Alergarea vs Mersul pe Bicicleta - Care Activitate este Mai Eficienta?

Alergarea vs Mersul pe Bicicleta - Care Activitate este Mai Eficienta?

Atât ciclismul cât și alergarea sunt exerciții aerobice care pot aduce beneficii semnificative sănătății și stării fizice a unei persoane. În acest articol, comparăm ciclismul și alergarea pentru capacitatea lor de a arde calorii, beneficiile pentru sănătate, și riscul de accidentare.

Arderea caloriilor

Ciclismul și alergarea sunt exerciții aerobice care pot beneficia de avantajul de a arde un număr important de calorii. Numărul de calorii arse depinde de mai mulți factori, cum ar fi viteza, terenul, greutatea și metabolismul persoanei. Tabelul următor arată numărul aproximativ de calorii pe care un bărbat cu o greutate de 70 kg ar arde în timpul mersului pe bicicletă și alergării.

 

Principalii mușchi utilizați

Ciclismul folosește toate grupele musculare majore. Utilizează și tonifică în special mușchii picioarelor, dintre care cei mai insemnați sunt:

 • Cvadriceps-ul;
 • Ischiogambieri;

Unii dintre mușchii cheie implicați în alergare includ:

 • Cvadriceps;
 • Marele fesier, în special la sprinturi;
 • Ischiogambierii;
 • Flexorii plantari;

Beneficii pentru sănătatea inimii

Atât alergatul și ciclismul aduc beneficii pentru sănătatea inimii. Ciclismul regulat reduce riscul bolilor cardiovasculare și ajută:

 • Îmbunătățește sănătatea pulmonară;
 • Stimulează circulația;
 • Întărește mușchiul inimii;
 • Puls mai mic de repaus;  
 • Reduce nivelul de grăsime din sânge;

Un studiu pe scară largă pe 263.450 de participanți a constatat că mersul cu bicicleta la locul de muncă a redus riscul de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate indiferent de cauză. Studiul a constatat, de asemenea, că mersul la serviciu a scăzut riscul bolilor cardiovasculare. 

Un alt studiu a constatat că mersul pe bicicletă a fost benefic pentru persoanele care se recuperează după accident vascular cerebral și a contribuit la îmbunătățirea recuperării ritmului cardiac după efort.

Alergatul ajută și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Un studiu publicat în 2019 a constatat că alergarea a redus riscul de mortalitate cardiovasculară, cancer și alte cauzele. Cercetarea sugerează că orice cantitate de alergare este mai benefică decât lipsa alergării, iar dozele mai mari de alergare nu pot îmbunătăți semnificativ beneficiile mortalității. 

Chiar și doze mici de alergare, precum 5-10 minute pe zi la viteze mai mici de 9,7 km/h, pot reduce substanțial riscul de mortalitate cardiovasculară și toate cauzele. Un studiu din 2018 al revistei Circulation a analizat efectele rezistenței pe distanțe lungi asupra sănătății inimii. Studiul sugerează că alergarea unui maraton complet creează mai multă tensiune asupra inimii decât distanțe mai mici, cum ar fi un semimaraton sau o cursă de 10km.

Beneficii pentru sănătatea oaselor 

Alergarea poate fi mai bună pentru sănătatea oaselor pe termen lung decât bicicleta. Acest lucru se datorează faptului că alergarea provoacă un impact mai mare asupra osului decât ciclismul. Cercetările sugerează că această activitate cu impact mai mare poate determina țesutul osos să semnaleze pancreasul pentru a-și satisface nevoile metabolice pe termen lung. 

Ciclismul este un exercițiu cu impact mai mic decât alergatul și nu exercită prea multă presiune asupra articulațiilor. Poate ajuta deasemenea la reducerea simptomelor de artrită, lubrifia articulațiilor și reduce durerea și rigiditatea. Cercetarea sugerează, de asemenea, că bicicliștii pot prezenta un risc de masă osoasă scăzută, în special în coloana vertebrală inferioară. Masa osoasă scăzută poate crește riscul de fracturi. 

Analiza concluzionează că mersul pe bicicletă nu aduce mai multe daune sănătății osoase decât stilul de viață sedentar. Cercetătorii nu au găsit încă o legătură între cantitatea de ciclism și sănătatea osoasă optimă. Ciclismul cu ultra-rezistență poate să nu beneficieze nici sănătatea oaselor. La bicicliștii de ultra-rezistență, oasele pot elibera calciu în sânge, ceea ce le slăbește.

Riscul de accidentare 

O accidentare la genunchi este cea mai frecventă accidentare din tipul alergării. O altă leziune legată de alergare este atelele tibiei, care este o inflamație în jurul tibiei. Oamenii pot prezenta dureri de-a lungul marginii interioare a tibiei. Odihna, aplicarea de gheață și întinderea pot ajuta la ameliorarea durerii.  

Un studiu a comparat inflamația dintre alergători și bicicliști. După 3 zile de antrenament intens, alergătorii au avut leziuni musculare, durere și inflamație mai mari comparativ cu bicicliștii. Unele dintre cele mai frecvente leziuni la ciclism sau durere includ:    

 • Dureri de genunchi   
 • Dureri de gât   
 • Dureri de spate   
 • Durere sau amorțeală la încheietura mâinii sau la antebraț   
 • Senzația de amorțeală a piciorului sau furnicături 

Dacă există leziuni preexistente, în special în aceste zone ale corpului, este posibil să fie nevoie să se consulte cu medicul pentru a vedea dacă este sigur pentru ei să facă mișcare.

Concluzie

Atât ciclismul, cât și alergarea pot aduce beneficii sănătății și condiției fizice, în special sănătății cardiovasculare. Oamenii își pot alege activitatea care se potrivește cel mai bine nevoilor lor de sănătate și stilului de viață, sau le pot combina pe ambele pentru a menține o rutină variată de exerciții.