De Ce Este Spirulina Vie un SuperAliment?

De Ce Este Spirulina Vie un SuperAliment?

Spirulina se numără printre cele mai populare suplimente din lume. Este încărcată cu diferiți nutrienți și antioxidanți care pot aduce beneficii corpului și creierului. Spirulina a fost consumată de vechii azteci, dar a redevenit populară când NASA a propus că ar putea fi cultivată în spațiu pentru a fi consumată de astronauți. 

 

O doză zilnică standard de spirulină vie este de 20 gr. 

Aceasta conține:

  • Proteine  
  • Vitamina B1, B2, B4, B5, B6, B9, B12,   
  • Vitamina A, C, E, K, J 
  • Fier 
  • Calciu 
  • Cupru 
  • Mangan
  • Magneziu 
  • Potasiu 
  • Antioxidanti 
  • Enzime Digestive

Gram pentru gram, spirulina poate fi cel mai nutritiv aliment de pe planetă.

Șapte grame de spirulină furnizează aproximativ 1 gram de grăsimi incluzând acizi grași omega-3 și 6.

Are efect antiinflamator

  • Principala sa componentă activă se numește ficocianină. Acest antioxidant oferă spirulinei culoarea sa albastru-verde.·         Ficocianina poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate inhiba producerea de molecule inflamatorii.
  • Ficocianina poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate inhiba producerea de molecule inflamatorii.

Reduce colesterolul

  • Poate reduce colesterolul total, să scadă colesterolul rău și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL bun.
  • Un studiu efectuat pe persoane cu colesterol ridicat a determinat că 1 gram de spirulină pe zi a scăzut trigliceridele cu 16,3% și LDL rău cu 10,1%. 
  • Alte câteva studii au găsit efecte similare, deși cu doze mai mari de 4,5-8 grame pe zi.

Luptă împotriva cancerului

  • Un studiu a examinat 87 de persoane din India cu leziuni pre-canceroase (fibroză submucoasă orală).
  • Dintre cei care au luat 1 gram de spirulină pe zi timp de 1 an, 45% au observat că leziunile au dispărut, comparativ cu doar 7% din grupul de control.  

Poate îmbunătăți forța și rezistența musculară

  • Deteriorarea oxidativă provocată de exerciții fizice intense este un factor major al oboselii musculare.
  • Anumite alimente vegetale au proprietăți antioxidante care pot ajuta sportivii și persoanele active să reducă la minimum aceste simptome.
  • În 2 studii, spirulina a îmbunătățit rezistența, crescând toleranța la efort a participanților

Controlează glicemia

  • Studiile pe animale au legat spirulina cu o scădere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge.
  • În unele cazuri, a depășit efectul anumitor medicamente populare împotriva diabetului.
  • Într-un studiu de 2 luni efectuat pe 25 de persoane cu diabet de tip 2, consumul a 2 grame de spirulină pe zi a dus la o reducere mare a nivelului de zahăr din sânge.

Însă, există o diferență uriașă între spirulina pudră și spirulină vie

  • Pentru a crea spirulina pudră, companiile folosesc mașini de uscare prin pulverizare cu căldură ridicată care distrug enzimele esențiale, ceea ce face mai dificilă descompunerea și absorbția nutrienților de către organism.

  • Testele au arătat o biodisponibilitate de 2-3% a spirulinei pudră, care este uscată comparativ cu peste 95% biodisponibilitate pentru spirulina vie.
  • Pudra și suplimentele pe bază de spirulină au un gust și miros puternic și respingător în comparație cu spirulina vie, care practic nu are miros sau gust.
  • Diferența dintre cele două se datorează în principal conținutului de apă dintre ele, deoarece spirulina vie are de 12 ori mai multă apă decât cea pudră: mai multă apă, mai multă retenție de nutrienți.

Acesta este un alt motiv pentru care alte alimente precum fructele și legumele (inclusiv spirulina) proaspete și congelate conțin mult mai multe vitamine, minerale și antioxidanți decât variantele deshidratate.

Spirulina pe am folosit-o este aceasta (click )