Medicamente Vs Sport pentru Diminuarea Colesterolului | FNews

Medicamente Vs Sport pentru Diminuarea Colesterolului | FNews

La nivel mondial, se consideră că cel puțin 50 de milioane de oameni trăiesc cu boala Alzheimer. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aceasta este mai mult decât populația Columbiei. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător, este faptul că numeroase proiecții arată că în lipsa unui tratament, această rată ar putea depăși 152 de milioane pînă în 2050, și aceasta este o proiecție optimistă. Noi studii au arătat că în cazul multor afecțiuni (inclusiv Alzheimer), colesterolul are un rol decisiv în evoluția acestora.

  • Diabetul de tip 2 apare atunci când insulina devine ineficientă în utilizarea glucozei din sânge, având ca efect un nivel ridicat de zahăr în sânge care poate provoca niveluri anormale de colesterol.
  • O situație similară apare și în boala Alzheimer, dar în loc să afecteze organismul în ansamblu, efectele sunt localizate la nivelul creierului.
  • Atunci când colesterolul crește, din cauza rezistenței la insulină sau a altor factori, organismul începe un procesc cunoscut sub numele de transport invers al colesterolului, prin care cu ajutorul unor molecule specifice, se transportă colesterolul în exces în ficat pentru a fi eliminat.

  • Practic, oamenii de știință vor să dezvolte un medicament care să amplifice capacitatea acestor molecule de transport, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra insulinei și a inflamației din creier, fiind o posibilă opțiune terapeutică, atât pentru diabetul de tip 2, cât și ptr boala Alzheimer.

Însă, cum rămâne cu sportul pentru diminuarea colesterolului?

până în prezent, există 23 de meta-analize, controlate, randomizate, bazate pe studii ample, cu un număr mare de participanți, pe durate mari de timp, toate cu o concluzie unanimă: Exercițiul fizic reduce semnificativ nivelul colesterolului.

Până în prezent, există 23 de meta-analize, controlate, randomizate, bazate pe studii ample, cu un număr mare de participanți, pe durate mari de timp, toate cu o concluzie unanimă: Exercițiul fizic reduce semnificativ nivelul colesterolului.

  • Există studii care au comparat cât de eficientă este medicația pentru colesterolul mărit vs exercițiul fizic și s-a constatat că prin administrarea celor mai mari doze de statine (medicamente utilizate pentru diminuarea colesterolului), se poate obține o reducere cu aproximativ 50% a colesterolului pe o perioadă scurtă de timp, în timp ce exercițiul fizic poate determina o reducere cu 20%.
  • Desigur că nu toată lumea poate trata această afecțiune doar prin prisma sportului, dar exercițiul fizic ar trebui să fie promovat mai mult în acest sens, mai ales că nu are efecte adverse și aduce beneficii extra stării noastre de sănătate.
  • Există o multitudine de forme de activitate fizică, nu doar antrenamente cu greutăți și promovarea sportului în acest sens ar aduce multe beneficii, multor oameni.

Care este influența cofeinei asupra arderii grăsimilor?

  • Este vorba despre un studiu publicat pe 22 martie, în care participanții s-au antrenat de 4 ori
  • Aceștia au ingerat 3 mg de cofeină/kg sau un placebo în 2 perioade diferite ale zile, la 8 am și 5pm.
  • Rezultatele studiului au arătat că ingestia de cofeină cu 30 de minute înainte de efectuarea exercițiilor fizice, a dus la oxidarea maximă a grăsimilor în timpul exercițiului.

  • În plus, s-a confirmat existența unei variații diurne a oxidării grăsimilor în timpul efortului fizic, valorile fiind mai mari după-amiaza decât dimineața.
  • Practic, studiul a demonstrat că ingerarea de cofeină înaintea antrenamentului stimulează arderea grăsimilor iar aceste efecte sunt un pic mai pronunțate după-amiaza.

Consumul zilnic de kiwi poate reduce stresul oxidativ datorită cantității mari de antioxidanți

  • Noi studii au arătat diferențe semnificative pentru performanța sportivă între grupurile care au consumat kiwi frecvent față de grupurile de control.
  • Sportivii care se antrenează intens au nevoie de o cantitate mare de oxigen în timpul antrenamentelor. Deși acest lucru este necesar pentru contracția musculară, cantitatea mare de oxigen mărește, de asemenea, cantitatea de radicali liberi din organism, care poate deteriora țesutul muscular prin procesul numit stres oxidativ.

  • Bineînțeles, o parte din acest stres este esențial pentru adaptarea organismului la antrenament, prin care devenim mai puternici, mai rapizi și mai eficienți, dar prea mult stres oxidativ poate favoriza oboseala excesivă, o recuperare inferioară și risc crescut de accidentări.
  • Prin urmare, prevenirea stresului oxidativ excesiv ar trebui să fie o prioritate pentru sportivi. De aici, și interesul pentru kiwi.
  • În cadrul unor cercetări recente, oamenii de știință din Japonia au recrutat 30 de sportivi, care erau expuși în mod obișnuit la stresul oxidativ indus de antrenament și i-au împărțit în 2 grupuri
  • Un grup a consumat 2 kiwi pe zi timp de 2 luni, iar celălalt grup nu a consumat acest fruct
  • După 2 luni, consumul a 2 kiwi pe zi a crescut apărarea antioxidantă a sportivilor, care au observat o recuperare îmbunătățită, care a rezultat în progres semnificativ al condiției fizice.

Kiwi conține cantități mari de antioxidanți, inclusiv polifenoli (care ajută la protejarea împotriva afecțiunilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer) și cantități mari de vitamina C, care în esență diminuează semnificativ stresul oxidativ.

Conform unui alt studiu, consumul a 2 kiwi cu o oră înaintea somnului poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede și mai ușor, cu mai puține treziri în timpul nopții. Din nou, antioxidanții și vitamina C joacă un rol esențial în reglarea somnului.

 


You may also like