Soia – Mituri Demontate

Soia – Mituri Demontate

Odată cu creșterea popularității dietelor vegane și vegetariente, soia a devenit unul dintre cele mai celebre alimente din lumea vegetală. Însă, este posibil să fi auzit că poate provoca numeroase probleme de sănătate, de la oboseală, probleme digestive, creștere în greutate și dezechilibre hormonale, până la apariția cancerului. Prin urmare, soia este benefică sau dăunătoare pentru starea noastră de sănătate?

Atunci când analizăm profilul nutrițional al boabelor de soia putem înțelege motivele pentru care acest aliment se bucură de atenția publicului. De la proteine și fibre până la vitamine, soia are un pic din toate, astfel încât ajută la îndeplinirea cerințelor nutriționale.

Soia este una dintre cele importante surse de fitoestrogeni, compușii care au dat naștere majorității miturilor legate de această plantă. Însă ceea ce nu este contestabil este puterea antioxidantă a acestor compuși. Numeroase studii au arătat că sportivii care au consumat izoflavone derivate din soia, au avut parte de o stimulare a sistemului imunitar și de o creștere a capacității organismului de a gestiona stresul indus de efortul fizic.

Mai mult, există dovezi care arată că aportul crescut de izoflavone provenite din soia poate ajuta la menținerea oaselor puternice și sănătoase, în principal prin diminuarea resorbției osoase.

Un studiu din 2019 a arătat că anumite produse din soia pot crește riscul anumitor afecțiuni cardiovasculare și din acel moment s-a vehiculat că soia este dăunătoare pentru inimă. Însă, o meta-analiză a 43 de studii defășurate pe perioade mari de timp, a concluzionat că alimentele din soia sunt asociate, de fapt, unui risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral și boli coronariene.

Însă, bineînțeles, cel mai cunoscut mit legat de soia este cel care afirmă că bărbații ar trebui să evite consumul pentru a nu risca feminizarea.

Fitoestrogenii din soia sunt asemănători din punct de vedere structural cu estradiolul, principalul hormon sexual feminin, care este întâlnit și la bărbați, însă în cantități mult mai reduse.

Teoria spune că fitoestrogenii din soia pot inhiba activitatea enzimelor implicate în producția testosteronului și, prin urmare, pot scădea nivelul acestuia, crescând simultan nivelul de estrogen.

Însă, studiile clinice dezmint acest teorii. Există doar două cazuri raportate în care bărbaţii s-au confruntat cu efecte de feminizare ca urmare a consumului foarte mare de produse din soia (unul dintre bărbați avea diabet zaharat de tip 1, care influențează major activitatea hormonală). De fapt, bărbaţii se pot bucura de beneficii în urma consumului de soia, deoarece aceasta poate diminua riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Acest lucru nu înseamnă că aportul excesiv de soia nu va avea un impact negativ asupra nivelelor hormonale la bărbați. Chiar și apa este toxică pentru organism atunci când este consumată în exces. Atât timp cât dieta noastră este variată și nu include doar soia, consumul moderat și regulat va aduce beneficii pentru organism. Efectele pe care le obținem în urma consmului de soia sunt dependente de aportul alimentar.

Deoarece fitoestrogenii sunt asemănători din punct de vedere chimic cu estrogenii și, prin urmare, se pot atașa la receptorii de estrogen determinând activarea acestora, a apărut teoria conform căreia soia poate favoriza apariția cancerului de sân la femei, deoarece estrogenul poate încuraja creșterea anumitor tumori.

Însă, din nou, cercetările arată că soia și fitoestrogenii săi nu dereaglează echilibrul hormonal. De fapt, cercetările anterioare au constatat că alimentele din soia pot să reducă riscul de a dezvolta cancer de sân. Aceste efecte au fost observate pe femei asiatice și după cum bine știm, Asia este cel mai mare consumator de soia din lume, ceea ce contrazice mitul prezentat anterior.

Pe baza unor studii pe rozătoare și in-vitro, există zvonuri conform cărora soia poate avea un impact negativ asupra funcției tiroidiene, favorizând apariția hipotiroidismul. Însă, cercetările realizate pe oameni nu susțin faptul că soia afectează negativ funcția tiroidei. De exemplu, un studiu controlat și randomizat, realizat pe 403 femei care au suplimentat zilnic cu 80-120 mg de izoflavone din soia, timp de 2 ani, a constatat că nu a existat niciun efect asupra funcției tiroidiene.

Numeroși oameni care urmează diete vegane sau vegetariene consumă frecvent soia ca un înlocuitor de carne, pentru a-și îndeplini necesarul proteic zilnic. Studiile arată că aportul moderat de soia (aproximativ 2 porții pe zi) este sănătos și oferă numeroase beneficii organismului. Trebuie menționat faptul că nu toate produsele din soia sunt create la fel, ceea ce înseamnă că procesarea agresivă a unui aliment din soia poate face mai mult rău decât bine organismului din cauza aditivilor, a nitraților și a altor ingrediente care au scopul de a prelungi termenul de valabilitate și de a îmbunătăți gustul produsului.