Postul Intermitent: Mai Eficient decat Dieta Clasica?

Postul Intermitent: Mai Eficient decat Dieta Clasica?

Postul intermitent ajută la pierderea în greutate și susține sănătatea. Cu toate acestea, prin intermediul celei mai mari cercetări realizate până în prezent privind postul intermitent, oamenii de știință au dovedit că această metodă nu este superioară dietelor convenționale de restricționare a caloriilor. Cercetătorii concluzionează prin faptul că există mai multe modalități pentru a ajunge la greutatea potrivită. Soluția ar putea fi stabilirea unei diete personalizate și respectarea acesteia.

Pentru o abordare precisă și conform nevoilor tale, atât din punct de vedere al rutinei de antrenament, cât și pentru o alimentație bine pusă la punct, poți apăsa AICI pentru planuri de antrenament și nutriție personalizată realizate pentru a putea să îți îndeplinești scopurile.

Sărbătorim opt ore și apoi postim următoarele 16 ore? Sau este și mai bine să postești două zile întregi pe săptămână și apoi să mănânci fără regret pentru restul săptămânii?

 

 

Postul intermitent numit în engleză Intermittent Fasting(IF), este un model de dietă care limitează pe o anumită perioadă de timp consumul de alimente. Practic, este o metodă care împarte ziua într-o perioadă de post(de obicei 16 ore) și o altă perioadă în care se consumă toate caloriile din ziua respectivă(8 ore). Numeroase cărți populare pe acest subiect promit pierderea în greutate fără efectul yo-yo(slăbești și te îngrași la loc), precum și accelerarea metabolismului și beneficii pentru sănătate. Societatea Germană de Nutriție, pe de altă parte, avertizează că postul intermitent nu este potrivit pentru reglarea greutății pe termen lung. În plus, potrivit acestor oameni de știință, nu există suficiente dovezi științifice în legătură cu efectele pe termen lung ale acestei diete. În colaborare cu o echipă a Societății Germane de Nutriție, cercetătorii de la Heidelberg University Hospital au examinat 150 de participanți supraponderali sau obezi, de-a lungul unui an de dietă. La începutul studiului, participanții au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri: o treime a urmat o dietă convențională de restricționare a caloriilor, care a redus aportul zilnic de calorii cu 20%. Al doilea grup a urmat un plan alimentar tip 5:2(cinci zile cu un consum mare de calorii, urmate de 2 zile în care se consumau maxim 500-600 de kcal) care, de asemenea, a redus 20% din aportul caloric pe parcursul întregii săptămâni. Grupul de control nu a urmat niciun plan de dietă specific, dar a fost sfătuit, la fel ca toți ceilalți participanți, să urmeze o dietă echilibrată. După sfârșitul dietei, oamenii de știință au monitorizat greutatea și starea de sănătate a participanților pentru încă 38 de săptămâni.

Rezultatul poate fi în același timp surprinzător și dezămăgitor pentru adepții postului intermitent. Cercetătorii au descoperit că îmbunătățirea stării de sănătate a fost aceeași, indiferent de dieta urmată.

Vestea bună este că un mic succes dietetic este un mare câștig pentru sănătate. Cei care își reduc greutatea corporală cu doar 5 procente, pierd aproximativ 20% din grăsimea viscerală periculoasă și mai mult de o treime din grăsimea din ficat. De asemenea, cercetătorii nu au găsit nicio diferență între cele două metode de dietă, indiferent de  valorile metabolice care au fost analizate sau biomarkerii aflați în investigare. Deși acest studiu nu confirmă așteptările euforice în ceea ce privește postul intermitent, totuși a demonstrat că această metodă nu este mai puțin eficientă decât dietele convenționale de slăbit.

Cum rămâne cu postul intermitent și performanța fizică?

O analiză recentă a concluzionat că atât timp cât sportivii își mențin aportul total de calorii, micronutrienții și calitatea somnului, probabil că nu vor observa vreun efect negativ asupra performanței. Această afirmație este similară cu cea a Societății Internaționale a Nutriției Sportive, în ceea ce privește postul intermitent: energia totală și aportul de nutrienți sunt cei mai importanți factori în orice dietă. În ceea ce privește antrenamentele de rezistență, o evaluare recentă sugerează faptul că restricționarea carbohidraților, o urmare a postului intermitent, poate reduce hipertrofia musculară ulterioară, precum și capacitatea de a efectua sesiuni de antrenament îndelungate, lucru comun pentru sportivii de performanță. Ca atare, este dificil să afirmăm în mod obiectiv dacă postul intermitent este benefic sau nu pentru sportivi, deoarece depinde de mulți factori.  De exemplu, dacă vă antrenați dimineața, dar nu mâncați nimic până la sfârșitul după-amiezii, este posibil să aibă loc o diminuare a perfomanței fizice. În mod similar, postul înainte de un exercițiu cu intensitate ridicată, cum ar fi sprinturile și antrenamentele de rezistență, va reduce probabil și performanța antrenamentului. Cu toate acestea, dacă vă antrenați  în a doua parte a zilei, nu par să existe dezavantaje legate de postul intermitent și performanța fizică, atât timp cât se consumă suficiente calorii bogate în nutrienți la mesele dinainte și după antrenament. Un alt dezavantaj este legat de aportul de proteine. În timp ce în mod incontestabil, cel mai important factor într-o dietă ​​este aportul caloric zilnic, unele dovezi sugerează faptul că ingerarea a 20-40g de proteină, la fiecare 3-4 ore, oferă un mic avantaj în ceea ce privește sinteza proteinelor musculare, ceea ce ar putea influența recuperarea și creșterea masei musculare. Deși impactul acestui lucru poate fi limitat, ar putea face o diferență majoră pentru sportivii de performanță sau pentru cei care vor să obțină maximul din antrenamente.

Succesul acestui stil de viață este dat de faptul că această metodă vă ajută să controlați mai ușor numărul de calorii, prin limitarea perioadei de consum a alimentelor și vă permite să vă bucurați de mese mai mari. Cu toate acestea, principiile termodinamicii se aplică pentru fiecare tip de dietă urmat. Astfel, dacă veți consuma mai multe calorii decât ardeti, veți lua în greutate indiferent de tipul de post intermitent pe care îl urmați.