Siropul de Agave – Alternativa a Zaharului?

Suntem înconjurați de dulciuri și numeroase arome atrăgătoare. Așadar, de ce ne plac atât de mult aromele dulci? Acestea activează centrul de recompensă al creierului, oferind plăcere și creând un comportament adictiv, ceea ce face dificilă oprirea consumului. Însă, cunoscând faptul că zahărul oferă calorii goale, favorizând creșterea în greutate și apariția anumitor afecțiuni, oamenii caută tot mai des alternative pentru înlocuirea acestuia. O alternativă populară este nectarul de agave sau siropul de agave.
Derivat din planta de agave, originară din sudul Statelor Unite, America Latină și America de Sud, nectarul sau siropul de agave este un lichid folosit pentru îndulcirea alimentelor și a băuturilor. În cazul unelor produse, deși afirmă că sunt alcătuite din nectar de agave, eticheta menționează ‘’sirop de agave‘’. Experții sunt de acord asupra faptului că se fac anumite confuzii în ceea ce privește diferența dintre nectarul și siropul de agave.
În teorie, nectarul de agave este versiunea neprelucrată a îndulcitorului, spre deosebire de cealaltă variantă. Când este procesat, nectarul devine sirop de agave, fiind produsul care este de cele mai multe ori vândut consumatorilor, în ciuda diverselor tehnici de marketing.
Având în vedere faptul că nectarul de agave provine dintr-o plantă, se presupune că este o alternativă naturală și sănătoasă, care nu crește atât de mult nivelul glicemiei, spre deosebire de zahărul obișnuit.
Însă, în timp ce siropul de agave este, din punct de vedere tehnic, un aliment găsit în natură, acesta este încă procesat, la fel ca în cazul zahărului de masă, care este prelucrat din trestia de zahăr. Prin urmare, în ceea ce privește creșterea riscului de apariție a diabetului de tip 2, nu contează cât de procesat este zahărul.
Agave este alcătuit din 2 tipuri de zaharuri:
- Între 75 și 90% Fructoză – zahărul întâlnit natural în fructe
- Restul glucoză – sursa de combustibil preferată de organism
Zahărul de masă este alcătuit din zaharoză, care conține aproximativ 50% fructoză și 50% glucoză.
Pe hârtie, zahărul de masă are valori nutriționale mai bune decât siropul de agave. Însă, agave este cu aproximativ 50% mai dulce decât zahărul, ceea ce înseamnă că nu trebuie să folosim la fel de mult pentru a obține gustul dulce.
De exemplu, este posibil să avem nevoie de o singură linguriță de agave (21 de calorii, 5 grame de carbohidrați), în locul unei linguri de zahăr (45 de calorii, 12 grame de carbohidrați).
Însă, corpul procesează diferit zaharurile. De exemplu, fructoza rezultată în urma procesării unui produs ar putea contribui la depozitarea grăsimilor mai mult decât glucoza.
Pe de altă parte, deoarece fructoza este trimisă la ficat înainte de a intra în fluxul sanguin, are un indice glicemic mai mic, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul glicemiei și al insulinei la fel de repede ca zahărul de masă. Aceasta este o veste bună pentru persoanele care trebuie să își țină glicemia sub control sau pentru cele care se simt fie obosite, fie flămânde, după creșterea și coborârea bruscă a insulinei.
La sfârșitul zilei, zahărul este zahăr, indiferent de proveniență, dacă este întâlnit în natură sau procesat, dacă este bogat în micronutrienți sau reprezintă doar ‘’calorii goale‘’. Consumul excesiv de produse dulci, sub forma zahărului, siropului de agave, miere sau sirop de arțar, poate contribui la creșterea în greutate și la instalarea unor probleme grave de sănătate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă maxim 10% din caloriile zilnice să provină din zahărul adăugat, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame pe zi pentru femei și 36 pentru bărbați. Bineînțeles, dacă aveți de ales, varianta neprocesată și naturală va fi întotdeauna superioară, așa cum este mierea de albine, însă, ca întotdeauna, echilibrul este cel care garantează reușita.