Popcornul - O Gustare Sanatoasa?

Popcornul - O Gustare Sanatoasa?

Popcornul este una dintre cele mai sănătoase și mai populare gustări din lume. Este încărcat cu nutrienți importanți și oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, uneori este preparat cu cantități mari de grăsimi, zahăr și sare ceea ce il poate face mai puțin sănătos. Din acest motiv, este foarte important să pregătiți floricelele în mod corect. Acesta poate fi super sănătos, sau chiar foarte nesănătos, în funcție de modul în care îl pregătiți. Acest articol trece în revistă informațiile nutriționale ale floricelelor de porumb și efectele asupra sănătății.

Informații nutriționale

Mulți oameni nu își dau seama, dar floricelele de porumb sunt cereale integrale, ceea ce îl face în mod natural bogat în nutrienți importanți. Multe studii leagă consumul de cereale integrale de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și un risc scăzut de boli de inimă.

Acesta este conținutul de nutrienți al unei porții de 100 de grame de floricele de porumb:

  • Vitamina B1 (Tiamină): 7% din Doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B3 (niacina): 12% din DZR.
  • Vitamina B6 (piridoxină): 8% din DZR.
  • Fier: 18% din DZR.
  • Magneziu: 36% din DZR.
  • Fosfor: 36% din DZR.
  • Potasiu: 9% din DZR.
  • Zinc: 21% din DZR.
  • Cupru: 13% din DZR.
  • Mangan: 56% din DZR.

Acesta vine cu un total de 387 de calorii, 13 grame de proteine, 78 de grame de carbohidrați și 5 grame de grăsimi. Această porție conține, de asemenea, 15 grame de fibre ceea ce îl face una dintre cele mai bune surse de fibre din lume.

Bogat în antioxidanți polifenoli

Polifenolii sunt antioxidanți care ajută la protejarea celulelor noastre de deteriorare a radicalilor liberi. Un studiu realizat la Universitatea din Scranton a arătat că floricelele de porumb conțin cantități foarte mari de polifenoli.

Polifenolii sunt legați de diverse beneficii pentru sănătate. Aceasta include o mai bună circulație a sângelui, o sănătate digestivă îmbunătățită și un risc redus de boli. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că polifenolii pot reduce riscul de cancer, inclusiv de prostată și cancer de sân.

Extrem de bogat în fibre

Popcornul este foarte bogat în fibre. Conform cercetărilor, fibrele alimentare pot reduce riscul multor boli precum bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate și pot promova sănătatea aparatului digestiv. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame pentru femei și 38 de grame pentru bărbați. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor mănâncă mult mai puțin decât atât.

100 de grame de floricele de porumb conțin 15 grame de fibre, ceea ce contribuie în mare măsură la satisfacerea cerințelor zilnice de fibre.

Poate ajuta la pierderea în greutate

Popcornul este bogat în fibre, relativ sărac în calorii și are o densitate energetică scăzută. Acestea sunt toate caracteristicile unui aliment prietenos cu pierderea în greutate. Cu 31 de calorii pe ceașcă, floricelele de porumb conțin mult mai puține calorii decât multe gustări populare.

Un studiu a comparat senzațiile de sațietate după consumul de floricele de porumb și chipsurile de cartofi. Ei au descoperit că 15 calorii de floricele de porumb erau la fel de sățioase precum 150 de calorii de chipsuri de cartofi.

Datorită conținutului său scăzut de calorii, densității energetice scăzute, conținutului ridicat de fibre și sațietate crescută, consumul de floricele de porumb vă poate ajuta să mâncați mai puține calorii și să pierdeți în greutate. Cu toate acestea, moderația este esențială. Chiar dacă este mult mai sățioasă decât multe alte gustări, totuși poate îngrașa dacă mănânci prea mult.

Floricele de porumb pentru cuptorul cu microunde pot fi dăunătoare pentru sănătate

Există multe moduri de a savura floricelele de porumb, dar cea mai convenabilă și cea mai populară tinde să fie cea pentru cuptorul cu microunde.

Majoritatea pungilor pentru microunde sunt căptușite cu o substanță chimică numită acid perfluorooctanoic (PFOA), care a fost asociat cu o varietate de probleme de sănătate. Floricele de porumb la microunde pot conține, de asemenea, diacetil, care este o substanță chimică găsită în aroma artificială a untului.

Deși riscul pentru publicul larg nu a fost identificat în mod clar, studiile pe animale continuă să arate că respirația diacetilului poate deteriora căile respiratorii și poate provoca boli pulmonare.

Multe mărci de floricele de porumb cu microunde sunt făcute folosind uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate, care conțin grăsimi trans nocive. Studiile au legat grăsimile trans de un risc crescut de boli de inimă și alte boli grave.

Unele toppinguri și metode de preparare sunt o idee proastă

În ciuda tuturor calităților sănătoase ale floricelelor de porumb, felul în care sunt preparate poate avea un impact semnificativ asupra calității nutriționale.

De exemplu, un raport al CSPI a constatat că o floricele de porumb de dimensiuni medii dintr-un lanț de cinematografe popular avea 1.200 de calorii. Soiurile cumpărate de la cinematografe sau magazine sunt adesea înăbușite în grăsimi nesănătoase, arome artificiale și cantități mari de zahăr și sare.

Concluzie:

Popcornul este bogat în câțiva nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și antioxidanți polifenoli. Este de asemenea, incredibil de gustos și una dintre cele mai bune surse de fibre din lume. Cele mai sănătoase moduri de preparat popcornul sunt pe aragaz sau într-un air-popper. La sfârșitul zilei, floricelele de porumb sunt foarte sănătoase și consumul moderat poate chiar ajuta la pierderea în greutate.