Stresul Amplifica Alergiile?

Stresul Amplifica Alergiile?

Dacă ați constatat faptul că alergiile s-au înrăutățit în această primăvară, una dintre cauze poate fi reprezentată de un nivel crescut de stres, apărut în urma pandemiei sau a grijilor cotidiene. Cercetătorii de la Universitatea din Osaka, Japonia, au descoperit faptul că prezența unui hormon al stresului în organism poate agrava rinitele alergice.

O reacție alergică este rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv, care reacționează împotriva substanțelor străine inofensive, cum ar fi polenul copacilor sau al plantelor, acești alergeni fiind considerați o amenințare de către organism.

Dacă aveți alergii, când inspirați mici particule de polen sau alți alergeni, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe chimice, care declanșează simptomele unei reacții alergice și recrutează mai multe celule ale sistemului imunitar pentru a lupta. Cu cât lupta pe care o duce sistemul imunitar este mai mare, cu atât vă veți simți mai rău.

Stresul cronic poate influența semnificativ alergiile. Unul dintre efecte este cel psihologic. Stresul ne amplifică reacția emoțională la orice simptom pe care îl experimentăm. Când suntem stresați pe perioade lungi de timp, putem simți faptul că nimic nu merge bine, lucru care poate influența și starea de sănătate.

Un alt efect al stresului asupra alergiilor este cel fizic. Oamenii de știință consideră că hormonii stresului pot crește răspunsul sistemului imunitar la alergeni. Cu alte cuvinte, dacă vă simțiți stresați din diverse motive, este posibil să vă confruntați cu simptome ale reacției alergice mai grave decât de obicei.

Răspunsul la stres este modul în care organismul ne menține în siguranță. Când creierul percepe un pericol, alertează glandele suprarenale pentru a elibera hormoni ai stresului.

Acest lucru face ca inima să bată mai repede, tensiunea arterială crește și are loc vasoconstricția vaselor sangvine pentru a trimite mai mult sânge către mușchi și creier. Stresul face ca respirația să se accelereze, pentru a obține mai mult oxigen necesar mușchilor și trimite grăsimi și zahăr în sânge pentru a obține energie.

Răspunsul la stres este util pe termen scurt, întrucât permite depășirea situațiilor dificile. Însă, dacă se declanșează stresul cronic, în timp, acesta poate contribui la instalarea depresiei, anxietății, hipertensiunii arteriale, a diabetului și multe alte probleme de sănătate, inclusiv agravarea alergiilor.

Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au analizat 179 de participanți, pe parcursul a 12 săptămâni. În această perioadă, 39% dintre participanți (unul dintre grupuri) au experimentat simptome alergice mai grave decât de obicei. Savanții au descoperit faptul că acest grup a înregistrat cele mai mari niveluri de stres.

Deși nu a existat o asociere evidentă între erupțiile alergice care au apărut imediat, ca urmare a stresului, multe dintre persoanele cu astfel de simptome au raportat faptul că răspunsul lor alergic s-a agravat în decurs de câteva zile de la creșterea nivelului de stres cotidian.

Puteți diminua stresul cu ajutorul exercițiilor fizice, care prin eliberarea hormonilor fericirii favorizează starea de relaxare, diminuând astfel tensiunea arterială, ritmul cardiac, frecvența respiratorie și nivelul cortizolului.

Trebuie să ne gândim la stres ca la un factor care contribuie la evoluția afecțiunilor noastre. În acest sens, este important să identificăm modalități pentru atenuarea stresulului psihologic, astfel încât să putem ține sub control reacțiile alergice.