O Noua Abordare in Tratamentul Artritei Genunchiului

O Noua Abordare in Tratamentul Artritei Genunchiului

Cercetătorii de la UCLA Health au studiat o opțiune de tratament minim invaziv pentru artrită care oferă în mod eficient ameliorarea durerii atât imediat, cât și pe termen lung. Pacienții merg de obicei acasă în aceeași zi după o scurtă observație post-operatorie după ce au suferit embolizarea arterei geniculare sau GAE. Prin reducerea inflamației, cercetătorii au descoperit că pot ușura sau chiar elimina durerea asociată cu artrita.

Artrita este una dintre principalele cauze ale durerii asociate articulațiilor pentru oamenii din întreaga lume. Cu toate acestea, poate exista o procedură nechirurgicală promițătoare care ar putea ameliora durerea timp de cel puțin 12 luni.

Printr-o tehnică numită embolizarea arterei geniculare sau GAE, medicii pot ameliora durerea artritei la genunchi în câteva ore de la procedură.

Modalități de tratare a artritei Artrita este durere și umflături la nivelul articulațiilor corpului după ce cartilajul se deteriorează din cauza utilizării excesive. Provoacă rigiditate, imobilitate și disconfort, care de obicei se agravează odată cu vârsta. Când cartilajul se uzează, enzimele inflamatorii sunt eliberate, provocând dureri articulare. Embolizarea arterei geniculare este o procedură ambulatorie menită să limiteze enzimele inflamatorii.

GAE durează aproximativ 1 până la 2 ore până la finalizare, iar pacienții merg de obicei acasă în aceeași zi după o scurtă observație post-operatorie. În timpul acestei proceduri, un cateter mic este direcționat din zona inghinală spre vasele de sânge ale genunchiului. Particulele mici sunt apoi injectate pentru a bloca o parte din fluxul sanguin, provocând embolizarea genunchiului. Făcând acest lucru, markerii inflamatori asociați cu artrita sunt reduși. Prin minimizarea inflamației, cercetătorii pot reduce sau chiar elimina durerea asociată cu această afecțiune. 

Fundația pentru artrită indică faptul că, deși cel puțin 54 de milioane de americani au fost diagnosticați cu artrită de către un medic, numărul este probabil subestimat. Experții cred că peste 91 de milioane de adulți au artrită. Deși nu există nici un remediu, există măsuri pentru prevenirea și calmarea durerii.

Procedurile neoperatorii sau minim invazive, cum ar fi embolizarea arterei geniculare, pot limita durerea și îmbunătăți mișcarea, deci aceasta poate fi o opțiune bună pentru pacienții pentru care riscul unei intervenții chirurgicale ar fi prea ridicat au spus cercetătorii. Tehnica nu este nouă și este cel mai mare studiu aprobat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite pentru a evalua această tehnică de embolizare pentru a trata artrita la genunchi. Acesta a inclus 40 de persoane care nu au fost candidați la înlocuirea totală a genunchiului și nu au beneficiat de terapii tradiționale, cum ar fi medicamente AINS, kinetoterapie și injecții articulare. 

Cercetătorii au descoperit că scorul mediu al durerii a fost de 8 din 10 înainte de procedură. La o săptămână după procedură, a fost în medie 3 din 10. Aproximativ 70% dintre pacienți au raportat o reducere a durerii cu peste 50% la un an după procedură.

Cui se adresează acestă procedură?

Nu toată lumea este un candidat bun pentru această procedură. UCLA Health spune că pacienții ideali sunt persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani, au dureri de genunchi localizate moderate până la severe și nu au beneficiat de alte terapii. Cu siguranță avem nevoie de studii controlate mai mari și randomizate pentru a ne ajuta să înțelegem adevăratul impact al embolizării. Cu toate acestea, aceasta pare a fi o opțiune relativ sigură și neinvazivă pentru pacienții non-chirurgicali care caută opțiuni suplimentare au subliniat cercetătorii.

Modalități de bază de reducere a riscului de artrită 

În timp ce artrita este o afecțiune pe care o experimentează mulți oameni, aceasta poate fi prevenită chiar înainte de a fi necesare intervenții chirurgicale sau proceduri. Cel mai mare lucru despre care nu vorbim este pierderea în greutate de bază au declarat cercetătorii.

Dacă scoateți 5-10 kilograme din corp, este ca și cum ați scoate 50 de kilograme din articulații - este ceva care vă poate oferi articulațiilor o ușurare majoră. Aceștia au încurajat de asemenea, întărirea musculară, întinderea, activitatea fizică, mersul, și renunțarea la fumat ca alte măsuri preventive care pot încetini artrita.