Sangerarea Gingivala – Semn al Deficientei de Vitamina C

Sângerarea gingiilor este cel mai frecvent simptom al unei afecțiuni gingivale. Aceasta poate fi cauzată de placa bacteriană care se acumulează în permanență pe suprafața dinților, de periajul prea frecvent sau intens, schimbarea periuței de dinți, administrarea unor medicamente, etc. Însă, aceasta poate fi indicatorul și al altor probleme de sănătate. Conform unui studiu recent, sângerarea la simpla atingere a gingiilor a fost asociată unui nivel scăzut de vitamina C în fluxul sanguin.
Sfaturile actuale emise de America Dental Association, spun că dacă gingiile sângerează, este indicat să vă periați și să folosiți ață dentară de 2 ori pe zi, deoarece ar putea fi un semn al gingivitei, un stadiu incipient al afecțiunii parodontale.
Surprinzător sau nu, acest lucru este adevărat. Deci, dacă sunteți îngrijorați de acest aspect, consultați medicul stomatolog. Cu toate acestea, un nou studiu al Universității din Washington, sugerează faptul că ar trebui să verificăm și nivelurile plasmatice ale vitaminei C.
Această meta-analiză, publicată pe 1 februarie în revista științifică Nutrition Reviews, a analizat 15 studii clinice din 6 țări, care au implicat 1.140 de participanți, precum și date de la 8.210 rezidenți din SUA.
Rezultatele au arătat că tendința de sângerare gingivală este asociată cu niveluri scăzute de vitamina C în organism. Ceea ce este și mai interesant, este faptul că atunci când oamenii de știință au crescut aportul zilnic de vitamina C la persoanele cu niveluri plasmatice scăzute, au observat oprirea acestor probleme de sângerare.
Cercetătorii au sugerat existența unei posibile legături între tendința de sângerare a gingiilor și problemele vasculare ale unei persoane.
Autorii studiului au atras atenția asupra faptului că aceste descoperiri nu vor avea ca efect și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale sau a altor afecțiuni similare, chiar dacă mărirea aportului de vitamina C a oprit cu succes sângerarile gingivale.
Cu toate acestea, rezultatele sugerează faptul că recomandările zilnice de vitamina C sunt concepute în principal pentru a preveni apariția scorbutului, însă nu asigură și necesarul care va împiedica apariția sângerărilor gingivale.
În prezent, recomandarea zilnică pentru vitamina C este între 65 și 90 de mg, până la un maxim de 2000 de mg. Consumarea unei portocale și a unei legume pe zi ar permite atingerea limitei de jos a acestei recomandări.
Asocierea dintre sângerarea gingivală și nivelurile scăzute de vitamina C a fost identificată acum mai bine de 30 de ani. De fapt, 2 studii importante din acea perioadă au stabilit faptul că sângerarea gingivală este markerul unui nivel necorespunzător de vitamina C.
Cu toate acestea, această conexiune s-a pierdut cumva în dezbaterile din domeniul stomatologiei în ceea ce privește acest subiect, căutând soluții tot mai sofisticate, însă fără rezultate pentru această problemă.
Evoluția în ceea ce privește stadiile incipiente ale acestei afecțiuni gingivale poate fi favorabilă, dacă vă prezentați la medic în timp util. Nu neglijați vizitele periodice la medicul stomatolog, iar între timp, asigurați-vă că vă ocupați în mod corespunzător de sănătatea orală (periaj dentar și folosirea aței dentare de 2 ori pe zi), precum și de alimentație, astfel încât să obțineți necesarul zilnic de vitamina C.