Luna Plina ne Afecteaza Somnul?

Luna Plina ne Afecteaza Somnul?

Un nou studiu constată că dormim mai puțin în nopțile cu lună plină, dar cercetătorii nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii au analizat persoanele care trăiesc fără acces, sau cu acces limitat la iluminatul artificial pentru a găsi aceleași schimbări în somn pe măsură ce ciclul lunar progresează.

Experții încă încearcă să înțeleagă de ce se pot întâmpla aceste modificări ale somnului. Cu toții am auzit povești despre cum lucrurile pot deveni puțin ciudate în timpul lunii pline, de la rate crescute de spitalizare psihiatrică, până la un risc mai mare de a fi mușcat, de către un animal.

Cu toate acestea, concluziile unui studiu publicat miercuri, 27 ianuarie, sugerează că luna plină afectează modul în care dormiți.Cercetătorii au analizat grupuri cu acces diferit la lumina artificială.

Folosind monitoare pentru încheietura mâinii, cercetătorii au urmărit modelele de somn în rândul a 98 de persoane care trăiesc în trei comunități indigene din Argentina. Acestea au avut acces diferit la electricitate în perioada de studiu:

  • O comunitate nu avea electricitate;
  • Alta avea acces limitat la electricitate, cum ar fi o singură sursă de lumină artificială;
  • O a treia comunitate locuia într-un cadru urban cu acces complet la electricitate;

Cercetătorii au colectat date despre somn pentru unul până la două cicluri ale lunii pentru aproximativ 75% dintre participanți.

Aceștia au descoperit că participanții din toate cele trei comunități au arătat aceleași modificări ale modelului de somn pe măsură ce luna a progresat în ciclul său de 29,5 zile.

Apoi au analizat datele privind monitorizarea somnului de la 464 de studenți din zona Seattle, colectate pentru un studiu separat, pentru a găsi același model de schimbări ale somnului.

Somnul a fost cel mai scurt înainte de o lună plină

Deși cercetătorii au emis ipoteza că somnul va fi inhibat în timpul nopților cu lună plină, au fost surprinși în mod deosebit de două constatări.

În primul rând, nu s-a observat o inhibare maximă a somnului exact în nopțile de lună plină, așa cum au prezis inițial; în schimb, activitatea nocturnă a crescut și somnul a fost cel mai scurt începând cu câteva nopți înainte de noaptea lunii pline.

Echipa ce cercetători considera inițial că acest lucru se datorează faptului că mai multă lumină de lună este disponibilă în prima jumătate a nopții, dar nu neapărat nopțile care urmează lunii pline (deoarece luna răsare mai târziu în fiecare noapte).

În al doilea rând, au fost extrem de surprinși să constate că efectul, deși mai mic, a fost prezent indiferent de accesul la electricitate.

Experții spun că descoperirile sunt plauzibile

Dr. Alex Dimitriu, care este certificat dublu în psihiatrie și medicina somnului, a spus că luna își exercită cel mai probabil efectul printr-o creștere a luminii de seară sau de noapte. Acest lucru ar putea suprima melatonina (un hormon al somnului), care afectează debutul și durata somnului.

Conform acestui studiu, se pare că există o întârziere și o scădere semnificativă a timpului total de somn în nopțile care duc la luna plină.

Știm că lumina, fie că este artificială sau naturală - de la lună sau de la apusul soarelui - poate avea un efect supresor asupra melatoninei. Așadar, este plauzibil ca lumina lunii să aibă un efect natural de trezire.

Studiul nu explică modul în care luna afectează somnul

Principala limitare a studiului este că acesta nu poate stabili o legătură cauzală între faza lunii și schimbările orelor de somn. Evident, somnul este sincronizat cu fazele lunii, dar încă nu știm cum se întâmplă acest lucru, conform  cercetătorilor.

Totul este legat de lumină

Ideea agreată la modul general de cercetările în domeniu este că oamenii sunt într-adevăr sensibili la lumină. Toți avem un ritm circadian, un ceas încorporat, care nu rulează neapărat un ciclu de 24 de ore și probabil rulează mai lent la majoritatea oamenilor - un ciclu de 25 de ore.

Ne afectează sănătatea?

Potrivit Dr. Dimitriu, o pierdere a somnului de 20 până la 30 de minute este, în general, bine tolerată de cineva care obține în mod obișnuit aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte.

Cu toate acestea, el a avertizat că acest lucru poate deveni problematic pentru persoanele care dorm mai puțin de 7 ore în medie sau care de obicei nu dorm bine.

Dimitriu a spus că viața modernă, cu sursele sale de lumină artificială și formele de divertisment precum smartphone-urile și televizoarele, „exercită probabil un efect mult mai mare asupra somnului nostru decât fazele lunii”.

Acest lucru pune accentul pe menținerea „comportamentelor sănătoase de somn și a obiceiurilor de culcare”.

Concluzie

Un nou studiu constată că dormim mai puțin în nopțile care duc la luna plină. Cu toate acestea, cercetătorii nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru.

Cercetătorii au analizat persoanele care trăiesc fără acces limitat, limitat și complet la iluminatul artificial pentru a găsi aceleași schimbări în somn pe măsură ce ciclul lunar progresează.