Sindromul Colonului Iritabil - Simptome Si Cum Se Poate Ameliora?

Sindromul Colonului Iritabil - Simptome Si Cum Se Poate Ameliora?

    Sindromul de colon iritabil este o boală des întâlnită care afectează sistemul digestiv și care provoacă simptome precum crampe stomacale, balonare, diaree și constipație. Simptomele apar și dispar în timp, iar un episod poate dura zile, săptămâni sau luni întregi.


    De obicei, boala persistă pe tot parcursul vieții, ceea ce poate genera frustrări pentru persoanele afectate, având în vedere că poate avea un impact mare asupra vieții de zi cu zi. Deși nu se vindecă, boala poate fi gestionată cu medicamente și cu modificări în alimentație.

     Cu toate că nu se cunoaște cauza exactă a sindromului de colon iritabil, medicii au descoperit că există o dereglare în modul de interacționare între creier și intestine. Pacienții care suferă de sindrom de colon iritabil pot observa că anumite alimente le declanșează sau le agravează simptomele.



     Simptomele colonului iritabil pot fi declanșate sau agravate de consumul anumitor alimente. Așadar, sindromul de colon iritabil poate fi ținut sub control prin alimentație. Iată ce alimente favorizează balonarea, flatulența și diareea:

  • Alimentele bogate în zahăr;
  • Fasolea, broccoli-ul, conopida, varza;
  • Alimentele care conțin îndulcitori artificiali precum sorbitolul sau xylitolul;
  • Produsele lactate;
  • Alimentele grase;
  • Băuturile carbogazoase;
  • Alimentele ultraprocesate;
  • Usturoiul, ceapa;
  • Pâinea și alte făinoase din cereale rafinate (pâinea albă, pastele albe etc.);
  • Cofeina;
  • Alcoolul;

     Aceste alimente nu trebuie eliminate complet din dietă dacă suferi de colon iritabil, ci evitate măcar în perioadele în care simptomele afectează în mod considerabil calitatea vieții pacientului.



     E bine de reținut că alimentele care declanșează simptomele neplăcute sunt diferite de la un pacient la altul, de aceea este foarte important ca fiecare persoană afectată să își monitorizeze starea după fiecare masă, astfel încât să identifice dacă există sau nu anumite intoleranțe alimentare.

      Ce și cum să mănânci pentru a combate simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil?

      1. Ai grijă la cantitățile de fibre!

      Consumă cantități moderate de fibre solubile precum pâinea integrală, orezul brun, pastele integrale, pulpa fructelor sau fructele deshidratate.

      2. Ai grijă ca alimentele să aibă aceeași temperatură!

      Nu consuma, la aceeași masă, alimente care au temperaturi diferite – de pildă, înghețată după o supă fierbinte.

      3. Micșorează porțiile și mărește timpul de masă!

      Mănâncă porții mai mici, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mănânci mai des (de exemplu, cinci mese mai mici pe zi în loc de trei mai mari). Mănâncă fără să te grăbești, mestecă bine și încearcă să fii relaxat în timpul mesei: nu purta discuții în contradictoriu, nu te uita la televizor și nu te ocupa de sarcinile de serviciu.

       4. Nu sări peste mese!

       Înfometarea contribuie la apariția simptomelor neplăcute de colon iritabil, așa că fă-ți timp să mănânci atunci când îți este foame.

       5. Înlocuiește laptele animal cu cel vegetal!

       În loc de laptele animal pe care îl bei de obicei, consumă lapte vegetal precum cel de soia, de migdale, de orez etc. dar alege variante fără zahăr.

       6. Înlocuiește untul din rețete cu ulei de măsline!

       Untul este o grăsime saturată care, consumată în exces, poate contribui inclusiv la afectarea sănătății inimii. Folosește, mai degrabă, în rețetele tale, cantități moderate de ulei de măsline (nu mai mult de două linguri de persoană pe zi, deoarece, în definitiv, este tot o grăsime, deci are multe calorii).



       Ce alimente sunt indicate pentru gestionarea simptomelor de colon iritabil?

        Alimentele care ajută la reducerea simptomelor sunt: lapte fără lactoză, lapte de orez, lapte de migdale, lapte de cocos, iaurt fără lactoză, brânzeturi tari precum feta și brie, banane, afine, pepene galben, grepfrut, miere, kiwi, lămâie, lime, portocale, căpșuni, muguri de bambus, muguri de fasole, morcovi, arpagic, castraveți, vinete, ghimbir, salată verde, măsline, păstârnac, cartofi, ceapa verde, napi, carne slabă de vită, de porc, de pui, peste, ouă și tofu, diverse nuci (nuci românești, migdale, nuci de macadamia, alune, muguri de pin), precum și ovăz, tărâțe de ovăz, tărâțe de orez, paste fără gluten.

        În concluzie, anxietatea, grijile și stresul contribuie la instalarea simptomelor de colon iritabil. Fă tot posibilul pentru a te elibera de stres, astfel încât să eviți declanșarea sau acutizarea intestinului iritabil. Metode bune pentru a gestiona stresul sunt, în primul rând, activitatea fizică regulată măcar 30 de minute de cinci ori pe săptămână.