Sfecla Rosie – Beneficii Nebanuite

Sfecla Rosie – Beneficii Nebanuite

Sportivii și adulții activi sunt din ce în ce mai interesați de alimentele cu profil nutrițional bogat, complet, care să aducă beneficii în ceea ce privește perfomanța fizică. Sfecla roșie oferă numeroase beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea capacității de efort fizic. Această legumă este consumată ca aliment, utilizată în scop medicinal și în ultimii ani se bucură de popularitate în sfera suplimentelor, ca supliment ergogen.

Sfecla este o sursă bogată de antioxidanți puternici, precum vitamina C, carotenoizi, acizi fenolici și flavonoizi, alături de nitrați. Cei din urmă sunt produși chimici, care apar în mod natural în anumite alimente și sunt transformați în oxid nitric, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate și performanță.

Cercetările au arătat faptul că oxidul nitric crește fluxul sanguin, poate îmbunătăți funcția cardiorespiratorie și poate stimula contracția musculară.

Funcția cardiorespiratorie pentru sportivii și adulții activi joacă un rol esențial. Această componentă a fitness-ului se referă la capacitatea sistemului circulator și a celui respirator de a furniza oxigen musculaturii active în timpul efortului fizic prelungit. Prin dilatarea vaselor de sânge crește fluxul sanguin, astfel fiind favorizat aportul de oxigen către mușchii care lucrează.

Sfecla roșie poate oferi un avantaj competitiv pentru unii sportivi și s-a dovedit că îmbunătățește performanța cu aproximativ 16%, potrivit unui studiu din 2014.

O meta-analiză a studiat efectele sucului de sfeclă roșie în ceea ce privește îmbunătățirea performanței fizice. Au fost selectate peste 20 de studii ample și acestea sunt cele mai importante rezultate obținute:

  • Înotătorii profesioniști au prezentat o capacitate mai mare de efort și o rezistență îmbunătățită după consumul sucului de sfeclă, în timp ce consumul energetic a scăzut.
  • Toți sportivii care au participat la studii au fost capabili să mențină efortul fizic la o intensitate cuprinsă între între 60 și 80% din capacitatea maximă, pe durate semnificativ mai mari de timp, după consumul sucului de sfeclă.
  • Sportivii par să se bucure cel mai mult de beneficiile sucului de sfeclă roșie, consumându-l cu aproximativ 150 de minute înaintea evenimentului sportiv.
  • Cercetările au fost efectuate folosind cantități cuprinse între 70-500 ml de suc de sfeclă roșie, în vederea obținerii efectelor ergogene.

Consumul de sfeclă poate îmbunătăți performanța fizică, însă aceasta este, de asemenea, un aliment care se bucură de popularitate și când vine vorba de îmbunătățirea stării generale de sănătate. Potrivit unor studii, consumul sucului de sfeclă roșie este de ajutor în următoarele situații:

  • Reduce hipertensiunea arterială: cercetările indică o scădere semnificativă a tensiunii arteriale la 3 ore după consumul a 500 ml suc de sfeclă roșie.
  • Proprietăți anti-inflamatorii: sfecla roșie este o sursă bogată de betalani. Aceștia sunt fitonutrienți care ajută la diminuarea inflamației din organism. Procesul funcționează prin scăderea activității anumitor enzime care pot declanșa inflamația.
  • Studiile in vitro sugerează faptul că sfecla roșie poate, de asemenea, să diminueze riscul de apariție și dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare și diabetului de tip 2.

Nitratul care se găsește în sfeclă și poate fi transformat în oxid nitric are posibilitatea de a îmbunătăți performanța sportivă și sănătatea cardiovasculară. Dovezile indică faptul că alimentele vegetale bogate în nitrați și, în special, sfecla roșie, oferă beneficii semnificative în ceea ce privește starea de sănătate.

Sfecla poate fi consumată fie prin preparare, fie sub formă de suc sau chiar printr-un supliment pudrat deshidrat. Un pahar de suc de sfeclă roșie înaintea antrenamentului vă poate oferi impulsul de care aveți nevoie.