Noutati – Noi Adaptari ale Inteligentei Artificiale

A face computerele să ‘’gândească‘’ precum oamenii reprezintă Sfântul Graal al inteligenței artificiale, însă studiile realizate până acum arată complexitatea și dificultatea realizării acestui proces.
Acum, cercetătorii au folosit un model de algoritm al activității creierului pentru a simula acest proces. Noul model imită modul în care creierul uman controlează fluxul de informații dintre diferite zone ale neuronilor. Creierul uman este un maestru în aplicarea cunoștințelor învățate anterior în situații noi și rafinarea constantă a acestora. Această capacitate de adaptare a fost greu de reprodus în cazul inteligenței artificiale.
Inteligența artificială și învățarea automată promit să revoluționeze numeroase domenii, printre care și asistența medicală. Inteligența artificială din domeniul sănătății se așteaptă să fie o industrie de 8 miliarde de dolari până în 2022.
Oamenii de știință au făcut progrese pentru a permite ca acest model să fie utilizat în sisteme de inteligență artificială mai complexe, pentru a permite acestora să învețe lucrurile mai rapid sau să găsească noi soluții la probleme.
Creierul oamenilor este cunoscut pentru capacitatea de a procesa rapid stimuli, precum priveliști și sunete și de a integra orice informație nouă în noțiuni pe care creierul le cunoaște deja.
Din punct de vedere istoric, atunci când o mașină este învățată să realizeze o sarcină, este dificil să adapteze acele cunoștințe la o sarcină similară. Astfel, fiecare proces aferent trebuia realizat individual.
Pentru descoperirea acestui algoritm, oamenii de știință au realizat un experiment numit Wisconsin Card Sorting Test, în care participanții trebuiau să sorteze cărți de joc după culoare, simbol sau număr și să își adapteze constant răspunsurile pe măsură ce regula de sortare a cărtilor se schimba.
- Acest test este utilizat clinic pentru a diagnostica demența și afecțiunile psihice, dar este folosit și de cercetătorii în inteligență artificială pentru a evalua cât de bine pot mașinile reproduce comportamentul uman.
Noul algoritm nu numai că a fost la fel de flexibil ca oamenii în sarcina de sortare a cărților, dar a imitat și greșelile acestora.
Când modelul a fost îndepărtat, sistemul a arătat aceleași erori observate la pacienții cu leziuni ale cortexului prefrontal, cum ar fi cele cauzate de traume sau demență.
Implicațiile acestor descoperiri sunt deosebit de importante în anumite domenii care necesită adaptare și flexibilitate în timp real. Pe baza acestui algoritm, inteligența artificială poate sprijini sistemul medical prin clasificarea cu precizie a anumitor afecțiuni, poate prezice malignitatea, poate sugera opțiuni de tratament și poate servi ca instrument auxiliar pentru a spori acuratețea diagnosticului clinicienilor.
În continuare, echipa de cercetători dorește să dezvolte acest model pentru a efectua sarcini mai complexe decât testul de sortare a cărților, să stabilească dacă flexibilitatea și adaptarea inteligenței artificiale se aplică în toate domeniile. Dacă noua abordare funcționează în scenariile propuse, oamenii de știință consideră că acest lucru va duce la îmbunătățirea sistemelor de inteligență artificială, care se pot adapta la noile situații în timp real.