Renuntarea la Fumat Duce la Ingrasare?

Renuntarea la Fumat Duce la Ingrasare?

Noile date obținute de cercetătorii Facultății de Medicină din Minnesota demonstrează o legătură clară între abstinența de la nicotină și obiceiurile alimentare nesănătoase. Descoperirile lor indică faptul că sistemul opioid este responsabil de acest fenomen. Acest sistem controlează pofta de mâncare și este responsabil, în același timp, de dependențele pentru anumite substanțe, explicând astfel de ce fumătorii care renunță la acest obicei tind să prefere alimentele bogate în calorii. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate pentru cei care renunță la fumat, ceea ce, la rândul său, poate mări riscul de recidivă.

Echipa a studiat un grup de participanți, atât fumători, cât și nefumători, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, în timpul a 2 sesiuni de laborator.

  • Cercetătorii s-au asigurat ca fumătorii să fi avut cel puțin 24 de ore abstinență de la acest obicei.
  • Apoi, toate persoanele participante la studiu au fost repartizate în mod aleatoriu unui grup care fie a primit un placebo, fie 50 mg de naltrexonă.

Naltrexona este un medicament utilizat la pacienții care au suferit de dependență opioidă sau de alcool etilic. Această substanță previne senzația de euforie după consumul de opioide și diminuează simptomatologia asociată întreruperii bruște a opioidelor. Totodată, s-a observat că tratamentul cu naltrexonă reduce nevoia de a consuma alcool la pacienții diagnosticați cu dependență. Medicamentul se utilizează doar la pacienții care urmează programe de dezintoxicare, în cadrul unui tratament amplu, incluzând și un program psihoterapeutic.

La sfârșitul fiecărei sesiuni, participanților li s-a oferit o tavă în stil bufet, cu diverse gustări care erau diferite din punct de vedere caloric, existând un număr egal de alimente atât sărace, cât și bogate în calorii. Studiul a constatat următoarele aspecte:

  • Fumătorii care au renunțat la nicotină au consumat mai multe calorii decât nefumătorii. Interesant este faptul că după administrarea naltrexonei, au consumat mai puține alimente bogate în grăsimi decât grupul placebo.

Oamenii de știință au concluzionat prin faptul că persoanele care renunță la fumat tind să aleagă alimente bogate în calorii, astfel încât să poată face față efectului negativ și sentimentelor asociate sevrajului.

Este important să menționăm faptul că organismul odată obișnuit cu o substanță anume, nu face diferența dintre un obicei sănătos și unul dăunător în momentul în care se renunță la obicei, motiv pentru care corpul percepe acest fenomen ca fiind un stres.

În plus, rezultatele cercetărilor preclinice și clinice susțin acest lucru și demonstrează faptul că stresul crește înclinația pentru alimente bogate în grăsimi și zahăr.

  • A doua constatare importantă a studiului a fost că naltrexona a normalizat aportul caloric al fumătorilor, acesta fiind similar cu cel al nefumătorilor, sugerând faptul că sistemul opioid afectează procesul de abstinență în relație cu aportul caloric.

Aceasta este o descoperire noua în contextul dependenței de nicotină și are numeroase implicații în ceea ce privește dezvoltarea unui viitor tratament.

Aceste constatări extind studiile anterioare care indică impactul consumului de tutun asupra poftei de mâncare și ajută la cunoașterea relației dintre sistemul opioid al creierului și poftele alimentare rezultate în urma sevrajului de nicotină.

Este bine cunoscut faptul că teama de a crește în greutate este o îngrijorare majoră în rândul fumătorilor care se gândesc să renunțe. Cheia înlăturării acestei temeri este de a înțelege mai bine factorii care măresc nevoia de a consuma alimente bogate în calorii.

Pe măsură ce vă pregătiți să renunțați la fumat, acestea sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține greutatea sub control:

  • Deveniți mai activi fizic: sportul vă ajută să ardeți calorii. De asemenea, vă poate ajuta să îndepărtați pofta de mâncare nesănătoasă sau țigări.
  • Planificați-vă cumpărăturile: decideți ce veți cumpăra înainte de a ajunge la magazin. Faceți o listă cu alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, cereale, iaurt. Schimbările dietetice majore au la bază schimbări mici.
  • Când simțiți nevoia de a fuma, mestecați o gumă fără zahăr: studiile au arătat că mestecatul gumei ajută o persoană să depășescă mai ușor sevrajul de nicotină. Cu toate acestea, nu ar trebui să exagerați cu acest obicei, întrucât mestecatul gumei excesiv poate cauza un stres major pentru maxilar.

Creșterea greutății duce la o creștere a nivelului glicemiei și insulinei, mai ales după ingestia de dulciuri. De obicei, mulți fumători asociază fumatul cu ingestia băuturilor îndulcite, la care nu renunță nici după ce înlătură obiceiul de a fuma. Acestea lucruri accentuează senzația de foame și de aici ingestia necontrolată de alimente. O persoană care dorește să se lase de fumat trebuie să aibă cele 3 mese principale, cu limitarea numărului de gustări pentru a asigura un aport caloric adecvat, să se hidrateze suficient cu apă și să efectueze mișcare în aer liber.