Scortisoara – Un Remediu Puternic sau doar un Mit?

Scortisoara – Un Remediu Puternic sau doar un Mit?

Scorțișoara este un condiment delicios și este apreciat pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani. Medicina alternativă susținea de mult timp faptul că scorțișoara poate reduce glicemia, poate trata infecțiile fungice și poate diminua inflamația și durerea. Acum, știința modernă a depășit așteptările comune cu privire la acest ingredient. Noi cercetări au arătat faptul că scorțișoara poate îmbunătăți metabolismul prin 2 acțiuni sinergice: primul proces metabolic este reprezentat de acțiunea directă asupra celulelor adipoase, mărind procesul de termogeneză și al doilea proces, prin îmbunătățirea controlului glicemiei.

Gustul și aroma caracteristică a scorțișoarei provin dintr-un compus al uleiului esențial numit cinamaldehidă. Se cunoaște faptul că acest compus exercită proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care pot ajuta la tratarea anumitor tulburări metabolice, infecțioase, digestive sau respiratorii.

Mai mult, există studii de amploare, în desfășurare, care analizează proprietățile scorțișoarei asupra altor afecțiuni:

  • Poate ajuta la tratarea afecțiunilor neurodegenerative: câteva studii in vitro sugerează faptul că scorțișoara ar putea ajuta la încetinirea evoluției bolilor Parkinson și Alzheimer. Se așteaptă ca în viitor aceste rezultate să fie confirmate în studii clinice.
  • Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului: câteva studii pe animale și in vitro au descoperit faptul că scorțișoara ajută la prevenirea creșterii și multiplicării celulelor canceroase.

Scorțișoara face parte din dietele noastre de mii de ani, iar oamenii se bucură în general de acest ingredient. Prin urmare, dacă viitoarele studii clinice confirmă faptul că scorțișoara poate acționa împotriva obezității, aceasta poate fi o descoperire deosebit de importantă pentru era noastră.

Adipocitele, în mod normal, stochează energie sub formă de lipide. Această depozitare pe termen lung a fost benefică strămoșilor noștri îndepărtați, care aveau mult mai puțin acces la alimente bogate în grăsimi și prin urmare, aveau o nevoie mult mai mare de a depozita grăsimi.

Această grăsime putea fi apoi utilizată în perioadele în care alimentația era insuficientă sau la temperaturi scăzute, ceea ce determina adipocitele să transforme energia stocată în căldură.

Scorțișoara este bine cunoscută pentru proprietățile sale de a scădea nivelul zahărului din sânge. În afară de efectele benefice asupra rezistenței la insulină, scorțișoara poate reduce glicemia prin alte mecanisme metabolice:

  • În primul rând, scorțișoara scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sanguin după masă. Realizează acest lucru interferând cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților din tractul digestiv
  • În al doilea rând, un compus din scorțișoară poate acționa asupra celulelor prin imitarea insulinei: acest lucru îmbunătățește considerabil absorbția glucozei de către celule, deși acționează mult mai lent decât insulina însăși.

Numeroase studii clinice au confirmat efectele antidiabetice ale scorțișoarei, arătând faptul că poate reduce nivelul zahărului din sânge cu 10-29%.

Este important să menționăm faptul că nu toate tipurile de scorțișoară sunt la fel:

  • Soiul Cassia conține cantități semnificative dintr-un compus numit cumarină, despre care se consideră că este dăunător în cantități mari
  • Soiul Ceylon (denumită și scorțișoara adevărată) este mult mai bun în această privință, iar studiile arată că potența sa este mult mai mare decât a soiului Cassia.

La sfârșitul zilei, scorțișoara este unul dintre cele mai delicioase și sănătoase condimente existente. Poate diminua nivelul zahărului din sânge, reduce factorii de risc ai afecțiunilor cardiovasculare și conține nenumărate alte beneficii impresionante pentru sănătate.