Otetul de Mere pentru Slabit – Mit sau Realitate?

Otetul de Mere pentru Slabit – Mit sau Realitate?

Oțetul de mere este un ingredient popular, pe care oamenii l-au folosit de secole la gătit și în medicină. Oțetul de mere are o varietate de beneficii, de la reglarea glicemiei până la ușurarea digestiei. Însă, în ultimii ani, acesta a câștigat atât de multă atenție în ceea ce privește slăbitul, încât s-a creat și o dietă bazată pe acest ingredient. Consumul oțetului de mere înaintea meselor se presupune a avea un efect asupra arderii grăsimilor. Dar este acest lucru susținut de știință?

Un studiu a fost realizat pentru a testa această ipoteză în Japonia, în anul 2009. În timpul studiului care a durat 12 săptămâni, 175 de persoane considerate obeze, au consumat fie o băutură care conținea 1 sau 2 linguri de oțet de mere, fie o băutură normală (căreia i s-a adăugat un compus pentru a imita gustul oțetului).

Studiul din Japonia a fost primul care a validat efectele asupra pierderii în greutate ale consumului de oțet de mere. După 12 săptămâni, grupul care a consumat 1 lingură de oțet de mere a slăbit aproximativ 2 kilograme. Cei care au consumat 2 linguri au slăbit puțin peste 4 kilograme, în comparație cu cei din grupul placebo, care au rămas la aceeași greutate.

Într-un alt studiu, consumul oțetului de mere a fost asociat cu scăderea în greutate. Totuși, acesta a fost un studiu mic, iar participanții au fost, de asemenea, într-un deficit caloric de 21 de zile, astfel încât rezultatele acestui studiu sunt neconcludente.

Consumul oțetului de mere înaintea unei mese care conține carbohidrați, poate încetini creșterea glicemiei după masă. O meta-analiză publicată în 2017 în Diabetes Research and Clinical Practice, a analizat studiile publicate anterior și a concluzionat prin faptul că oțetul de mere poate fi eficient în reducerea nivelului de glucoză și insulină după mese.

Dacă plănuiți să încercați oțetul de mere, oamenii de știință sugerează limitarea aportului la cel mult 1 până la 2 linguri pe zi, diluate cu apă sau ingerate cu alimente.

Dacă nu puteți bea oțetul de mere, puteți încerca să mâncați o salată cu puțin oțet de mere înaintea unei mese cu carbohidrați. Oțetul poate fi, de asemenea, un bun substitut pentru sosuri, care sunt adesea bogate în calorii, zahăr și grăsimi.

Este important să menționăm faptul că oțetul de mere poate irita gâtul, esofagul și alte componente ale tractului digestiv, mai ales atunci când se consumă oțet de mere concentrat sau în cantități mari.

Cel puțin un studiu a demonstrat că aciditatea oțetului de mere poate eroda smalțul dentar. Consumul oțetului de mere diluat sau în asociere cu alte băuturi sau alimente poate ajuta la reducerea contactului direct cu dinții.

Slăbitul poate fi unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră. Pierderea excesului de greutate ne ajută să ne simțim mai bine, să avem un somn mai odihnitor și să reducem riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni asociate obezității. Deși este posibil ca oțetul de mere să ofere unele beneficii în acest sens, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la eficiența sa asupra slăbitului.