Rezultatele unor numeroase investigații de laborator și studii asupra populației susțin potențialul preventiv al acizilor grași omega-3, „grăsimi bune” ce se gasesc abundent în carnea de pește. Un studiu clinic de prevenire a Alzhaimerului efectuat de Universitatea din California de Sud, a compara nivelurile de omega-3 în sânge cu cele din sistemul nervos central.
Cercetatorii au recrutat pentru studiu 33 de participanți care au avut factori de risc pentru Alzheimer, dar nu au fost afectați din punct de vedere cognitiv. Toți participanții au avut un istoric familial al bolii, un stil de viață sedentar și o dietă săracă în acizi grași. Cincisprezece au purtat o variantă de genă numită APOE4, care este legată de inflamația din creier și crește de 4x riscul de Alzheimer, ceilalți 18 erau purtători. La întâmplare, participanții au fost repartizați într-un grup de tratament sau grup de control. Membrii grupului de tratament au fost invitați să ia suplimente care conțin mai mult de 2 grame de omega-3 numit acid docosahexaenoic (DHA) zilnic timp de șase luni.

Membrii grupului de control au fost supuși unui experiment de tip placebo în aceeași perioadă. Participanții din ambele grupuri au fost solicitați, de asemenea, să ia zilnic vitamine din complexul B, care ajută organismul să proceseze omega-3s. Cercetătorii au strâns mostre de plasmă din sânge și lichid de la participanți la început și din nou la sfârșitul perioadei de studiu. Oamenii de știință au analizat nivelurile a doi acizi grași omega-3: DHA și acidul eicosapentaenoic (EPA), un puternic antiinflamator pe care organismul îl derivă dintr-o mică parte din aportul său de DHA.
Dozele mai mari de omega-3 eficiente?
Cercetătorii au descoperit că la sfârșitul celor șase luni, participanții care au luat suplimente omega-3 aveau cu 200% mai mult DHA în sânge în comparație cu cei care au urmat experimentul placebo. În schimb, DHA-ul găsit în lichidul cefalorahidian a fost cu doar 28% mai mare în grupul de tratament decât în grupul de control. Acest rezultat sugerează că măsurarea nivelurilor de omega-3 în sânge poate să nu indice cât ajunge la creier.
De asemenea, cercetătorii au raportează că, în cadrul grupului de tratament, cei fără mutația APOE4 care să crească riscul au arătat o creștere a EPA (acid gras anti-inflamator omega-3) în lichidul cefalorahidian de trei ori mai mare decât ceea ce a fost văzută în purtătorii genei. Purtătorii E4, deși au aceeași doză, au avut mai puțin omega-3 în creier. Această constatare sugerează că EPA fie se consumă, fie se pierde, fie nu se absorb în creier la fel de eficient.

În special, doza de 2 grame de DHA (Acid docosahexaenoic) din acest studiu a depășit cu mult ceea ce a fost utilizat în studiile clinice majore care testează puterea preventivă a omega-3s, care administrează de obicei 1 gram sau mai puțin zilnic.
Datele preliminare din studiul actual au fost destul de intrigante încât oamenii de știință au putut să atragă finanțarea pentru un proces mai mare pentru care se desfășoară recrutarea. După 320 de participanți pe parcursul a doi ani, va examina dacă dozele mari de omega-3 pot încetini declinul cognitiv al purtătorilor genei APOE4, responsabilă pentru Alzheimer.
Concluzie:
Rezultatele studiului sugerează că pot fi necesare doze mai mari de suplimente omega-3 pentru a face diferența, deoarece creșterile dramatice ale nivelului sanguin al omega-3 sunt însoțite de creșteri mult mai mici la nivelul creierului. Testele au fost construite pe baza presupunerii ca omega-3 pătrunde în creier.