Nivelurile de Colesterol Recomandate in Functie de Varsta

Nivelurile de Colesterol Recomandate in Functie de Varsta

Nivelurile de colesterol variază în funcție de vârstă, greutate și sex. De-a lungul timpului, corpul unei persoane tinde să producă mai mult colesterol, ceea ce înseamnă că toți adulții ar trebui să își verifice în mod regulat nivelul de colesterol, în mod ideal la fiecare 4 până la 6 ani.

Colesterolul se împarte în 3 categorii:

 • Colesterol total
 • LDL sau „colesterol rău”
 • HDL sau „colesterol bun”

În timp ce nivelul colesterolului total și LDL ar trebui menținut scăzut, a avea mai mult colesterol HDL poate oferi o anumită protecție împotriva unor boli legate de inimă, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Nivelul colesterolului și vârsta

Nivelurile de colesterol tind să crească odată cu înaintarea în vârstă. Medicii recomandă să luați măsuri mai devreme în viață pentru a preveni apariția nivelurilor periculoase de colesterol pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Copiii au cel mai puțin probabil să aibă niveluri ridicate de colesterol și trebuie să fie verificate doar o dată sau de două ori înainte de a împlini 18 ani. Cu toate acestea, dacă copilul are factori de risc pentru niveluri mai ridicate de colesterol, ar trebui să fie monitorizați mai frecvent.

De obicei, bărbații tind să aibă niveluri mai ridicate de colesterol pe tot parcursul vieții decât femeile. Nivelul colesterolului unui bărbat crește, în general, pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, femeile nu sunt imune la colesterolul ridicat. Colesterolul unei femei crește adesea când trece prin menopauză.

Niveluri recomandate 

Nivelurile sănătoase de colesterol nu variază prea mult pentru adulții tipici. Variația nivelurilor recomandate tinde să se schimbe din cauza altor condiții de sănătate și considerente. 

Nivelurile de colesterol pentru adulți

Nivelurile totale de colesterol mai mici de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL) sunt considerate de dorit pentru adulți. O valoare între 200 și 239 mg / dL este considerată mare la limită și o citire de 240 mg / dL și mai mare este considerată ridicată.   

Nivelul colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg / dL. Nivelurile de 100 până la 129 mg / dL sunt acceptabile pentru persoanele fără probleme de sănătate, dar pot fi mai îngrijorătoare pentru cei cu boli de inimă sau factori de risc pentru boli de inimă. O valoare de 130 până la 159 mg / dL este considerată la limită și o valoare de 160 până la 189 mg / dL este ridicată. Totodată o valoare de 190 mg / dL sau mai mare este considerată foarte mare.   

Nivelurile HDL trebuie menținute mai ridicate. O valoare mai mică de 40 mg / dL este considerată un factor major de risc pentru bolile de inimă. De la 41 mg / dL la 59 mg / dL este considerată scăzută la limită. Valoarea optimă pentru nivelurile HDL este de 60 mg / dL sau mai mare.

Nivelurile de colesterol pentru copii 

Prin comparație, nivelurile acceptabile de colesterol total și colesterol LDL la copii sunt diferite.Un interval acceptabil de colesterol total pentru un copil este mai mic de 170 mg / dL. Colesterolul total ridicat la limită pentru un copil variază de la 170 la 199 mg / dL. Orice valoare a colesterolului total peste 200 la un copil este prea mare.   

Nivelul colesterolului LDL al unui copil ar trebui, de asemenea, să fie mai mic decât cel al unui adult. Gama optimă de colesterol LDL pentru un copil este mai mică de 110 mg / dL. Limita la limită este de la 110 la 129 mg / dl, în timp ce valoarea ridicată depășește 130 mg / dL.

Recomandări

Cea mai bună recomandare pentru copii și adolescenți de a ține sub control nivelul colesterolului este de a trăi un stil de viață sănătos și activ. Aceasta include o dietă sănătoasă și exerciții fizice abundente. Copiii sedentari, supraponderali, care iau o dietă bogată în alimente procesate au cel mai mare risc de a avea colesterol ridicat. Copiii cu antecedente familiale de colesterol ridicat pot fi, de asemenea, expuși riscului. 

În general, cu cât un adult începe mai devreme să trăiască un stil de viață sănătos, cu atât este mai bine pentru nivelul de colesterol. Nivelurile de colesterol se acumulează în timp. O schimbare bruscă a stilului de viață va ajuta în cele din urmă, dar cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât va avea un impact mai mic asupra nivelului de colesterol. 

Toți adulții ar trebui să rămână activi și să mențină rutine regulate de exerciții. Femeile care trec prin menopauză și adulții cu niveluri ridicate de colesterol ar putea dori să ia în considerare medicamentele care vor ajuta la reducerea nivelului de colesterol mai rapid decât dieta singură. 

Colesterolul ridicat la orice vârstă pune o persoană în pericol de boli de inimă, atac de cord și accidente vasculare cerebrale. Aceste riscuri cresc numai în timp, în special pentru adulții care nu iau măsuri pentru a reduce acumularea de colesterol.

Cum putem reduce nivelul colesterolului?

Există metode pe care oamenii le pot folosi pentru a reduce nivelul colesterolului și pentru a preveni creșterea acestora. O metodă potențială este utilizarea modificărilor terapeutice ale stilului de viață (TLC), care include dieta, exercițiile fizice și controlul greutății.

O altă opțiune sunt terapiile medicamentoase care fie scad colesterolul, fie reduc absorbția colesterolului. La orice vârstă, dietele sărace în grăsimi saturate și grăsimi trans și bogate în fibre solubile și proteine ​​sunt bune pentru scăderea acumulării de colesterol. 

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) este un plan de alimentație cu conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol scăzut. Persoanele care îl urmează ar trebui să aibă un aport zilnic de mai puțin de 7% din calorii din grăsimi saturate și mai puțin de 200 de miligrame de colesterol dietetic.

Dieta TLC încurajează oamenii să mănânce următoarele alimente:    

 • Fructe;
 • Legume;   
 • Cereale integrale;   
 • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi;   
 • Peşte;   
 • Păsări de curte fără piele;   
 • Carne slabă;

În plus, dieta TLC sugerează doar consumul de suficiente calorii pentru a menține o greutate dorită și a evita creșterea în greutate. Creșterea aportului de fibre solubile și alimente care conțin substanțe naturale, cum ar fi unele margarine, poate crește, de asemenea, puterea de scădere a LDL a dietei.

Gestionarea corectă a greutății este o altă parte esențială a scăderii colesterolului și a prevenirii acumulării acestuia. Persoanele supraponderale care își reduc greutatea pot ajuta la scăderea LDL în acest proces.

Pierderea în greutate este deosebit de importantă pentru cei cu un grup de factori de risc care includ:   

 • Niveluri ridicate de trigliceride;  
 • Niveluri scăzute de HDL;   
 • Bărbați supraponderali cu o măsurare a taliei mai mare de 40 de cm;
 • Femei supraponderale cu o măsurare a taliei mai mare de 35 cm;

Activitatea fizică regulată de 30 de minute în majoritatea zilelor este recomandată tuturor. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății, care, la rândul său, ajută la scăderea colesterolului. 

Atunci când acești pași nu sunt suficienți, poate fi necesar și tratamentul medicamentos. Există mai multe tipuri de medicamente care scad colesterolul, inclusiv:    

 • Statine. Aceste medicamente blochează ficatul să producă colesterol.   
 • Sechestranți ai acidului biliar. Aceste medicamente reduc cantitatea de grăsime absorbită din alimente.   
 • Inhibitori ai absorbției colesterolului. Aceste medicamente scad trigliceridele din sânge și reduc cantitatea de colesterol absorbit din alimente.   
 • Unele vitamine și suplimente, cum ar fi niacina, disponibile online, împiedică ficatul să elimine HDL și să scadă trigliceridele.   
 • Acizi grasi omega-3. Acești acizi cresc nivelul HDL și scad trigliceridele. Există o gamă de acizi grași Omega-3 disponibile online. 
Cel mai bun tratament pentru scăderea nivelului de colesterol implică o serie de metode diferite, inclusiv stilul de viață și dieta. În cele din urmă, un medic este cea mai bună persoană cu care să vorbești pentru a-ți da seama de cel mai bun mod prin care o persoană poate reduce nivelul colesterolului rău.