Purtarea Mastii de Protectie Afecteaza Antrenamentul?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă purtarea unei măștii pentru a preveni transmiterea COVID-19. Totuși, există îngrijorarea că ar putea interfera cu respirația. Un nou studiu indică faptul că măștile de pânză și măștile chirurgicale nu par să împiedice performanța exercițiului. Experții spun, totuși, că experiențele personale nu ar trebui ignorate.
Dacă intenționați să faceți mișcare în timp ce purtați o mască, poate fi necesar să vă reduceți nivelul de intensitate până când vă ajustați. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), noul coronavirus, SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19 este transmis în principal de picături respiratorii.
Cel mai bun mod de a controla aceste picături, spune CDC, este să porți o mască de protecție. Măștile faciale au fost oarecum controversate în Statele Unite, cu toate acestea, mulți exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că pot îngreuna respirația.
În special, întrebările oamenilor au fost dacă măștile ar putea cauza probleme de siguranță sau de performanță în timpul exercițiului, însă un nou studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică a constatat că purtarea măștii pare să nu aibă practic efecte nocive în timpul exercițiilor fizice.
Ce a constatat studiul?
În acest studiu, cercetătorii au evaluat atât măștile chirurgicale, cât și măștile de pânză, deoarece acestea sunt disponibile în mod obișnuit publicului larg. Acestea au fost comparate cu a nu purta deloc mască.
14 adulți tineri și sănătoși (șapte bărbați și șapte femei) au luat parte la studiu. Fiecare participant la studiu a finalizat un test de ergometrie ciclic până la epuizare în timp ce purta fie o mască chirurgicală, o mască de pânză, sau nici o mască. Cercetătorii au stabilit în mod aleatoriu în ce secvență participanții vor testa fiecare mască.
În timpul testării, nivelurile de oxigen din sânge ale participanților au fost măsurate prin pulsoximetrie. Indicele lor de oxigenare a țesuturilor a fost, de asemenea, măsurat folosind un instrument numit spectroscopie în infraroșu apropiat în mușchiul vast lateral.
Când cercetătorii au examinat datele din aceste teste, au descoperit că purtarea măștilor nu a avut niciun efect asupra performanței (timpul până la epuizare) sau puterii maxime. De asemenea, nu au fost găsite diferențe în ceea ce privește nivelurile de oxigen din sânge, indicele de oxigenare a țesuturilor, efortul fizic perceput sau ritmul cardiac.
Nici nu a existat vreun efect negativ detectabil asupra oxigenării sângelui sau a mușchilor sau a performanțelor exercițiilor fizice.
Ce trebuie să știm despre purtarea unei măști în timpul exercițiilor?
Există trei factori principali pe care va trebui să-i luați în considerare atunci când vine vorba de a purta o mască în timpul exercițiului:
- Tipul de exercițiu - antrenament cardio sau forță;
- Intensitatea exercițiului - scăzut sau ridicat;
- Tipul de mască folosită;
Exercițiile cardio cum ar fi alergatul și ciclismul vor fi mai afectate de purtarea măștii. Cu toate acestea, după câteva săptămâni de exerciții efectuate purtând masca, indivizii se vor climatiza și vor putea lucra la sau aproape de nivelul lor de intensitate obișnuit, cu un impact mic sau deloc asupra performanței.
Persoanele care efectuează exerciții de intensitate ridicată, cum ar fi antrenamentul la intervale de intensitate mare (HIIT), sunt principalele persoane care vor fi afectate.
Dacă faceți exerciții de intensitate mai mică, cum ar fi antrenamentul cu greutate de bază sau mergeți la o plimbare, este posibil să nu simțiți aceleași efecte din purtarea unei măști.
Totuși, cercetătorii avertizează că, dacă începeți să resimțiți o stare de amețeală, trebuie să încetați imediat să vă opriți activitatea și să mergeți undeva departe de alte persoane, astfel încât să vă puteți îndepărta masca și să vă recepătați respirația.
Pentru exerciții fizice sunt recomandate măști de unică folosință, cu trei straturi. Sunt mai respirabile și nu tind să devină saturate de transpirație și picături respiratorii la fel ca măștile de pânză.