Rolul Surprinzator al Flavonoidelor in Corpul Uman

Diferite studii indică faptul că flavonoidele au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de combatere a cancerului și se găsesc într-o varietate de alimente, inclusiv fructe (cum ar fi afine, mure, mere, etc.), legume și băuturi.
Prin urmare, includerea alimentelor bogate în flavonoizi ca parte a dietei noastre zilnice va fi benefică.
Flavonoidele sunt compuși bioactivi, care se găsesc din abundență în legume, fructe și alte plante. Dau culoare plantelor și îndeplinesc multe alte funcții importante.
Multe studii sugerează că flavonoidele au proprietăți antialergice, antivirale, antiinflamatoare, anticancerigene, vasodilatatoare și de inhibare a peroxidării lipidelor. Cu toate acestea, cea mai mare atenție a fost acordată activității antioxidante a acestor compuși, adică neutralizării formării radicalilor liberi în organism.
Surse alimentare de flavonoide: Se găsesc abundent în pielea exterioară a unei varietăți mari de fructe / fructe de pădure și produse din fructe, inclusiv:
- Ceaiul verde;
- Vinul roșu;
- Afinele;
- Zmeură;
- Cireșele;
- Căpșunele;
- Migdalele;
- Merișoarele;
- Strugurii negri;
- Prunele;
- Merele
Rol de protectie a sistemului cardiovascular
Proprietățile antioxidante ale flavonoizilor ajuta la prevenirea bolilor sistemului vascular. Numeroase studii au demonstrat că o dietă bogată în flavonoide (de exemplu 4 căni de ceai verde pe zi) are un efect benefic asupra stării sistemului circulator. Flavonoidele reduc reacția inflamatorie în procesele aterosclerotice prin inactivarea radicalilor liberi.
Rol de protectie pentru sistemul nervos
Cercetările din ultimii ani indică influența flavonoidelor asupra sistemului nervos și posibila lor implicare în prevenirea și tratamentul bolilor neurodegenerative legate de îmbătrânire - demență, boala Parkinson și boala Alzheimer. Dietele bogate în flavonoizi contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, probabil datorită efectului lor protector asupra neuronilor și accelerarea regenerării lor.
Dar, trebuie menționat faptul că flavonoidele sunt mai concentrate în coaja vegetalelor, de aceea este important să o consumăm și pe aceasta. De asemenea, flavonoidele sunt distruse de prepararea termică cu până la 80%. Decolorarea vegetalelor în timpul gătirii înseamnă că acestea pierd fitonutrienți.
Mai mult decât atât, depozitarea neadecvată a vegetalelor poate duce la pierderea unei părti semnificative de flavonoide. Spre exemplu, ceapa depozitată la temperatura camerei poate pierde până la o treime din flavonoide în doar 2 săptămâni.