Slabesti Atunci Cand Transpiri Mai Mult?

Slabesti Atunci Cand Transpiri Mai Mult?

Transpirația este modul natural al organismului de a regla temperatura corporală. Face acest lucru eliberând apă și sare, care se evaporă pentru a vă ajuta să vă răcoriți. Transpirația în sine nu arde o cantitate măsurabilă de calorii, dar prin transpirație se pierde o cantitate variabilă de lichide și deci o pierdere în greutate. Totuși, este doar o pierdere temporară, odată ce vă rehidratați, beți apă sau mâncați, veți recâștiga imediat orice pierdere în greutate. 

Câte calorii arde transpirația?

Unii susțin că activitățile ce implică transpirație abundentă, cum ar fi Bikram yoga, vă permit să ardeți până la 1.000 de calorii pe oră - dar afirmația este probabil falsă. Un studiu a constatat că în 90 de minute de yoga Bikram, femeile au ars în medie doar 330 de calorii, iar bărbații au ars 460 de calorii. Acesta este echivalentul mersului rapid la 5,6 km pe oră pentru aceeași perioadă de timp.

De asemenea, puteți arde calorii în timpul activităților în care nu transpirați prea mult sau deloc. De exemplu, arzi în continuare calorii înotând, ridicând greutăți sau făcând mișcare pe timp de iarnă.

Totuși, transpirația poate fi o modalitate de a vă măsura nivelul de intensitate sau cât de mult lucrați în timpul anumitor tipuri de exerciții. Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă adulților sănătoși 30 de minute de exerciții de intensitate moderată (suficient pentru a transpira în timp ce încă purtați o conversație) cinci zile pe săptămână.

 

 

De ce unii transpiră mai mult decât alții?

Cât de mult transpiri se bazează pe o varietate de factori, inclusiv:

  • Genetică;
  • Factori de mediu;
  • Vârstă;
  • Pregatirea fizică;
  • Greutate;

Dintre acești factori, greutatea și nivelul de pregătire fizică vor influența cel mai mult cât transpirați în timpul exercițiilor. Corpul tău trebuie să folosească mai multă energie pentru a funcționa la o greutate mai mare. Acest lucru are ca rezultat mai multă transpirație, deoarece există mai multă masă corporală de răcit.

Cu cât vă aflați într-o formă mai bună, cu atât veți transpira mai repede. Acest lucru se întamplă atunci când organsimul devine mai eficient la reglarea temperaturii. Transpirația apărută mai devreme înseamnă faptul că organismul iși poate regla temperatura mai repede. Acest lucru vă permite să vă antrenați mai mult timp într-un ritm mai riguros.

Femeile trebuie să lucreze mai mult decât bărbații pentru a începe să transpire

Studiul realizat de oamenii de știință japonezi de la Osaka International University și Kobe University, a analizat diferențele dintre răspunsul la transpirație al bărbaților și cel al femeilor, la diferite intensități ale exercițiilor fizice.

Cercetătorii au analizat 4 grupuri de subiecți (femei și bărbați, antrenați și neantrenați) în timpul unei ore de ciclism, într-un climat controlat, cu intervale de intensitate progresivă.

Rezultatele au arătat că bărbații sunt mai eficienți în ceea ce privește transpirația. În timp ce antrenamentul sporește transpirația la ambele sexe, gradul de îmbunătățire este mai mare la bărbați, diferența devenind și mai pronunțată pe măsură ce crește nivelul intensității exercițiului. Femeile neantrenate au avut cel mai deficitar răspuns la transpirație dintre toate grupurile, necesitând cea mai mare temperatură corporală sau cea mai mare intensitate a exercițiului pentru apariția transpirației.

Studiile anterioare au demonstrat că bărbații transpiră mai mult decât femeile, în general, deoarece se consideră că testosteronul amplifică răspunsul la transpirație. Se cunoaște faptul că antrenamentul fizic scade pragul temperaturii de bază al corpului, pentru activarea răspunsului de transpirație, care funcționează în avantajul sportivului și îi permite creșterea perfomanței.

Savanții consideră că există un motiv evolutiv pentru care bărbații și femeile s-au dezvoltat pentru a transpira diferit. Femeile au, în general, mai puține lichide corporale decât bărbații și se pot deshidrata mai ușor. Prin urmare, pierderea redusă a transpirației la femei poate fi o strategie de adaptare, fiind importantă în cazul supraviețuirii într-un mediu foarte cald, în timp ce la bărbați, nivelul crescut al transpirației poate fi o strategie pentru eficiența muncii.

Care sunt beneficiile transpirației?

Principalul beneficiu al transpirației este răcirea corpului. Un alt beneficiu important poate fi o piele mai sănătoasă. Exercițiul intens face ca sângele să circule pe tot corpul. Acest lucru permite oxigenului și nutrienților să circule și să hrănească celulele pielii.

Există riscuri pentru transpirație?

Deshidratare - Dacă transpirați, este mai probabil să vă deshidratați. Vremea caldă sau umedă mărește cantitatea de transpirație. Asigurați-vă că beți suficientă apa în timpul antrenamentului. Nu așteptați până când apare senzația de sete pentru a începe hidratarea.

Deshidratarea severă poate fi periculoasă. Este nevoie de asistență medicală de specialitate pentru următoarele simptome:

  • Epuizare sau confuzie extremă;
  • Senzație de amețeală când stați în picioare care nu dispare după câteva secunde;
  • Puls slab sau prea rapid;
  • Pierderea stării de conștiență;

Hiperhidroza - Dacă transpirați în mod regulat excesiv, este posibil să aveți o afecțiune numită hiperhidroză. Consultați-vă medicul dacă transpirația vă întrerupe rutina zilnică. De asemenea, consultați-vă cu medicul dacă aveți transpirații nocturne fără un motiv cunoscut sau dacă transpirați brusc excesiv.

Concluzie:

Transpirația vă poate ajuta să scăpați temporar câteva kilograme rapid, însă cantitatea pierdută este reprezentată de apă și săruri minerale. Luptătorii spre exemplu care trebuie să aibă o anumită greutate pentru a concura folosesc această tehnică.

Cu toate acestea, caloriile pierdute nu sunt semnificative și acest lucru nu este un mod sănătos de a pierde în greutate în general. Un studiu a constatat că performanța atletică la femei a fost afectată negativ de pierderea rapidă în greutate indusă de saună, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Dacă încercați să slăbiți, mersul treptat și exercițiile fizice progresive sunt printre cele mai bune metode pentru a face acest lucru. Adoptați o dietă sănătoasă cu alimente integrale și faceți exerciții fizice în mod regulat.