Oboseala Cronica și Deficienta de Fier

Este un lucru obișnuit să asociem o performanță sportivă slabă cu un nivel scăzut de fier. Deși există nenumărate variabile care pot contribui la o performanță fizică nesatisfăcătoare sau oboseală cronică, fierul este un element esențial pentru sportivi și nu numai. Iată ce trebuie să știm despre nivelurile de fier, feritină și modul în care ne influențează dispoziția și energia.
Fierul este un mineral esențial întâlnit în celulele roșii, deosebit de important pentru transportul oxigenului în sânge și către mușchi, producerea de energie, dar și în ceea ce privește imunitatea organismului.
Motivul pentru care există o îngrijorare generală legată de acest mineral este faptul că fierul se pierde în numeroase feluri: prin urină, transpirație, prin distrugerea celulelor roșii rezultate din simpla mișcare, cum ar fi mersul, dar și în urma menstruației.
În plus, utilizarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen) poate avea ca efect deficiența de fier.
Semnele clasice ale deficitului de fier, cu sau fără un diagnostic de anemie, includ letargie, oboseală, stare și dispoziție negativă și dificultăți de concentrare. Cu toate acestea, persoanele active pot observa simptome care imită efectele supraantrenamentului, cum ar fi capacitate redusă de lucru în timpul efortului fizic și în cele din urmă, regres. Singura modalitate prin care putem determina nivelul fierului din sânge este reprezentată de realizarea analizelor de laborator.
Majoritatea persoanelor asociază deficiența de fier cu anemia. Aceasta este o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase.
Deși anemia cauzată de deficitul de fier este cea mai frecventă formă, există multe alte tipuri ale acestei afecțiuni. În timp, carența de fier duce la instalarea anemiei dacă nu se iau măsuri, deoarece corpul își va epuiza depozitele de fier, cunoscute sub numele de feritină.
Chiar dacă urmați o dietă bogată în fier, momentul și modul în care combinați alimentele poate contribui la o absorbție deficitară a acestuia. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că absorbția fierului poate fi influențată de exercițiile fizice, datorită nivelurilor crescute de hepcidină, un hormon eliberat de ficat, care reglează capacitatea de a absorbi sau recicla fierul.
De asemenea, se consideră că inflamația reglează producția de hepcidină. Potrivit unui articol publicat în Sports Medicine, în 2020, hepcidina crește într-un interval cuprins între 3 și 6 ore în urma antrenamentului și, de asemenea, crește spre sfârșitul zilei. Astfel, momentul optim pentru absorbția fierului este înaintea antrenamentului sau dimineața, când nivelurile de hepcidină sunt scăzute.
În cele din urmă, nu orice antrenament nesatisfăcător indică o deficiență de fier, însă este o idee bună să verificăm frecvent nivelul acestuia înainte de utilizarea suplimentelor. Introducerea acestora în dietă trebuie efectuată numai sub supravegherea medicului, întrucât nivelurile excesive de fier în sânge pot fi toxice pentru ficat și inimă.