Pot Anumite Alimente sa Imbunatateasca Starea de Spirit?

Este bine cunoscut faptul că atunci când ne simțim melancolici tindem să facem alegeri alimentare nu tocmai sănătoase. Însă, înainte de a lua o gustare bogată în zahăr pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, ar trebui să ținem cont de modul în care ne va afecta aceasta, după epuizarea satisfacției temporare. Nu este nimic anormal sau greșit să apelezi la mâncare pentru a face față stărilor emoționale mai puțin plăcute, însă, după cum se dovedește, s-ar putea să înrăutățești lucrurile, în ciuda impulsului inițial.
Relația dintre mâncare și buna dispoziție este atât de complicată și misterioasă, încât există un întreg domeniu de studiu dedicat acesteia.
Psihiatria nutrițională, studiul modului în care dieta influențează sănătatea mintală, este un domeniu de cercetare aflat abia la început. Cu toate acestea, oamenii de știință, medicii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale, care studiază această ramură a psihiatriei, au ajuns la câteva concluzii, precum:
- Un studiu din 2020 a constatat că, pentru unii oameni, pur și simplu creșterea consumului de fructe și legume poate îmbunătăți starea emoțională
- Un studiu amplu din 2015 a arătat faptul că există o legătură puternică între alimentele procesate și depresie
- O meta-analiză din 2019 a concluzionat prin faptul că anumite alimente, în special cele bogate în antioxidanți, pot fi de ajutor în combaterea depresiei.
- Un alt studiu din 2015 a arătat faptul că un aport mare de alimente sărace în nutrienți poate priva creierul de substanțele necesare și poate duce la apariția stărilor de iritabilitate.
În urmă cu 10 ani, oamenii erau mult mai sceptici în ceea ce privește teoria conform căreia dieta ar putea afecta sănătatea mentală și emoțională. În zilele noastre, totuși, un număr tot mai mare de dovezi științifice susțin această afirmație.
Analiza științifică este cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a cerceta problemele și întrebările umane complexe. Studiile clinice ne oferă informații importante despre complexitatea si modul în care funcționează organismul uman. Totuși, există anumite aspecte variabile.
De exemplu, dacă știi că alimentele bogate în zahăr te fac să te simți leneș și neconcentrat, acest lucru este suficient pentru a le evita atunci când trebuie să fii energic și productiv.
Dacă știi că alcoolul te face să devii irascibil, acest lucru este suficient pentru a te determina să limitezi consumul acestuia.
Dar există și vești bune: ne putem îmbunătăți starea de spirit consumând alimente bogate în substanțe nutritive. Alimentele bogate în fibre, proteine, antioxidanți, probiotice și acizi grași esențiali, par să aibă un impact considerabil asupra dispoziției:
- Cerealele integrale și alte alimente bogate în fibre stimulează starea de spirit, datorită senzației de sațietate oferită de fibre. Totodată, numeroase alimente bogate în fibre conțin, de asemenea, substanțe esențiale pentru creier, cum ar fi vitaminele B, care pot contribui la îmbunătățirea dispoziției.
- Proteinele alimentare au o importanță mai mare decât menținerea și dezvoltarea masei musculare. Acestea sunt, de asemenea, importante pentru echilibrul hormonal și sănătatea sistemului nervos, ambele având impact asupra stării emoționale.
- Antioxidanții contribuie la susținerea integrității celulelor. Aceștia au numeroase funcții importante în organism, dar, în special, ne protejează celulele de radicalii liberi, dăunători, asociați cu apariția și dezvoltoarea a numeroase afecțiuni cronice.
- Aportul redus de antioxidanți a fost asociat cu apariția depresiei, iar oamenii de știință sunt de părere că aceștia joacă un rol important în protecția neuronală și stabilizarea stării de spirit.
- Alimentele fermentate conțin cantități importante de probiotice, care susțin sănătatea microbiomului. Adăugarea mai multor probiotice în dietă poate crește în mod direct nivelurile de serotonină, un neurotransmițător important, care reglează starea de spirit.
Interesant este că majoritatea serotoninei din organism este produsă în intestin.
- Aportul optim de alimente bogate în omega-3 și omega-6 a fost asociat unui risc redus de apariție a depresiei și studiile au arătat că poate ameliora simptomele acesteia. Acizii grași esențiali pot avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra anxietății.
Noi suntem primii responsabili pentru sănătatea și starea noastră de bine, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Alimentația echilibrată, reducerea cantității de alimente procesate pe care le consumăm și activitatea fizică regulată, reprezintă elemente esențiale pentru păstrarea echilibrului. Acestea funcționează ca un întreg și au o influență semnificativă asupra sănătatății noastre și a stării de bine.