Seleniul - Imbunatateste Speranta De Viata?

Seleniul - Imbunatateste Speranta De Viata?

Deși nu este la fel de popular, acest mineral esențial dispune de o capacitate antioxidantă remarcabilă, fiind un aliat al stării noastre de sănătate. Este necesar în cantități mici, de aceea mai este numit și micronutrient, însă prezintă o importanță deosebită pentru procesele desfășurate de organism, inclusiv în ceea ce privește metabolismul și funcția tiroidiană. Recent, un nou studiu a descoperit că utilizarea suplimentelor cu seleniu poate ajuta la combaterea obezității și favorizează reglarea metabolismului.

S-a dovedit faptul că anumite tipuri de diete pot prelungi durata de viață. Una dintre acestea, al cărei efect este susținerea stării de sănătate pe termen lung, este reprezentată de limitarea aportului alimentar al aminoacidului numit metionină.

Studiile recente au sugerat că scăderea consumului de metionină are ca rezultat limitarea efectelor îmbătrânirii. Deși ar putea fi fezabil pentru unii oameni să diminueze consumul acestui aminoacid, de exemplu, prin urmarea unei diete vegane, aceasta s-ar putea să nu fie ușor de susținut pentru toată lumea.

În studiul actual, o echipă de cercetare din New York, a urmărit să dezvolte o metodă care să producă aceleași efecte ca limitarea aportului de metionină, permițând, totodată, consumul unei diete normale, fără restricții.

Niveluri ridicate de metionină sunt prezente în ouă, carne, pește, semințe și cereale. Majoritatea fructelor și legumelor conțin cantități scăzute ale acestui aminoacid.

Un factor important în ceea ce privește dezvoltarea unui astfel de tratament este reprezentat de faptul că restricția metioninei determină o scădere cantitativă a unui hormon de reglare a energiei, numit IGF-1. Dacă s-ar putea găsi un tratament care să determine o scădere similară a IGF-1, acest lucru ar putea avea efecte benefice și asupra sănătății.

De asemenea, merită menționat faptul că, deși un nivel mai scăzut de IGF-1 este asociat cu un risc mai scăzut de cancer la oamenii sănătoși, mai multe studii au arătat că un nivel prea scăzut de IGF-1 este asociat unui risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate.

Cercetările anterioare au arătat că utilizarea suplimentelor cu seleniu scade nivelurile de IGF-1 la rozătoare, sugerând faptul că acesta ar putea fi un candidat ideal.

Echipa a studiat mai întâi dacă suplimentarea cu seleniu are același efect împotriva obezității, ajutând la combaterea acesteia, similar efectelor diminuării aportului de metionină.

 Astfel, în ceea ce privește alimentația rozătoarelor, cercetătorii au utilizat următoarele diete:

  • O dietă de control, care conține cantități tipice de metionină 
  • O dietă menită să restricționeze aportul de metionină
  • O dietă care conținea cantități normale de metionină, precum și o sursă de seleniu

Cercetătorii au descoperit faptul că suplimentarea cu seleniu a protejat împotriva creșterii semnificative în greutate și a acumulării excesive de grăsime, spre deosebire de grupul de control.

Apoi, au analizat efectele celor 3 diete utilizate asupra modificărilor fiziologice, asociate în mod normal consumului limitat de metionină.

Pentru a realiza acest lucru, au măsurat nivelurile a 4 markeri metabolici. Au descoperit niveluri reduse semnificativ de IGF-1. De asemenea, s-a observat o scădere a hormonului numit leptină, care controlează consumul alimentelor și pe cel energetic.

Rezultatele indică faptul că utilizarea suplimentelor cu seleniu reproduce efectele restricționării metioninei, având rezultate pozitive în ceea ce privește starea de sănătate.

Acest studiu a dovedit faptul că administrarea pe termen scurt a suplimentelor cu seleniu a oferit multiple beneficii pentru sănătate, printre care, cel mai notabil este reprezentat de prevenirea obezității induse de dietă. Pe termen lung, se preconizează că acest compus va contribui semnificativ la limitarea efectelor îmbătrânirii.