Nanotehnologia Creste Eficienta Antibioticelor de 100.000 ori

Nanotehnologia Creste Eficienta Antibioticelor de 100.000 ori

Noua nanotehnologie ar putea schimba viața a mii de oameni care trăiesc cu fibroză chistică, deoarece cercetările revoluționare arată faptul că această tehnologie poate îmbunătăți eficiența antibioticelor cu până la 100.000 de ori.

Noua tehnologie utilizează un material nanostrucurat biomimetic pentru a mări eficiența Tobramicinei, antibioticul prescris pentru tratarea infecțiilor pulmonare cronice. Creșterea eficienței antibioticului este atât de mare încât, în cazurile severe de fibroză chistică, poate eradica infecția cu doar 2 doze.

Fibroza chistică afectează celulele care produc mucus, transpirație, sucuri și enzime digestive, astfel că principalele organe afectate, care conțin astfel de celule, sunt pancreasul și plămânii.

Aceste secreții sunt, în mod normal, fluide și alunecoase, iar la persoanele cu fibroză chistică acestea devin lipicioase și groase. În loc să acționeze ca un lubrifiant, secrețiile sunt îngroșate, devin mai aderente, se acumulează și blochează conductele și căile de trecere, favorizând apariția infecțiilor, în special în plămâni și pancreas.

 

De exemplu, în Australia, fibroza chistică afectează un nou-născut la fiecare 4 zile, provocând afectări severe la nivelul plămânilor, căilor respiratorii și sistemului digestiv, din cauza bacteriilor care provoacă infecții recurente.

Tobramicina este utilizată în mod obișnuit pentru tratarea acestor infecții, dar din ce în ce mai multe antibiotice nu mai au eficiență împotriva infecțiilor pulmonare, obligând persoanele care au nevoie de ele să urmeze diverse combinații în fiecare lună, însă, de cele mai multe ori, fără succes.

În cadrul a numeroase studii, cercetătorii au îmbunătățit antibioticele cu ajutorul unor materiale biometrice, nanostructurate, testate pe infecții pulmonare, pentru a dovedi capacitatea unică de a penetra suprafața densă a bacteriilor și de distrugere a infecției într-un timp surprinzător de scurt.

Antibioticul este un compus chimic creat pentru a distruge bacterii, care poate fi produs în mod natural sau pe cale sintetică.

Rolul antibioticului este acela de a stopa reproducerea bacteriilor prin diferite metode. Există antibiotice care doar blochează metabolismul bacteriilor, lăsând sistemul imunitar să le distrugă şi antibiotice care au scopul de a ucide bacteriile.

Antibioticele combat infecțiile bacteriene fie prin uciderea bacteriilor, fie prin încetinirea și oprirea dezvoltării acestora. Medicamentele fac acest lucru prin următoarele metode:

  • atacarea peretelui sau acoperirea bacteriilor din jur
  • interferarea cu reproducerea bacteriilor
  • blocarea producției de proteine ​​în bacterii

Antibioticele precum Tobramicina, acționează prin inhibarea sintezei bacteriilor și provocarea deteriorării membranei celulare. Cu toate acestea, în general, aceste medicamente sunt dependente de concentrație, astfel încât este esențial să se administreze doze eficiente.

Această tehnologie de ultimă generație îmbunătățește performanța antibioticelor fără a crește toxicitatea medicamentului. Nanotehnologia cu scopul amplificării efectelelor antibioticelor este în prezent în studii pre-clinice, urmând să intre pe piață în următorii cinci ani.