Noutati – Cum Influenteaza Flora Intestinala Buna Dispozitie

Depresia este o tulburare mintală care afectează peste 264 de milioane de oameni din toate categoriile de vârstă din întreaga lume. Înțelegerea mecanismelor sale este vitală pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice eficiente. Probioticele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii. Oamenii de știință au efectuat recent un studiu, care arată faptul că un dezechilibru în flora bacteriană intestinală poate provoca o diminuare a unor metaboliți, având ca rezultat comportamente depresive. Aceste descoperiri arată că o floră intestinală sănătoasă contribuie la funcționarea normală a creierului.
În ultimii ani, numeroși experți și-au îndreptat atenția asupra unui grup special de probiotice numite psihobiotice. Aceste bacterii ar putea ajuta la tratarea unei serii de afecțiuni psihice și la stimularea dispoziției generale.
Sistemul digestiv conține în mod natural probiotice, acestea fiind bacterii benefice. Există un echilibru în organismul uman între bacteriile utile sau probiotice și bacteriile potențial dăunătoare.
Populația bacteriană din intestin, cunoscută sub numele de floră intestinală, este cel mai mare rezervor de bacterii din organism. Observații recente au arătat o legătură între tulburările de dispoziție și deterioarea florei intestinale. Acest lucru a fost demonstrat de o echipă de cercetători de la Institutul Pasteur, care au identificat o corelație între flora intestinală și eficacitatea fluoxetinei, o substanță folosită frecvent ca antidepresiv.
Pe baza unor studii pe rozătoare, oamenii de știință au descoperit recent faptul că o modificare a florei intestinale cauzată de stresul cronic poate duce la comportamente depresive, în special prin diminuarea unor metaboliți lipidici din sânge și creier.
Acești metaboliți lipidici, cunoscuți sub numele de canabinoizi endogeni, coordonează un sistem de comunicare în organism, care este în mod semnificativ împiedicat de diminuarea metaboliților. Prin urmare, flora intestinală joacă un rol esențial în funcția creierului și reglarea dispoziției.
Oamenii de știință au descoperit faptul că absența endocanabinoizilor din hipocampus, o regiune importantă a creierului, implicată în formarea amintirilor și a emoțiilor, a condus la comportamente depresive.
Oamenii de știință au identificat unele specii bacteriene, care sunt semnificativ reduse la animalele cu tulburări de dispoziție. Apoi au demonstrat că un tratament oral cu aceleași bacterii a restabilit nivelul normal al derivaților lipidici, atenuând astfel comportamentele depresive.
Prin urmare, aceste bacterii au efecte similare antidepresivelor. Astfel de tratamente sunt cunoscute sub numele de psihobiotice.
Dacă există un dezechilibru în comunitatea bacteriană intestinală, unele lipide, vitale pentru buna funcționare a creierului dispar, încurajând apariția unor dezechilibre psihice. În acest caz, utilizarea bacteriilor specifice ar putea fi o metodă promițătoare, pentru restabilirea unei flore intestinale sănătoase și tratarea tulburărilor de dispoziție mai eficient.
Un alt studiu a analizat efectele administrării unui supliment probiotic asupra unor persoane cu depresie majoră. La sfârșitul celor 8 săptămâni de studiu, majoritatea participanților au avut scoruri mai scăzute în inventarul depresiei Beck, o metodă obișnuită pentru evaluarea simptomelor depresiei.
Probioticele nu sunt identice, deci este important să menționăm faptul că tulpinile au diferite specializări. În plus, dozele recomandate în prezent sunt utilizate pentru problemele digestive. Acest domeniu de cercetare poate fi deosebit de dificil, deoarece oamenii manifestă diferit simptomele tulburărilor psihice.
În concluzie, probioticele reprezintă un potențial tratament pentru depresie și alte afecțiuni psihice, datorită efectului florei intestinale asupra activității creierului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismul si eficacitatea acestora.