Secretul din Spatele Culorii Ochilor

Ochii vin în multe nuanțe, variind de la maro închis la maro deschis, și de la verde, alun și gri, la albastru. Dar, în ciuda numeroaselor variații pe care le percepem, există de fapt doar doi pigmenți diferiți în ochi: maro și roșu. Zona colorată din partea din față a ochiului se numește iris. Are aproximativ 12 milimetri în diametru și are o deschidere în mijloc, numită pupilă. Irisul este fabricat din țesut conjunctiv și un mușchi subțire care îi permite să se deschidă și să se închidă ca răspuns la lumină. Culoarea noastră individuală a ochilor este formată din diferite cantități de pigment și țesutul conjunctiv care face parte din iris.
Pigmentul face ca ochii să pară întunecați
Celulele din iris care produc pigment se numesc melanocite și sunt, de asemenea, responsabile de culoarea părului și a pielii noastre. Melanocitele pot produce două tipuri diferite de pigment: eumelanina, care este maro-negru, și feomelanina, care este roșie.
Ochii întunecați au cel mai mult pigment, în special eumelanina maro-neagră. În schimb, ochii albastru deschis au cea mai mică cantitate de pigment. Culoarea deschisă a ochilor este cea mai răspândită la persoanele de origine europeană.
Cu toate acestea, în ochii noștri nu există pigment albastru. În schimb, ochii unei persoane sunt albaștri datorită fibrelor albe de colagen din țesutul conjunctiv din iris. Aceste fibre împrăștie lumina și fac irisul să pară albastru.
Culorile ochilor care se încadrează între extremele maro închis și albastru deschis au cantități variabile de pigment și zone fără niciun pigment. Acest lucru duce la culorile unice pe care le vedem sub formă de verde, alun și gri.
Dar nu doar culoarea ne face ochii unici; topografia fizică a irisului joacă, de asemenea, un rol important.
Când ne examinăm atent ochii, putem vedea mai multe tipare. Cel mai ușor de observat este inelul pigmentat, care este un inel de culoare care înconjoară pupila.
Zonele în care fibrele de colagen sunt mai puțin dense arată ca niște jgheaburi sau brazde și sunt numite cripte ale lui Fuchs. Petele albe - sau așa-numiții noduli Wolfflin - se datorează punctelor fierbinți de fibre de colagen. Nevi, pe de altă parte, sunt pete întunecate care apar ca urmare a producției crescute de pigmenți de către un grup de melanocite.
Ce reglementează această gamă incredibilă de culori și modele în ochii noștri?
Timp de mulți ani, geneticienii au crezut că o singură genă este responsabilă pentru a decide culoarea ochilor unui individ, ochii căprui dominând ochii albaștri. Cu toate acestea, doi părinți cu ochi căprui pot avea copii cu ochi albaștri.
În timp ce culoarea ochilor este o trăsătură moștenită, astăzi știm că este mult mai complexă: mai multe gene contribuie la spectrul de culori pe care îl vedem în populație.
În ceea ce privește culoarea ochilor, numărul total de gene responsabile este în prezent de 11. Un grup de cercetători - condus de Manfred Kayser, care este profesor de biologie moleculară criminalistică la Centrul Medical al Universității Erasmus Rotterdam din Olanda - a fost analizat recent variante genetice în aceste gene la peste 3.000 de persoane din șapte țări europene.
Când au comparat aceste profiluri genetice cu o nouă metodă de evaluare a culorilor ochilor în fotografii - care a fost dezvoltată ca parte a studiului - echipa ar putea prezice în mod fiabil culoarea ochilor în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, ei au comentat că viitoarele studii de asociere la nivel de genom vor furniza probabil gene noi de pigmentare și noi variante de ADN predictive ale pigmentării”.
Concluzie:
Genetica tiparului de ochi este încă la început, cu o mână de câteva mii de gene implicate în dezvoltarea irisului în curs de investigare. În timp ce căutarea tuturor jucătorilor genetici implicați în culoarea și modelul ochilor continuă, putem continua să ne mirăm de faptul că doi pigmenți și pachete de colagen pot produce o gamă atât de vastă și spectaculoasă de culori individuale ale ochilor în populația noastră.