Prima Meta-Analiza care Compara Sportul cu Tratamentul Medicamentos

Prima Meta-Analiza care Compara Sportul cu Tratamentul Medicamentos

Putem încetini procesul de îmbătrânire realizând doar 15 minute de activitate fizică moderată zilnic. Trăim într-o societate care idealizează tinerețea și tot ce ține de ea: energia, puterea fizică, starea de sănătate generală și bineînțeles, o minte limpede și ascuțită. Petrecem mult timp încercând să păcălim timpul, însă, ajungem să grăbim tocmai procesul pe care dorim să îl încetinim. Bineînțeles, noile medicamente și procedurile moderne au dus la prelungirea speranței de viață. Însă, de multe ori uităm faptul că avem la îndemână atâtea posibilități pentru a atenua semnele îmbătrănirii. Exercițiul fizic poate fi motivul pentru care unii oameni duc o viață lungă și armonioasă, îmbătrânind frumos și sănătos.

Abordarea non-medicamentoasă are rezultate favorabile sau chiar mai bune decât terapia medicamentoasă, în ceea ce privește tratarea tulburării depresive.

Medicii ar trebui să ia în considerare prescrierea frecventă a terapiilor non-medicamentoase pentru depresie și singurătate, spun cercetătorii.

Aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume au fost diagnosticați cu demență. Aproximativ 16% dintre acești oameni au, de asemenea, o tulburare depresivă majoră diagnosticată, iar 32% vor prezenta simptome specifice depresiei fără un diagnostic formal. Aceste statistici sunt din anul 2019, astfel încât putem presupune faptul că aceste cifre sunt optimiste, având în vedere influența actualei pandemii asupra sănătății psihice.

Studiile anterioare au arătat că abordările non-medicamentoase, cum ar fi exercițiile fizice, ameliorează simptomele depresiei, însă până acum nu era clar cât de eficiente sunt acestea în comparație cu medicamentele.

După examinarea a 22.138 de înregistrări, oamenii de știință s-au concentrat pe 256 de studii, care au implicat 28.483 de persoane diagnosticate cu demență, cu sau fără o tulburare depresivă majoră diagnosticată.

Abordările medicamentoase nu au fost mai eficiente decât îngrijirea obișnuită.

Îngrijirea obișnuită presupune stimulare cognitivă, exerciții fizice, terapia reminiscenței (terapie care ajută persoanele diagnosticate cu demență să își amintească evenimentele, persoanele și locurile din viața lor), terapia prin masaj, psihoterapie, modificarea mediului, precum și terapia cu ajutorul animalelor de companie.

Însă, 3 proceduri s-au dovedit a fi mai eficiente decât medicamentele. Acestea sunt reprezentate, în general, de masaj și terapia tactilă, stimulare cognitivă combinată cu exercițiile fizice și interacțiune socială.

Este important să menționăm faptul că punctele forte ale acestei cercetări sunt reprezentate de numărul mare de articole revizuite și utilizarea unor studii clinice, recunoscute pentru importanța lor în descoperirea simptomelor depresiei.

Totuși, această meta-analiză nu a comparat diferența dintre aceste terapii în ceea ce privește efectele adverse. Deși evoluția medicamentelor psihotrope a fost marcată de capacitatea de a acționa doar asupra zonelor afectate de la nivelul creierului, efectele adverse ale acestora au în continuare implicații semnificative în ceea ce privește viața de zi cu zi. Printre acestea se numără slăbiciunea motorie, afectarea funcției intelectuale, precum și sindromul de sevraj la întreruperea bruscă a utilizării (anxietate, insomnie, sensibilitate excesivă la lumină și sunete, tremor, cefalee, transpirații, hipertensiune arterială, tahicardie, etc).

La încheierea meta-analizei, s-a afirmat faptul că abordările non-medicamentoase au avut ca rezultat diminuarea semnificativă a simptomelor depresiei, în cazul persoanelor care suferă de demență, în lipsa diagnosticării unei tulburări depresive majore.

 Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că există numeroase categorii sociale (medici, îngrijitori, clinicieni, politicieni) care joacă un rol important în ceea ce privește utilizarea acestor rezultate în practica medicală.