Remedii Naturale pentru Durerile de Cap

Remedii Naturale pentru Durerile de Cap

Cei care s-au confruntat cu supărătoarele dureri de cap (asta însemnând aproximativ 90% din întreaga populație, conform unor estimări) știu că acestea pot varia de la senzația pulsatilă dar suportabilă, la dureri copleșitoare. Cel mai frecvent tip este cefaleea de tensiune, o durere bilaterală, apăsătoare, precum o presiune sau o bandă ce pare că strânge capul, de intensitate ușoară până la moderată, ce apare fie în episoade scurte(forma episodică), fie continuu(forma cronică). Migrenele, pe de altă parte, tind să fie atât intense, cât și recurente. Medicația este o modalitate de a trata acest disconfort, dar este însoțită de numeroase dezavantaje și efecte adverse. În schimb, există moduri naturale care ne pot ajuta să ameliorăm această durere.

Durerile de cap pot avea diverse puncte de plecare, iar pastilele, de cele mai multe ori, tratează simptomul, nu și cauza.

  • Unele dureri de cap sunt cauzate de tensiunea musculară
  • Altele provin din cauza congestiei sinusurilor
  • Constipația, alergiile alimentare, lipsa somnului și chiar sevrajul cofeinei pot fi factori declanșatori atunci când vine vorba despre durerile de cap.

Cel mai frecvent tip de durere de cap este cefaleea de tensiune. Forma episodică este prezentă la 20-40% din populația adultă, iar femeile sunt de 2 ori mai afectate decât bărbații.

Potențialii factori declanșatori sunt:

  • Stresul
  • Depresia și anxietatea
  • Oboseala cronică asociată cu lipsa somnului
  • Contracții repetate ale musculaturii feței, în special ale mușchilor masticatori, ca urmare a emoțiilor, stresului, sau a unor obiceiuri vicioase precum mestecatul gumei frecvent.

1. Respectă un plan alimentar sănătos și echilibrat

Dacă nu ați mâncat de ceva vreme, acea senzație dureroasă sau difuză poate fi rezultatul scăderii glicemiei. În acest caz, o masă bogată în nutrienți poate reechilibra organismul.

  • Unele cercetări sugerează că alimentele bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, tofu, uleiul de măsline, semințele de floarea soarelui sau de dovleac, pot fi utile în ameliorarea durerii.
  • În plus, noile cercetări au arătat că persoanele cu deficiențe nutritive specifice sunt mai predispuse la migrene și dureri de cap frecvente.

2. Terapia cu căldură poate fi mai utilă decât cea rece în această situație

Oamenii au tendința de a prefera frigul în detrimentul căldurii atunci când vine vorba de tratamente topice pentru durerea de cap, însă uneori un duș fierbinte poate fi exact ceea ce aveți nevoie.

  • Studiile au arătat că dacă durerea de cap este legată de o presiune sinusală, aerul umed și cald poate ajuta la curățarea pasajelor nazale și, prin urmare, la ameliorarea durerii de cap.

3. Masajul – una dintre cele mai vechi metode de ameliorare a durerii este și una dintre cele mai eficiente

Numeroși oameni consideră că masajul la nivelul capului ameliorează, cel puțin temporar, durerea.

  • De fapt, orice tip de masaj poate ajuta la ameliorarea sau prevenirea durerilor de cap. Într-un studiu din Noua Zeelandă, persoanele care sufereau de migrenă au avut dureri mai puțin frecvente și au dormit mai bine în săptămânile în care au primit masaje, decât persoanele care nu au urmat această terapie.
  • Un alt studiu realizat în Spania, a constatat că pacienții cu dureri de cap recurente au raportat stări psihologice mai bune, stres redus și mai puține simptome asociate migrenei, după o singură etapă de masaj de 30 de minute.

4. Încearcă acupresiunea

Un alt remediu natural pentru cefalee este acupresiunea (asemănător acupuncturii, dar fără ace). Această terapie favorizează vindecarea corpului prin stimularea canalelor de energie, cunoscute sub numele de meridiane.

  • Conform practicilor din medicina tradițională chineză, aplicarea presiunii pe un anumit punct de pe mână, între degetul mare și arătător, poate ajuta la ameliorarea durerii de cap.

5. Anumite alimente pot acționa ca un declanșator al migrenelor

Evitarea anumitor alimente ar putea fi esențială pentru a scăpa de durerile de cap frecvente.

  • Unele studii confirmă faptul că persoanele care suferă frecvent de atacuri migrenoase ar trebui să se ferească de produsele lactate, carne procesată, vin roșu, cofeină în exces și ciocolată.

6. Renunță la guma de mestecat

Acest obicei practicat frecvent poate contribui la menținerea unei tensiuni constante în regiunea maxilarului, conform unui studiu de la Universitatea din Tel Aviv.

  • Guma de mestecat a fost asociată direct cu durerile de cap și cercetătorii au descoperit că din 30 de adolescenți, 26 au observat ameliorarea semnificativă a acestora, precum și episoade tot mai rare, după ce au renunțat la obiceiul zilnic de a mesteca gumă.

Prin urmare, există numeroase remedii naturale pe care oamenii le pot încerca pentru a scăpa de durerile de cap frecvente, fără a abuza de medicamente. Este important să identificați cu ce tip de durere de cap vă confruntați, pentru a stabili care este remediul care vi se potrivește cel mai bine. Cel mai important aspect este să nu ignorați o durere de cap persistentă, întrucât un simptom continuu poate fi un semn al unei probleme serioase, care poate dezechilibra organismul.