Pielea de Gaina Activeaza Celulele Stem

Cercetătorii au descoperit faptul că celulele care determină apariția pielii de găină sunt, de asemenea, importante pentru activarea celulelor stem care pot determina regenerarea părului. La nivelul pielii, mușchiul care se contractă pentru a crea pielea de găină este necesar pentru a realiza conexiunea sistemului nervos simpatic cu celulele stem ale foliculului pilos. Sistemul nervos simpatic reacționează la frig prin contracția mușchiului, determinând activarea celulelor stem și creșterea noilor fire de păr pe termen lung.
Prin intermediul acestui nou studiu realizat de echipa de cercetare de la Harvard University, oamenii de știință au descoperit modul în care activitatea celulelor stem este influențată de schimbările mediului exterior.
Pielea este un sistem fascinant: are mai multe celule stem înconjurate de diverse tipuri de alte celule și este situată la interfața dintre corpul nostru și lumea exterioară. Prin urmare, celulele sale stem ar putea răspunde la diverși stimuli, care ar putea influența anumite părți sau chiar întregul corp.
Numeroase organe sunt alcătuite din trei tipuri de țesut: epiteliu, mezenchim și țesut nervos. În piele, aceste trei categorii sunt organizate într-un aranjament special. Sistemul nervos simpatic, parte a sistemului nostru nervos, care controlează homeostazia corpului și răspunsurile noastre la stimulii externi, se conectează cu un mușchi neted minuscul din mezenchim.
Legătura dintre sistemul simpatic și mușchi este bine cunoscută, din moment ce aceasta este modalitatea de apariție a pielii de găină: frigul determină stimularea sistemului nervos simpatic, care transmite un semnal nervos sistemului muscular, care reacționează contractându-se și determină părul să stea drept, fenomen cunocut drept ‘’piele de găină’’.
Cu toate acestea, când au examinat pielea folosind microscopie electronică, cercetătorii au descoperit că sistemul nervos simpatic nu numai că este conectat cu mușchiul, ci a format și o legătură directă cu celulele stem ale foliculului pilos. De fapt, fibrele nervoase sunt înfășurate în jurul celulelor stem ale firelor de păr ca o panglică.
În continuare, cercetătorii au confirmat că, într-adevăr, sistemul nervos simpatic a activat celulele stem. Sistemul nervos simpatic acționează autonom, fără control conștient și pregătește corpul pentru acțiuni pe care le consideră periculoase.
El este responsabil de așa numita reacție ‘’fight or flight‘’, adică reacția de luptă sau zbor în cazul unui pericol mare. Astfel, în condiții de frig prelungit, situație percepută de sistemul nervos simpatic ca fiind periculoasă, se eliberează neurotransmițătorii specifici, ceea ce determină activarea rapidă a celulelor stem, regenerarea folicului pilos și creșterea noilor fire de păr.
În viitor, cercetătorii vor explora în continuare modul în care mediul extern ar putea influența celulele stem din piele, atât în condiții normale, cât și în situații de stres, precum vindecarea unor răni. Trăim într-un mediu în continuă schimbare. Deoarece pielea este întotdeauna în contact cu lumea exterioară, ne oferă șansa de a studia ce mecanisme folosesc celulele stem din corpul nostru, pentru a asigura producția de noi țesuturi, lucru esențial pentru continuitatea organismului uman în această lume dinamică.