Personalizarea Tehnicii Exercitiilor

Personalizarea Tehnicii Exercitiilor

Sfaturile generale de a păstra spatele drept în timpul genuflexiunilor pentru a evita durerile au fost contestate de noile cercetări. Studiul a examinat antrenori personali și profesioniști din industria fitness-ului și s-a constatat că persoanele care au experimentat dureri lombare au urmat sfaturile generale cu privire la execuția mișcării, spre deosebire de cei fără dureri, care au adaptat execuția în funcție de biomecanica și structura corpului lor.

Cerințele studiului au fost ca participanții să realizeze 100 de repetări în timp ce oamenii de știință au analizat și măsurat tehnicile lor de execuție.

Experții au descoperit că cei cu dureri lombare aveau o execuție mai lentă și spatele mai puțin flexat decât ceilalți sportivi fără dureri de spate. În timp ce pentru ambele grupuri tehnica execuției a fost diferită la sfârșitul celor 100 de repetări, grupul cu dureri lombare a demonstrat o tendință de a efectua repetările mai lent, în timp ce încercau să respecte complet tehnica genuflexiunilor, indiferent de înălțimea lor, lungimea picioarelor, lățimea bazinului, flexibilitatea gleznei etc.

Aceste descoperiri sunt în concordanță cu cercetările anterioare, care arătau că sportivii cu dureri de spate se antrenează într-o manieră pe care societatea o percepe ca fiind corectă. Experții au afirmat că această abordare ‘’unică pentru toți‘’ poate fi exact motivul pentru care unii sportivi dezvoltă anumite dureri cronice și arată necesitatea unei abordări individualizate în sport.

Genuflexiunea presupune ca partea sa excentrică (coborârea) să includă îndoirea completă a genunchiului și îndoirea parțială a șoldului și gleznei. Cu alte cuvinte, genuflexiunea reprezintă un exercițiu care include mișcarea naturală de a te lăsa pe vine și de a te ridica la loc.

Însă, biomecanica fiecăruia dictează modul în care acest exercițiu va fi executat. În funcție de flexibilitate, lungimea trunchiului, raportul dintre coapsă și tibie, genuflexiunile arată diferit de la persoană la persoană.

Biomecanica este știința care analizează mișcările corpului, inclusiv modul în care mușchii, oasele, tendoanele și ligamentele lucrează împreună pentru a produce mișcări. Biomecanica face parte din câmpul larg al kinesiologiei, fiind axată în special pe mecanica mișcărilor, în funcție de construcția fiecărei persoane. De exemplu, biomecanica genuflexiunilor presupune acordarea atenției în ceea ce privește poziția picioarelor, șoldurilor, spatelui, umerilor și a brațelor.

Problemele legate de exerciții precum genuflexiunile au apărut când în indutria fitness-ului au apărut anumite teorii unanim acceptate. Un exemplu în cazul de față ar fi cel în care se afirmă faptul că este dăunător pentru articulații și organism, în general, să împingi genunchii dincolo de degetele de la picioare.

Din nou, știința a dovedit opusul. Articulația genunchiului este concepută pentru a fi flexată și extinsă, acesta fiind și motivul pentru care nu putem urca sau coborî scări fără a împinge genunchii în fața degetelor de la picioare.

Într-un studiu s-a comparat execuția unor genuflexiuni în care împingerea genunchilor dincolo de degete era oprită de o scândură, cu execuția acestui exercițiu ducând genunchii peste degetele.

Este adevărat că tensiunea pusă pe genunchi este puțin mai mare atunci când ducem genunchii mai în față. Însă, în cazul acestui studiu, tensiunea pusă pe șolduri a fost cu mai mult de 1000% mai mare în timpul genuflexiunii restricționate.

În ceea ce privește forma incorectă pentru execuția anumitor mișcări, singura regulă general valabilă este durerea. Exercițiul fizic nu ar trebui să provoace dureri la nivel articular, osos sau muscular, iar acesta este principalul semnal care indică faptul că trebuie schimbat ceva în legătură cu acea mișcare. Dacă te doare în timp ce faci un exercițiu, oprește-te. Schimbă poziția, aliniază-te diferit sau filmează-te și analizează ce anume ar fi putut să provoace durerea. Cu alte cuvinte, trebuie să ne depășim limitele, dar într-un mod inteligent. Desigur, îndrumarea profesională poate fi de ajutor, dar singura persoană care poate determina forma perfectă ești tu.