă cu insomnie și alte tulburări de somn.

Studiile anterioare au examinat o posibilă legătură între carbohidrații rafinați și insomnie, însă, rezultatele nu au fost concludente. Mai mult, din cauză că studiile nu au urmărit persoanele de-a lungul timpului, nu era clar dacă o dietă bogată în carbohidrați rafinați declanșează insomnia sau dacă lipsa somnului determină persoanele să mănânce mai multe dulciuri.

Carbohidrații rafinați (cunoscuți sub numele de carbohidrați simpli sau prelucrați) au un conținut ridicat de zahăr și sunt alimente care nu mai conțin fibre și substanțe nutritive. Exemple de carbohidrați rafinați sunt sucurile carbogazoase, băuturile energizante, produsele de patiserie, pâinea albă, covrigi, deserturi, etc.

Consumul acestor carbohidrați este o problemă, deoarece ridică rapid nivelul zahărului din sânge și eliberează insulină pentru a ajuta la scăderea acestuia. Cu toate acestea, insulina declanșează eliberarea de cortizol și adrenalină, hormoni care ajută corpul să răspundă la stres, dar pot interfera și cu somnul.

Studiul a examinat mai mult de 50.000 de persoane. Experții au descoperit că pe măsură ce indicele glicemic al dietei era mai mare, riscul de a dezvolta insomnie creștea direct proporțional. De asemenea, au descoperit că femeile care consumă mai multe legume și fructe integrale (nu sucuri) au mai puține sanșe să se confrunte cu insomnia.

Fructele conțin zaharuri prezente în mod natural, dar fibrele din ele încetinesc rata de absorbție, astfel încât să prevină creșterile agresive ale glicemiei. Acest lucru sugerează faptul că alimentele procesate și cele care conțin zaharuri rafinate sunt cauza insomniilor.

Întrucât majoritatea oamenilor, nu doar femeile, experimentează o creștere rapidă a glicemiei după ce au consumat zaharuri, autorii studiului suspectează că aceste descoperiri sunt valabile pentru toată populația.

Nu toate zaharurile sunt create la fel. Consumul de zaharuri adăugate duce la scăderea duratei și calității somnului, în timp ce consumul de fructe tinde să meargă mână în mână cu perioadele lungi de odihnă.

Studiile au arătat faptul că dietele bogate în carbohidrați, cu un procent mare de zaharuri simple, oferă organismului o cantitate mare de energie pe care o poate folosi cu ușurință.

  • Având mai multă energie pentru activități, creierul petrece mai puțin timp în somnul profund și mai mult timp în etapa de mișcare rapidă a ochilor (REM), aceasta fiind etapa de somn care folosește cea mai mare cantitate de energie.
  • Ca urmare a scurtării etapei de somn profund, numeroși oameni se trezesc la fel de obosiți ca atunci când au mers la culcare, în ciuda faptului că au dormit 8 ore. De multe ori, calitatea somnului este mai importantă decât durata acestuia, iar dieta are un impact puternic asupra odihnei.

Care sunt remediile naturale pentru insomnie?

În majoritatea cazurilor, remediile naturale sunt cea mai bună soluție pentru aceste tulburări de somn. Deși consumul unui număr mai redus de carbohidrați seara pare să favorizeze obținerea unui somn liniștit, există și alte modificări ale stilului de viață care pot face diferența.

Evitarea substanțelor precum cofeina și nicotina seara ne poate permite să adormim mai ușor. În plus, exercițiul fizic și expunerea la soare în timpul zilei influențează ritmul circadian.

  • Fiecare persoană are un ceas biologic și în mod normal, seara, acest ceas natural al organismului eliberează hormoni care ne fac să ne simțim somnoroși. Conform studiilor, exercițiul fizic și expunerea la soare reglează un ritm circadian dezechilibrat.

În cele din urmă, comportamentele pe care le-am transformat în obiceiuri înainte de culcare afectează calitatea somnului. Evitarea televizorului, a smartphone-urilor și a altor ecrane care emit lumină albastră în ora dinaintea somnului ne poate ajuta să adormim mai repede.

Deși insomnia poate fi o provocare, schimbările stilului de viață par a fi cea mai bună abordare. Aceasta include alegerea unei diete care să limiteze excesul de carbohidrați, în special în partea a doua a zilei. Dacă aveți probleme cu somnul și vă confruntați totodată cu pofta de dulce, luați în considerare să săriți peste desert și să optați, în schimb, pentru un fruct.