O Noua Metoda de Tratament pentru Virusul Herpetic

O Noua Metoda de Tratament pentru Virusul Herpetic

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit o nouă metodă pentru a trata virusurile herpetice umane. Această metodă cu spectru larg vizează proprietăți fizice în genomul virusului, comparativ cu proteine ​​virale, care au fost anterior vizate. Tratamentul constă în molecule noi care pătrund în carcasa proteinei virusului și împiedică genele să părăsească virusul pentru a infecta celula. Nu duce la rezistență și acționează independent de mutații în genomul virusului.

Infecțiile cu virusul herpes se pot produce pe tot parcursul vieții, cu perioade de latență între reactivări recurente, ceea ce îngreunează tratamentul. Provocarea majoră constă în faptul că toate medicamentele antivirale existente pentru tratarea virusurilor herpetice duc la dezvoltarea rapidă a rezistenței la pacienții cu sisteme imunitare compromise, unde nevoia de tratament cu herpes este cea mai mare (de exemplu copii nou-născuți, pacienți cu HIV, cancer sau care au a avut transplantat de organ). Atât proprietățile moleculare, cât și cele fizice ale unui virus determină cursul infecției. Cu toate acestea, proprietățile fizice au primit până în prezent puțină atenție. Virusul este format dintr-un înveliș subțire de proteine, o capsidă, iar în interiorul său se află genomul sau, genele. Cercetătorii au descoperit anterior că virusul herpetic are presiune internă ridicată, deoarece este strâns ambalat cu material genetic. Cu ajutorul unor studii preclinice efectuate la Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite, cercetătorii au identificat molecule mici care sunt capabile să pătrundă virusul și să „oprească” presiunea din genomul virusului fără a deteriora celula. Aceste molecule s-au dovedit a avea un efect antiviral puternic, care a fost de câteva ori mai mare decât tratamentul standard împotriva anumitor tipuri de herpes cu medicamentul Aciclovir, precum și împotriva tulpinilor de herpesvirus rezistente în care Aciclovir nu funcționează. Abordarea a prevenit infecția virală. Deoarece toate tipurile de virusuri herpetice au o structură și proprietăți fizice similare, acest tratament antiviral funcționează pe toate tipurile de virusuri din familia herpesului. Medicamentele disponibile astăzi pentru combaterea infecțiilor virale sunt foarte specializate împotriva proteinelor virale, iar dacă virusul suferă mutații, ceea ce se întamplă în mod regulat, medicamentul devine ineficient. Cu toate acestea, dacă se reușește dezvoltarea unui tratament care atacă proprietățile fizice ale unui virus, cum ar fi scăderea presiunii în interiorul cochiliei virusului herpetic, este posibil ca să fie contracarate multe tipuri diferite de infecții virale din cadrul aceleiași familii de virus folosind același medicament.În plus, ar funcționa chiar dacă virusul suferă mutații, deoarece mutațiile nu afectează presiunea internă a virusului responsabil pentru herpes.

Concluzie

Rezultatul studiului este un prim pas spre scopul dezvoltării unui medicament, datele preliminare arată că o infecție cu herpes poate fi oprită pentru toate tipurile de virus herpetic inclusiv pentru tulpinile rezistente.