Cum Tratam Entorsa de Glezna?

Cum Tratam Entorsa de Glezna?

Entorsa de gleznă este o leziune frecventă. Aceasta apare atunci când ligamentele care asigură legătura între oasele piciorului și cele ale gambei sunt răsucite. Deși frecvente, entorsele gleznei nu sunt întotdeauna leziuni minore. Aproximativ 25% din cei care fac o entorsă de gleznă vor prezenta pe termen lung durere în articulație și o oarecare sensibilitate. În acest articol vom afla care sunt primii pași care trebuie urmați pentru tratarea entorselor de gleznă.

Anatomia gleznei 

Articulația gleznei este concepută în mod unic pentru a vă susține greutatea corporală - de multe ori - atunci când mergeți, alergați și vă angajați în activități de zi cu zi. Articulația gleznei este formată din trei oase. Funcționează ca o balama pentru a permite piciorului să se miște ușor în toate direcțiile. Aceste oase se numesc: astragal, tibia, peroneu. 

Ligamentele leagă oasele între ele, ținându-le împreună. Există trei ligamente la exterior (zona laterală) a gleznei. Interiorul (zona medială) a gleznei conține ligamentul deltoid. Mai multe ligamente susțin, de asemenea, partea inferioară a piciorului unde se întâlnește cu glezna. Tendoanele leagă mușchii de oase. Cel mai cunoscut tendon al gleznei este tendonul lui Ahile. În gleznă, tendoanele ajută la menținerea stabilității și a forței. 

Mușchii piciorului inferior sunt de asemenea importanți. Acestea lucrează pentru a susține funcția gleznei și capacitatea de mișcare. Condiționarea, întinderea și întărirea acestor ligamente și mușchi care vă susțin glezna vă pot ajuta să vă mențineți gleznele sănătoase și stabile.

Ce este entorsa de gleznă?

Entorsa gleznei apare atunci când ligamentele care asigură legatura între oasele piciorului și cele ale gambei sunt răsucite.

O rotire a gleznei către interior se numește entorsă prin eversie. Acest tip de leziune afectează ligamentele și tendoanele de-a lungul părții interioare a gleznei. Aceste tendoane ajută și la susținerea arcului piciorului.

O rotire a gleznei către exterior se numește entorsa prin inversiune. Entorse de inversiune afectează ligamentele exterioare ale gleznei.

Ligamentele sunt țesuturi puternice, fibroase, care leagă oasele gleznei de oasele piciorului. Atât entorsele de eversie, cât și cele de inversiune determină întinderea sau ruptura ligamentelor gleznei. Acest lucru duce la diferite grade de durere și umflături.

Motivele pentru a vă consulta medicul pentru o entorse de gleznă includ:

 • durere extremă;
 • formă ciudată;
 • umflături severe;
 • incapacitatea de a merge mai mult de câțiva pași;
 • raza de mișcare limitată;

Ar trebui să folosesc RICE pentru entorsa gleznei?

Modul în care ar trebui să vă tratați glezna entorsă depinde de gravitatea leziunii. Entorse ușoare pot fi adesea tratate acasă. Metoda tradițională RICE (odihnă, gheață, compresie, înălțime) este considerată o metodă bună în faza acută, dar este posibil să nu fie întotdeauna cea mai rapidă cale spre recuperare.

Unii experți, inclusiv dr. Gabe Mirkin, un avocat timpuriu al RICE și creditat pentru inventarea acronimului, au reevaluat beneficiul odihnei în urma exercițiului și necesitatea de a îngheața o gleznă entorsă.

PRICE este un alt acronim pentru o metodă de gestionare a leziunilor, cum ar fi entorse, și evidențiază pur și simplu strategia de protejare a membrului rănit, împreună cu odihna, gheața, compresia și elevarea. Se recomandă protejarea sau menținerea zonei vătămate nemișcate în primele momente, ore și ziua accidentării.

Odihnă sau activitate?

Potrivit Institutului pentru calitate și eficiență în îngrijirea sănătății (IQWiG), exercițiile fizice ușoare pot ajuta la accelerarea recuperării după odihnă pentru o perioadă de una sau două zile. O declarație publicată de Asociația Națională a Formatorilor Atletici din SUA (NATA) a indicat faptul că exercițiile fizice ușoare sunt bune pentru fluxul sanguin și că ajută la accelerarea vindecării. Exercițiile care întăresc mușchii gambei și gleznei pot fi de ajutor pentru îmbunătățirea echilibrului și stabilității, reducând riscul de rănire.

O revizuire sistematică efectuată de cercetătorii de la Academic Medical Center din Amsterdam a constatat că imobilizarea unei glezne care a suferit o entorsă, de până la 10 zile poate ajuta la scăderea umflăturilor și a durerii. De asemenea, au descoperit că imobilizarea completă a unei leziuni timp de mai mult de patru săptămâni poate agrava simptomele și poate afecta negativ recuperarea.

Începeți cu exerciții ușoare de întărire. Nu continuați exercițiile care par să vă agraveze simptomele. Discutați cu medicul sau kinetoterapeutul despre tipurile de exerciții care ar putea fi benefice.

Gheață sau căldură? 

Declarația NATA a menționat, de asemenea, că metoda convențională cu privire utilizarea compreselor reci în cazul entorselor de gleznă nu se bazează pe cercetări solide. Pe de altă parte, cercetările raportate într-un număr din 2017 al Journal of Athletic Training nu au găsit suficiente date pentru a spune că aplicarea compreselor reci unei entorse are un efect zero. Fiecare leziune este diferită, iar RICE este încă recomandat pe scară largă, chiar și de către NATA.

Utilizați un pachet de gheață învelit într-un material textil timp de 15 până la 20 de minute la fiecare două până la trei ore în primele 72 de ore. Acest lucru poate să nu fie adecvat pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, leziuni ale sistemului nervos periferic (neuropatie periferică) sau boli vasculare. 

Compresie

Compresia ajută la scăderea umflăturilor și oferă stabilitate gleznei prin imobilizarea acesteia. Ar trebui să aplicați un bandaj de compresie imediat ce apare o entorse. Înfășurați glezna cu un bandaj elastic și lăsați-l timp de 48 până la 72 de ore. Bandajul trebuie să fie unul ferm dar nu foarte strâns cât să nu oprească circulația locală. 

Elevație 

Ridicarea piciorului deasupra nivelului pieptului sau inimii reduce umflarea prin promovarea eliminării excesului de lichid. Păstrați piciorul într-o poziție ridicată cât mai mult posibil, mai ales în primele zile. 

Medicamente antiinflamatorii 

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi cele mai eficiente dacă le utilizați în timpul ferestrei de 48 de ore după ce ați entors glezna.AINS topice pot fi la fel de eficiente ca AINS pe care le luați pe cale orală. Gelurile AINS ar putea fi, de asemenea, o opțiune bună dacă aveți tendința de a experimenta efecte secundare frecvente ale pastilelor AINS, cum ar fi stomacul iritat. 

Exerciții și întinderi ale gleznei după entorse

Anumite exerciții vă pot reabilita glezna. Medicul dumneavoastră sau kinetoterapeutul vă poate recomanda o serie de mișcări concepute pentru a restabili funcționalitatea gleznei, astfel încât să evitați viitoarele entorse. Antrenamentul de echilibru și stabilitate, precum și întinderile concepute pentru a îmbunătăți flexibilitatea și gama de mișcare, sunt deosebit de utile.

Cu cât vei putea începe mai repede să-ți exersezi piciorul, cu atât mai bine. Acest lucru va ajuta la promovarea vindecării. Dar nu exagera! Iată câteva exerciții pe care le puteți încerca:

 • Urmăriți alfabetul cu degetul de la picioare, sau cu toată articulatia gleznei. Acest lucru încurajează mișcarea gleznei în toate direcțiile.   
 • Stai pe un picior timp de 25 de secunde până la un minut pentru a îmbunătăți puterea.   
 • Așezați-vă pe un scaun cu piciorul afectat plat pe podea. Mutați genunchiul dintr-o parte în alta și din față în spate, menținând în același timp piciorul plat. Faceți acest lucru timp de două până la trei minute.   
 • Așezând mâinile plate pe un perete și poziționând piciorul rănit în spatele vostru. Îndreptați piciorul și țineți-l timp de 25 de secunde. Faceți acest lucru de două până la patru ori. 

  De asemenea, puteți discuta cu medicul sau kinetoterapeutul despre rutina de exerciții și recuperare. 

  Îngrijirea gleznei pe termen lung 

  Entorsa de gleznă se poate întâmpla oricui, dar există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă îngriji gleznele pe termen lung și pentru a accelera recuperarea:    

  • Evitați încălțămintea care vă face glezna instabilă, cum ar fi tocurile înalte.  
  • În cazul persoanelor supraponderale se recomandă scăderea ponderală pentru scăderea presiunii pe articulația gleznei.
  • Întindeți glezna și picioarele în mod regulat.   
  • Continuați cu exerciții concepute pentru a vă întări glezna.