Mituri despre Vitamine si Suplimentele Alimentare

Vitaminele și suplimentele alimentare sunt din ce în ce mai populare în zilele noastre fiind utilizate de persone din toate categoriile de vârstă, având o gamă largă de indicații. Efectele benefice incontestabile ale acesora au fost dovedite de-a lungul timplului de studiile în domeniu, însă există o serie de mituri bine înrădăcinate în mentalul colectiv.
Potrivit unui sondaj național de examinare a sănătății și nutriției, în 2011-2012, 52% dintre adulții din Statele Unite au raportat că folosesc un fel de supliment. Aproape 1 din 3 persoane (31%) au luat multivitamine. Este important de reținut că suplimentele sunt importante pentru unii oameni. De exemplu, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă femeilor în vârstă fertilă să ia suplimente de acid folic.
În mod similar, pentru persoanele care trăiesc în climă mai rece, vitamina D este un supliment important, în special în lunile mai întunecate. În general, însă, pentru adulții fără condiții de sănătate care consumă o dietă echilibrată, marea majoritate a suplimentelor sunt neesențiale. Deoarece aceste produse se află la intersecția dintre știință și marketing, nu este de mirare că există unele concepții greșite despre beneficiile lor.
Suplimentele sunt indicate mai ales când există situații cum ar fi:
- Dietele restrictive;
- Alergii;
- Sarcina;
- În anumite boli cronice;
- Sportivi;
Vitaminele îngrașă
Folosirea suplimentelor alimentare are ca efect accelerarea ușoară a metabolismului în urma creșterii nivelului de energie. Din acest motiv, este posibil ca senzația de foame să apară mai rapid, însă acest lucru nu înseamnă că îngrașă. În momentul în care suplimentele alimentare completează o dietă echilibrată, nu există riscul acumulării unor kilograme nedorite.
De altfel, combinarea suplimentelor care promit faptul că ajută la reducerea excesului ponderal, cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr, crește posibilitatea de a te îngrășa.
Mai mult este întotdeauna mai bine
Când vine vorba de vitamine, mai mult nu este întotdeauna mai bun. De fapt, mai multe pot fi uneori periculoase. Dozele mari de unele vitamine pot împiedica sistemele fin ajustate ale corpului. De exemplu, conform Societății Americane a Cancerului: O cantitate prea mare de vitamina C poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi cuprul, un metal necesar organismului.
Prea mult fosfor poate inhiba absorbția de calciu a organismului. Organismul nu poate scăpa de doze mari de vitamine A, D și K, iar acestea pot atinge niveluri toxice atunci când cantitățile depășesc limita de siguranță. În plus, o cantitate prea mare de vitamina C sau calciu poate provoca diaree și dureri de stomac. A lua prea multă vitamină D pe perioade lungi poate provoca acumularea de calciu în organism, numită hipercalcemie. Hipercalcemia poate slăbi oasele și poate afecta inima și rinichii.
Dacă eticheta spune „natural”, trebuie să fie sigură
Din păcate, termenul „natural” este destul de lipsit de sens în raport cu siguranța sau eficacitatea unui supliment. Pentru a oferi un exemplu extrem, cianura este un compus natural pe care îl produc ferigi. Unii compuși naturali ai plantelor au proprietăți medicinale, dar există mai mult decât atât.
De exemplu, rădăcinile de păpădie sunt un laxativ, în timp ce frunzele de păpădie sunt diuretice. Există, de asemenea, problema diluării: Ce cantitate din compusul vegetal rămâne în produsul final? Ar putea fi o urmă minimă sau extractul ar putea fi foarte concentrat.
Suplimentele nu interacționează cu medicamentele
Deoarece suplimentele nu au nevoie de rețetă și multe dintre ele susțin că sunt „naturale”, există o concepție greșită pe scară largă că nu pot interacționa cu medicamentele prescrise. În realitate, multe dintre aceste produse conțin ingrediente active care ar putea interfera cu alte medicamente. Prin urmare, suplimentele ar putea spori sau reduce efectele medicamentelor farmaceutice.
Într-o revizuire din 2012, cercetătorii au investigat „interacțiunile medicamentoase și contraindicațiile asociate cu ierburi și suplimente alimentare”. Ei au găsit nu mai puțin de 1.491 de interacțiuni diferite între suplimente pe bază de plante și dietetice și medicamente. În special, suplimentele care conțin magneziu, sunătoare, fier, calciu și ginkgo au avut cel mai mare număr de interacțiuni.
Suplimentele de vitamine și minerale protejează sănătatea inimii
Ideea de a lua suplimente de vitamine și minerale pentru a ne va proteja inimile este liniștitoare. Cu toate acestea, o analiză amplă și meta-analiză publicate în 2018 nu au găsit niciun beneficiu semnificativ. În general, autorii concluzionează: „În general, datele privind suplimentele populare (multivitamine, vitamina D, calciu și vitamina C) nu prezintă niciun beneficiu consecvent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral și nici nu a existat un beneficiu pentru toate cauzele mortalitate pentru a susține utilizarea lor continuă. ”
Deși au descoperit că „acidul folic singur și vitaminele B cu acid folic, B6 și B12 au redus accident vascular cerebral”, în general, aceste efecte au fost mici.
Vitamina C previne răceala
Deși există un fir de adevăr în această felie de „cunoștințe comune”, dovezile că vitamina C poate preveni răceala sunt slabe. De exemplu, o analiză Cochrane din 2013 a intrat în dovezile existente. Obiectivul autorilor a fost să „afle dacă vitamina C reduce incidența, durata sau severitatea răcelii obișnuite atunci când este utilizată fie ca supliment continuu regulat în fiecare zi, fie ca terapie la debutul simptomelor de răceală”.
Oamenii de știință au descoperit că suplimentarea cu vitamina C nu a împiedicat răceala obișnuită în populația generală. Cu toate acestea, au ajuns la concluzia că a redus severitatea simptomelor și durata răcelii. De asemenea, au concluzionat că „poate fi util pentru persoanele expuse la perioade scurte de exerciții fizice severe”, cum ar fi alergătorii de maraton.
Vitamina D previne cancerul
Oamenii de știință au efectuat un număr mare de studii pentru a investiga dacă vitamina D ar putea ajuta la reducerea sau tratarea cancerului. În ciuda multor cercetări, așa cum se explică într-o lucrare, nu există încă un „consens asupra faptului că vitamina D are un efect anticancer benefic”.
În 2018, un studiu randomizat, controlat cu placebo, care a implicat 25.871 de participanți, a investigat suplimentele de vitamina D și riscul de cancer. Cercetătorii au descoperit că „suplimentarea cu vitamina D nu a dus la o incidență mai mică a cancerului invaziv sau a evenimentelor cardiovasculare decât placebo”.