Mai Aproape de Tinerete fara Batranete

Mai Aproape de Tinerete fara Batranete

Terapia cu oxigen hiperbaric a câștigat o mare popularitate în ultimul timp, în randul tratamentelor și terapiilor pentru recuperarea în urma unor afecțiuni grave. Oxigenoterapia hiperbarică este diferită de celelalte metode care presupun terapie cu oxigen. Această metodă, care are rolul de a susține vindecarea organismului, presupune inspirarea oxigenului pur într-o cameră aflată sub presiune. Un nou studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, a descoperit că tratamentele cu oxigen hiperbaric pot opri îmbătrânirea celulelor și chiar inversa procesul de îmbătrânire în cazul adulților sănătoși. Rezultatele au fost uimitoare, întrucât din punct de vedere biologic, celulele participanților la studiu au devenit mai tinere odată cu progresul tratamentelor.

Într-o cameră hiperbarică, presiunea aerului este crescută până la atingerea unor valori de 3-4 ori mai mari decât cele ale presiunii normale.

Această cantitate crescută de oxigen este transportată prin intermediul vaselor de sânge în tot organismul. Astfel, concentrația crescută de oxigen încurajează corpul să lupte cu bacteriile și, totodată, stimulează sinteza și eliberarea factorilor de creștere și a celulelor stem, ceea ce favorizează regenerarea și vindecarea țesuturilor.

Cercetătorii au descoperit că un protocol de tratament cu oxigen sub presiune înaltă, într-o cameră controlată, poate inversa două procese majore asociate procesului de îmbătrânire și a afecțiunilor care îl însoțesc: scurtarea telomerilor și acumularea de celule îmbătrânite care funcționează defectuos.

Telomerii sunt descoperirea secolului XXI premiată cu Nobel pentru Medicină. Aceștia reprezintă terminațiile cromozomilor, care au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Savanții au descoperit că dimensiunea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea generală de sănătate.

Concentrându-se asupra celulelor imune din ADN-ul participanților, studiul a descoperit o prelungire de până la 38% a telomerilor, precum și o scădere de până la 37% a celulelor senescente.

Studiul clinic a fost realizat ca parte a unui program de cercetare israelian care vizează îmbătrânirea ca o condiție reversibilă.

Studiul a cuprins următoarele etape:

  • 35 de persoane sănătoase în vârstă de 64 de ani sau peste această vârstă, au urmat o serie de 60 de sesiuni hiperbarice pe o perioadă de 90 de zile.
  • Fiecărui participant i s-au recoltat probe de sânge înainte, în timpul și la sfârșitul tratamentelor, precum și la o perioadă de timp după incheierea acestora.
  • Cercetătorii au analizat apoi diferite celule imune din sânge și au comparat rezultatele.

Descoperirile au indicat faptul că tratamentele cu oxigen pur au inversat procesul de îmbătrânire în două dintre aspectele sale majore: telomerii de la capetele cromozomilor au crescut în lungime, în loc să scadă cum ar fi normal, cu o rată de 20-38% pentru diferite tipuri de celule. Iar în ceea ce privește procentul de celule senescente, acesta a fost redus semnificativ, cu 11-37% în funcție de tipul de celulă analizată.

Aceste descoperiri au o importanță deosebit de mare având în vedere faptul că în zilele de astăzi, scurtarea telomerilor este considerată ‘’Sfântul Graal‘’ al procesului de îmbătrânire.

Acest domeniu a căpătat tot mai multă importanță în ultimii ani, având în vedere faptul că numeroși cercetători și companii farmaceutice au încercat să dezvolte substanțe sau metode care să permită alungirea telomerilor.

Terapia cu oxigen hiperbaric a fost primul protocol de tratament care s-a bucurat de această reușită, demonstrând faptul că procesul de îmbătrânire poate fi inversat la nivel celular și molecular.

Până acum, anumite intervenții precum modificările stilului de viață și exercițiile fizice intense, s-au dovedit a avea un efect inhibitor asupra scurtării telomerilor. Însă acest studiu, cu doar trei luni de terapie cu oxigen hiperbaric, a reușit alungirea telomerilor la rate mult mai mari decât celelalte metode disponibile în prezent. Prin urmare, acest studiu de pionierat, a oferit noi oportunități în vederea realizării unor cercetări suplimentare, privind impactul celular al terapiei cu oxigen hiperbaric și potențialul său de inversare a procesului de îmbătrânire.