Nicio Legatura Intre Lapte si Colesterolul Marit

Nicio Legatura Intre Lapte si Colesterolul Marit

În ultimii ani au existat tot mai multe studii care au pus la îndoială beneficiile laptelui, însă, în urma unui studiu efectuat pe aproximativ 2 milioane de persoane, s-a constatat că nu există o asociere între consumul de lapte și valorile crescute ale colesterolului.

Noua cercetare a fost realizată în urma mai multor studii contradictorii, care au investigat anterior legătura cauzală dintre aportul mare de lactate și afecțiunile cardiometabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul.

Toți oamenii pot digera laptele în copilărie. Însă, capacitatea de a face acest lucru ca adult a apărut destul de recent, probabil în ultimii 6000 de ani. Anumite mutații le permit adulților să producă enzima lactază, care poate descompune lactoza. Prin urmare, care este motivul pentru care anumite popoare au moștenit această genă, iar altele nu?

Capacitatea europenilor adulți de a consuma lapte a fost moștenită de la ruși în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, conform unui studiu amplu genetic. Prin urmare, deși se consideră că la nivel mondial aproximativ 65-70% dintre adulți au intoleranță la lactoză, cei mai mulți consumatori de lapte din lume se află în Europa, datorită moștenirii unei gene care le permite digerarea lactatelor.

Laptele de vacă este o sursă bună de proteine, calciu și alți nutrienți, precum vitamina B12 și iod. De asemenea, conține magneziu, care este important pentru dezvoltarea osoasă și funcția musculară, zer și cazeină, despre care s-a constatat că joacă un rol important în scăderea tensiunii arteriale.

Prin urmare, există vreun beneficiu pentru sănătate dacă renunțăm la laptele de vacă pentru o băutură vegetală sau laptele de vacă ne furnizează nutrienții pe care nu îi putem obține din altă sursă? O altă întrebare importantă a fost dacă laptele agravează, de fapt, intoleranța la lactoză a mojorității oamenilor.

Un studiu publicat în International Journal of Obesity, a constatat că persoanele care consumau cantități mari de lapte aveau valori mai scăzute atât ale colesterolului bun, cât și ale celui rău, deși rata lor metabolică era mai mare decât a persoanelor care nu consumă lactate.

O analiză suplimentară a altor studii ample sugerează, de asemenea, că cei care au consumat în mod regulat lapte, au avut un risc cu 14% mai mic de a dezvolta afecțiuni coronariene.

Echipa de cercetători a adoptat o abordare genetică a consumului de lapte, examinând gena lactazei asociată cu digestia zaharului din lapte, cunoscut sub numele de lactoză.

Experții au identificat faptul că variația genetică în care oamenii pot digera lactoza, a fost o modalitate bună de identificare a persoanelor care au consumat multe lactate.

Mai mult, datele biobăncii din Marea Britanie au arătat că persoanele care au gena prin care pot digera lactoza, prezintă un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2.

Echipa de cercetărori a declarat că studiul demonstrează că laptele nu este o problemă semnificativă în ceea ce privește riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, chiar dacă a existat o mică creștere a ratei metabolice și a grăsimii corporale în rândul consumatorilor de lapte. Ceea ce rămâne neclar, însă, este dacă grăsimile din produsele lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau acest fenomen se datorează unui alt nutrient din lapte.